iltasyazilim
FD Üye
karadeniz bölgesinin yemeklerinin adları karadeniz bölgesi yemekleri karadeniz bölgesinin yemeklerinin isimleri karadeniz bölgesinin yemekleri nelerdir karadeniz bölgesi yemekleri hakkında veri karadeniz bölgesi yemek tarifleri karadeniz yemekleri isimleri
Karadeniz Bölgesinin Yemekleri
BAKLA ÇORBASI (Gerede)
Karalahana Çorbası (Ordu)
Fasulye Kavurması (Giresun)
HAMSI BÖREĞİ (Giresun)
CEVİZLİ TAVUK (SAMSUN)
PANCAR YAPRAĞI ÇORBASI (GİRESUN)
GELİN TIRNAĞI (SAFRANBOLU)
GENDİME ÇORBASI (GÜMÜŞHANE)
BEYAZ BAKLAVA (Zonguldak)
TOYGA ÇORBASI (AMASYA)
TOKAT DOLMASI
Kızarmış Ançuez Buğulama (Karadeniz)
ETLİ EKMEK (Kastamonu)
FINDIK KÖFTESİ (GİRESUN)
Laz Helvası
Ayvalı Et (Gümüşhane)
MISIR PASTASI (SİNOP)
Kuymak (Mıhlama) Trabzon
Uğut (Bolu)
Siron (Gümüşhane)
Laz Böreği
Mengen Pilavı (Bolu)
Kıymalı Karalahana (Samsun)
Kağıtta Hamsı (Samsun)
Peynirli Ve Cevizli Mantı (Samsun)
Yanıç (Samsun)
Böbrek Kavurma (Samsun)
Mısır Çorbası (Samsun)
PANCAR YAPRAĞI ÇORBASI
MALZEMESİ:
2530 pancar yaprağı
3 soğan
2 çorba kaşığı katıyağ
12 su bardağı süt
1 su bardağı barbunya ya da kuru fasulye
150 gr kıyma
1 fincan darı unu
1 fincan pirinç
su
tuzlu
Kızdırılmış yağda doğranmış soğanları pembeleştirin ve eti de ekleyip kavurun Yeterince su döküp, kaynatın ve üstüne, ince doğranmış pancar yapraklarını ilave edin Haşlanmış fasulye ve ılık suda yıkanmış pirinci, yapraklar yumuşayınca, ek edin Kaynayınca, mısır ununu, sütü, tuzu aralıksız karıştırarak ekleyin Fasulyeler yumuşayıp pirinçler şişince ateşten alın
CEVİZLİ TAVUK
Malzemeler
1 adet tavuk göğsü
12 su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı mayonez
23 yemek kaşığı ceviz
45 adet kornişon turşusu
45 adet darı turşusu
tane karabiber
Defne Yaprağı
tuz
Hazırlanışı
1 Tavuk göğsünü tane karabiber ve defne yaprağı ile beraber haşlıyoruz
2 Pişen tavuk göğsünü liflerine ayırıyoruz
3 Mayonez, yoğurt ve tuzu tamamen karıştırıyoruz
4 Kornişon turşusunu küp küp doğrayıp tavuklara ekliyoruz
5 Ufalanmış cevizi de tavuklara ekliyoruz
6 Yoğurtlu sosu tavuklarla karıştırıp üzerini darı turşusu ile süslüyoruz
HAMSİLİ BÖREK
Malzemeler:
6 adet yufka
1 kilogram hamsi balığı
1 yumurta
Yarım su bardağı istikrarsız yağ
67 dal taze soğan
Yarım demet maydanoz
Karabiber, pul biber
Tuzlu
Yapılışı:
Hamsiler ayıklanıp sırt dikenleri çıkarılır Ayrıntılarıyla yıkanıp süzülür Bir kaba konur İçine ince doğranmış taze soğan ve maydanoz, karabiber ve tuz konur harmanlanır Öteki tarafta, bir kapta yağ ve yumurta iyice karıştırılır Tezgâhın üstüne serdiğimiz yufkaya bu karışımdan sürülür ve balıklar serpiştirilir Yufka kol böreği biçiminde, sıkıştırılmadan rulo yapılır Tepsiye boyuna konur Diğer yufkalar da benzer şekilde hazırlanır Üzerine yumurtalı harç sürülür 200 dereceye ayarlanmış fırına verilir Böreklerin üzeri nar gibi kızarınca fırından alınır Dilimlenerek sıcak sıcak servis yapılır
Karalahana Çorbası
Malzemeler
3 Yemek kaşığı naturel sızma zeytinyağı (örnek: Zeytin İskelesi)
2 yemek yemek kaşığı ufacık doğranmış kahverengi kuru soğan
2 yemek kaşığ küçücük doğranmış kereviz
2 yemek yemek kaşığı minicik doğranmış havuç
Yarım demet minicik doğranmış maydanoz
1 lt kaynar su
250 gr karalahana
Hazırladığınız kuru fasulye püresi
