iltasyazilim
FD Üye
Karadeniz Bölgesinin Kültürel Özellikleri nedir
Karadeniz Bölgesinin Kültürel Özellikleri nedir
Karadeniz Bölgesine ait bazı kültürel özellikler şöyledir;
Şivesi
Yemekleri
kemençe ve horon
Şivesi
Karadeniz konuşulan vurgu laz şivesidir,
Bütün Kafkas dilleri gibi Lazca bolca sessiz harfe (consonant) sahip olup, diğer Güney Kafkas dillerinde bulunmayan f, y ve h gibi sessizleri ve Hopa ve Borçka (Çxala) dialektinde kullanılan uvular (küçük dil) sessizi (consonat) q harfini de barındırdığından ait olduğu dil ailesinin, consonant sayısı bakımımdan en zengin dilidir Lazca bilhassa büyük kentlere göçen genç nüfusun seri asimilasyonu sonucu değil elde etmek üzeredir
yemekleri
Yörede darı, lahana ve hamsinin özel bir yeri vardır Çünkü tüm yemek çeşitleri bunlar civarda yoğunlaşmıştır Ayrıca birkaç istisna dıştan Rize ’de kurutma söz konusu değildir böylece turşu da ön plana çıkmaktadır Bu yiyecekler süt ürünleri ile desteklendiğinde gıda dengelenmektedir
Mısır ekmeği ince öğütülmüş mısır, ılık su ile yoğurulur,birazda tuz eklenir ve plekide pişirilir Vaktiyle ekmek olarak yalnızca darı ekmeği vardı Yoğurtla mısır ekmeği yöre yemek yemek kültürünün kayda değer bir öğesidir
kemence ve horon
Kemençe, Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın olan ve rebap, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu sayılan, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel millet çalgısının adı olup, klasik kemençe ile karıştırılmasını önlemek amacıyla Karadeniz kemençesi veya Laz kemençesi olarak da adlandırılmaktadır
Karadeniz kemençesi temel müzik aleti olduğu özellikle Giresun, Trabzon, Rize,Artvin ve Ordu'nun yanı sıra kısmen Samsun ,Bayburt,Gümüşhane, Cumhuriyet döneminde Karadenizlilerin topluca göç ettiği Adapazarı, İzmit köylerinde ve büyük şehirlerde kullanılır
Horon
Yörede yaşantısının önemli kısmını oluştururdu Dede, baba, kaynana, torun, kız ya da gelinin bir horonda buluştuğu fazla olurdu Temel gösteri, horon ile türkülerdi
Horon; Horon oynamak, horon ayarlamak, horona durmak, horon yapmak ve horon vurmak adlarıyla yörede bilinir *
Karadeniz Bölgesinin Kültürel Özellikleri nedir
Karadeniz Bölgesine ait bazı kültürel özellikler şöyledir;
Şivesi
Yemekleri
kemençe ve horon
Şivesi
Karadeniz konuşulan vurgu laz şivesidir,
Bütün Kafkas dilleri gibi Lazca bolca sessiz harfe (consonant) sahip olup, diğer Güney Kafkas dillerinde bulunmayan f, y ve h gibi sessizleri ve Hopa ve Borçka (Çxala) dialektinde kullanılan uvular (küçük dil) sessizi (consonat) q harfini de barındırdığından ait olduğu dil ailesinin, consonant sayısı bakımımdan en zengin dilidir Lazca bilhassa büyük kentlere göçen genç nüfusun seri asimilasyonu sonucu değil elde etmek üzeredir
yemekleri
Yörede darı, lahana ve hamsinin özel bir yeri vardır Çünkü tüm yemek çeşitleri bunlar civarda yoğunlaşmıştır Ayrıca birkaç istisna dıştan Rize ’de kurutma söz konusu değildir böylece turşu da ön plana çıkmaktadır Bu yiyecekler süt ürünleri ile desteklendiğinde gıda dengelenmektedir
Mısır ekmeği ince öğütülmüş mısır, ılık su ile yoğurulur,birazda tuz eklenir ve plekide pişirilir Vaktiyle ekmek olarak yalnızca darı ekmeği vardı Yoğurtla mısır ekmeği yöre yemek yemek kültürünün kayda değer bir öğesidir
kemence ve horon
Kemençe, Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın olan ve rebap, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu sayılan, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel millet çalgısının adı olup, klasik kemençe ile karıştırılmasını önlemek amacıyla Karadeniz kemençesi veya Laz kemençesi olarak da adlandırılmaktadır
Karadeniz kemençesi temel müzik aleti olduğu özellikle Giresun, Trabzon, Rize,Artvin ve Ordu'nun yanı sıra kısmen Samsun ,Bayburt,Gümüşhane, Cumhuriyet döneminde Karadenizlilerin topluca göç ettiği Adapazarı, İzmit köylerinde ve büyük şehirlerde kullanılır
Horon
Yörede yaşantısının önemli kısmını oluştururdu Dede, baba, kaynana, torun, kız ya da gelinin bir horonda buluştuğu fazla olurdu Temel gösteri, horon ile türkülerdi
Horon; Horon oynamak, horon ayarlamak, horona durmak, horon yapmak ve horon vurmak adlarıyla yörede bilinir *