iltasyazilim
FD Üye
Karadeniz Bölgesinin Tarım Ürünleri
Karadeniz Bölgesindeki Tarım Ürünleri
Karadeniz Bölgesi
Tarım
Bölge ikliminin ıslak olması, kıyıda yaz mevsiminin yağışlı geçmesi, buğday arpa gibi tahıl tarımını engellemiştir Bol neme gereksinim duyan tarım ürünlerini yaygınlaştırmıştır Tarım arazileri parçalı ve bakımlı olup, genelde eğimli arazilerdir Bu şart tarımda alet kullanımını engellemiştir Doğu Karadeniz kıyılarında bahçe tarımı yaygındır
Darı : Kıyı kesiminde buğdayın yerini almıştır Halkın esas gıda maddesidir Bölge darı üretiminde 1 sırada yer alır Oysa üretilen mısırın tümü bölge içinde tüketildiğinden ticari değeri yoktur
Tütün : Karadeniz Bölgesi, üretimde Ege Bölgesi ’nden sonra 2 sırada yer alır Bafra Ovası (Samsun) en yoğun ekim yapılan alandır Hem Tokat, Amasya, Düzce Ovası (Bolu) ve Rize Yöresi ’nde yetiştirilir
Fındık : Kış ılıklığına gereksinim duyan fındık Karadeniz iklimine en uyumlu üründür Türkiye üretiminin %84 ’ü Karadeniz Bölgesi kadar karşılanır Tüm Karadeniz kıyılarında, yer yer iç kesimlerde yetişmesine karşın, en yoğun olarak Ordu ve Giresun ’da üretilir
Çay : Muson iklimine uyumlu bir tarım ürünüdür Bol nem ve kış ılıklığına ihtiyaç duyar Trabzon – Rize arasında Doğu Karadeniz kıyılarında, denize dönük yamaçlarda yetiştirilir Ülke üretiminin tamamını Karadeniz Bölgesi karşılar
Pirinç : Bol suya gereksinim duyar Çay vadi tabanlarında ekimi yapılır Tosya, Boyabat, Çarşamba ovaları başlıca ekim alanlarıdır
Şekerpancarı : Bol yağışlı olan Doğu Karadeniz kıyıları haricen tüm bölgede yetişme koşulları vardır Ekim alanları Kastamonu, Çorum, Tokat, Amasya illerinde geniştir
Ketenkenevir : Islak iklim bitkisi olan keten Batı Karadeniz Bölümü ’nde Kastamonu ve Sinop ’ta yetiştirilir Kenevir ise uyuşturucu özelliği sebebiyle devlet kontrolünde üretilir
Meyve : Amasya ’da elma, Kastamonu ’da erik, Rize ’de turunçgiller, Orta Karadeniz ’de üzüm, Batı Karadeniz ’de kestane tarımı yaygındır *
Karadeniz Bölgesindeki Tarım Ürünleri
Karadeniz Bölgesi
Tarım
Bölge ikliminin ıslak olması, kıyıda yaz mevsiminin yağışlı geçmesi, buğday arpa gibi tahıl tarımını engellemiştir Bol neme gereksinim duyan tarım ürünlerini yaygınlaştırmıştır Tarım arazileri parçalı ve bakımlı olup, genelde eğimli arazilerdir Bu şart tarımda alet kullanımını engellemiştir Doğu Karadeniz kıyılarında bahçe tarımı yaygındır
Darı : Kıyı kesiminde buğdayın yerini almıştır Halkın esas gıda maddesidir Bölge darı üretiminde 1 sırada yer alır Oysa üretilen mısırın tümü bölge içinde tüketildiğinden ticari değeri yoktur
Tütün : Karadeniz Bölgesi, üretimde Ege Bölgesi ’nden sonra 2 sırada yer alır Bafra Ovası (Samsun) en yoğun ekim yapılan alandır Hem Tokat, Amasya, Düzce Ovası (Bolu) ve Rize Yöresi ’nde yetiştirilir
Fındık : Kış ılıklığına gereksinim duyan fındık Karadeniz iklimine en uyumlu üründür Türkiye üretiminin %84 ’ü Karadeniz Bölgesi kadar karşılanır Tüm Karadeniz kıyılarında, yer yer iç kesimlerde yetişmesine karşın, en yoğun olarak Ordu ve Giresun ’da üretilir
Çay : Muson iklimine uyumlu bir tarım ürünüdür Bol nem ve kış ılıklığına ihtiyaç duyar Trabzon – Rize arasında Doğu Karadeniz kıyılarında, denize dönük yamaçlarda yetiştirilir Ülke üretiminin tamamını Karadeniz Bölgesi karşılar
Pirinç : Bol suya gereksinim duyar Çay vadi tabanlarında ekimi yapılır Tosya, Boyabat, Çarşamba ovaları başlıca ekim alanlarıdır
Şekerpancarı : Bol yağışlı olan Doğu Karadeniz kıyıları haricen tüm bölgede yetişme koşulları vardır Ekim alanları Kastamonu, Çorum, Tokat, Amasya illerinde geniştir
Ketenkenevir : Islak iklim bitkisi olan keten Batı Karadeniz Bölümü ’nde Kastamonu ve Sinop ’ta yetiştirilir Kenevir ise uyuşturucu özelliği sebebiyle devlet kontrolünde üretilir
Meyve : Amasya ’da elma, Kastamonu ’da erik, Rize ’de turunçgiller, Orta Karadeniz ’de üzüm, Batı Karadeniz ’de kestane tarımı yaygındır *