1 cup haşlanmış kuru fasulye ya da haşlanmış barbunya (veya yarım yarım, ikisi pat diye)
Tuz ve taze öğütülmüş karabiber
Ekstra sızma zeytinyağı (misal: Selatin)
Tasvir:
1 Orta tepe bir tencereye zeytinyağını, kuru soğanı, kerevizi, havucu, maydanozu koyun Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte 30 dakika pişirin
2 Sebzelerin üzerine bir litre kaynar suyu ekleyin Karalahanaları teker teker yıkayın Saplarını ince ince doğrayın Yaprak kısımlarını boylamasına ve enlemesine bir ya da 2 cm'lik kareler biçiminde belli Büyük parçalar bırakırsanız, kaşıktan sarkar ve yemesi zorlama olur Doğradığınız karalahanayı da tencereye ekleyin Hepsi yumuşayana kadar pişirmeye devam edin
3 Karalahanalar ve diğer sebzeler yumuşayınca, kuru fasulye püresini ve haşlanmış fasulyeleri ekleyin Çorba koyulaşana kadar, pişirmeye devam edin Tuzlu ve biberini ayarlayın
4 Hazırladığınız çorbayı, kaseye koyun Üstüne eksra sızma zeytinyağı gezdirin Acılı, ekmek kıtırından serpiştirin Servis yapın
TAZE BAKLA ÇORBASI
MALZEMELER
10 adet taze bakla
1 küçük soğan
3 çorba kaşığı süzme yoğurt
1 yumurta
dereotu
zeytinyağı ve tereyağ
1 tatlı kaşığı salça
HAZIRLANIŞI
Baklaları tahta üzerinde fidan gibi kıyın, diğer tarafta tencerede 1 minik soğanı yağla beraber kavurup salçayı ekleyin sonra kıyılmış baklaları ek edip birazcık sote edin ve 1 su bardağı sıcak suyuda katıp baklaların pişmesini sağlayın bu vesileyle çukur bir kapta yoğurt, 1 yumurta, 3 çorba kaşığı unu ve dereotunu da katıp karışımı hazırlayın Diğer tarafta pişmekte olan baklalar yumuşayınca üstüne 4 su bardağı kadar daha suyu ilave ederek bütün kaynamaya yakın yoğutlu olan karışımıda ekleyip kısık ateşte karıştırarak pişmesini sağlayalım Azıcık dinlendikten sonradan üzerine pul biber ilave ederek servis yapalım *
Karadeniz Bölgesinin Yemekleri
BAKLA ÇORBASI (Gerede)
Karalahana Çorbası (Ordu)
Fasulye Kavurması (Giresun)
HAMSI BÖREĞİ (Giresun)
CEVİZLİ TAVUK (SAMSUN)
PANCAR YAPRAĞI ÇORBASI (GİRESUN)
GELİN TIRNAĞI (SAFRANBOLU)
GENDİME ÇORBASI (GÜMÜŞHANE)
BEYAZ BAKLAVA (Zonguldak)
TOYGA ÇORBASI (AMASYA)
TOKAT DOLMASI
Kızarmış Ançuez Buğulama (Karadeniz)
ETLİ EKMEK (Kastamonu)
FINDIK KÖFTESİ (GİRESUN)
Laz Helvası
Ayvalı Et (Gümüşhane)
MISIR PASTASI (SİNOP)
Kuymak (Mıhlama) Trabzon
Uğut (Bolu)
Siron (Gümüşhane)
Laz Böreği
Mengen Pilavı (Bolu)
Kıymalı Karalahana (Samsun)
Kağıtta Hamsı (Samsun)
Peynirli Ve Cevizli Mantı (Samsun)
Yanıç (Samsun)
Böbrek Kavurma (Samsun)
Mısır Çorbası (Samsun)
PANCAR YAPRAĞI ÇORBASI
MALZEMESİ:
2530 pancar yaprağı
3 soğan
2 çorba kaşığı katıyağ
12 su bardağı süt
1 su bardağı barbunya ya da kuru fasulye
150 gr kıyma
1 fincan darı unu
1 fincan pirinç
su
tuzlu
Kızdırılmış yağda doğranmış soğanları pembeleştirin ve eti de ekleyip kavurun Yeterince su döküp, kaynatın ve üstüne, ince doğranmış pancar yapraklarını ilave edin Haşlanmış fasulye ve ılık suda yıkanmış pirinci, yapraklar yumuşayınca, ek edin Kaynayınca, mısır ununu, sütü, tuzu aralıksız karıştırarak ekleyin Fasulyeler yumuşayıp pirinçler şişince ateşten alın
CEVİZLİ TAVUK
Malzemeler
1 adet tavuk göğsü
12 su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı mayonez
23 yemek kaşığı ceviz
45 adet kornişon turşusu
45 adet darı turşusu
tane karabiber
Defne Yaprağı
tuz
Hazırlanışı
1 Tavuk göğsünü tane karabiber ve defne yaprağı ile beraber haşlıyoruz
2 Pişen tavuk göğsünü liflerine ayırıyoruz
3 Mayonez, yoğurt ve tuzu tamamen karıştırıyoruz
4 Kornişon turşusunu küp küp doğrayıp tavuklara ekliyoruz
5 Ufalanmış cevizi de tavuklara ekliyoruz
6 Yoğurtlu sosu tavuklarla karıştırıp üzerini darı turşusu ile süslüyoruz
HAMSİLİ BÖREK
Malzemeler:
6 adet yufka
1 kilogram hamsi balığı
1 yumurta
Yarım su bardağı istikrarsız yağ
67 dal taze soğan
Yarım demet maydanoz
Karabiber, pul biber
Tuzlu
Yapılışı:
Hamsiler ayıklanıp sırt dikenleri çıkarılır Ayrıntılarıyla yıkanıp süzülür Bir kaba konur İçine ince doğranmış taze soğan ve maydanoz, karabiber ve tuz konur harmanlanır Öteki tarafta, bir kapta yağ ve yumurta iyice karıştırılır Tezgâhın üstüne serdiğimiz yufkaya bu karışımdan sürülür ve balıklar serpiştirilir Yufka kol böreği biçiminde, sıkıştırılmadan rulo yapılır Tepsiye boyuna konur Diğer yufkalar da benzer şekilde hazırlanır Üzerine yumurtalı harç sürülür 200 dereceye ayarlanmış fırına verilir Böreklerin üzeri nar gibi kızarınca fırından alınır Dilimlenerek sıcak sıcak servis yapılır
Karalahana Çorbası
Malzemeler
3 Yemek kaşığı naturel sızma zeytinyağı (örnek: Zeytin İskelesi)
2 yemek yemek kaşığı ufacık doğranmış kahverengi kuru soğan
2 yemek kaşığ küçücük doğranmış kereviz
2 yemek yemek kaşığı minicik doğranmış havuç
Yarım demet minicik doğranmış maydanoz
1 lt kaynar su
250 gr karalahana
Hazırladığınız kuru fasulye püresi
1 cup haşlanmış kuru fasulye ya da haşlanmış barbunya (veya yarım yarım, ikisi pat diye)
Tuz ve taze öğütülmüş karabiber
Ekstra sızma zeytinyağı (misal: Selatin)
Tasvir:
1 Orta tepe bir tencereye zeytinyağını, kuru soğanı, kerevizi, havucu, maydanozu koyun Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte 30 dakika pişirin
2 Sebzelerin üzerine bir litre kaynar suyu ekleyin Karalahanaları teker teker yıkayın Saplarını ince ince doğrayın Yaprak kısımlarını boylamasına ve enlemesine bir ya da 2 cm'lik kareler biçiminde belli Büyük parçalar bırakırsanız, kaşıktan sarkar ve yemesi zorlama olur Doğradığınız karalahanayı da tencereye ekleyin Hepsi yumuşayana kadar pişirmeye devam edin
3 Karalahanalar ve diğer sebzeler yumuşayınca, kuru fasulye püresini ve haşlanmış fasulyeleri ekleyin Çorba koyulaşana kadar, pişirmeye devam edin Tuzlu ve biberini ayarlayın
4 Hazırladığınız çorbayı, kaseye koyun Üstüne eksra sızma zeytinyağı gezdirin Acılı, ekmek kıtırından serpiştirin Servis yapın
TAZE BAKLA ÇORBASI
MALZEMELER
10 adet taze bakla
1 küçük soğan
3 çorba kaşığı süzme yoğurt
1 yumurta
dereotu
zeytinyağı ve tereyağ
1 tatlı kaşığı salça
HAZIRLANIŞI
Baklaları tahta üzerinde fidan gibi kıyın, diğer tarafta tencerede 1 minik soğanı yağla beraber kavurup salçayı ekleyin sonra kıyılmış baklaları ek edip birazcık sote edin ve 1 su bardağı sıcak suyuda katıp baklaların pişmesini sağlayın bu vesileyle çukur bir kapta yoğurt, 1 yumurta, 3 çorba kaşığı unu ve dereotunu da katıp karışımı hazırlayın Diğer tarafta pişmekte olan baklalar yumuşayınca üstüne 4 su bardağı kadar daha suyu ilave ederek bütün kaynamaya yakın yoğutlu olan karışımıda ekleyip kısık ateşte karıştırarak pişmesini sağlayalım Azıcık dinlendikten sonradan üzerine pul biber ilave ederek servis yapalım *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.