Karagöz İle Hacivat İdam Fermanı Oyunu ve replikleri İdam Fermanı Oyunu Karagöz Ve Hacivat Karagöz Ve Hacivat Oyunu KARAGÖZ İLE HACİVAT: İDAM FERMANI 1549347158 1549347158 karagozilehacivatidamfermanioyunuvereplikleri5c59295af02ffkaragozilehacivatidamfermanioyunuvereplikleri5c59295af02ffkaragozilehacivatidamfermanioyunuvereplikleri5c59295af02ff Günlerden bir gün, Karagöz, Bursa sokaklarında turşu satarken, yanına bir adam yaklaşır Ben beni arıyorum ama bulamıyorum Sen beni buldun mu? diye sorar Adamın ne dediğini anlamayan Karagöz sadece hı der Bunun üstüne adam yeniden sorar: Ben kendimi arıyorum fakat yokum Yoksam yokum ve ben yoktan çıkıp, kendimi bulup kendimle kucaklaşmak istiyorum Karagöz: Bre adam, kendinle nasıl kucaklaşacaksın ancak? İnsan fakat bir başkasıyla kucaklaşabilir Adam: Insanlar çift yaratılmıştır derler Böyle birşey doğruysa eğer, işte ben bu çiftimi, benzerimi arıyorum Tıpkısının aynısı ben bu adamı sen tanıyor musun? Görmüşlüğün var mı? Karagöz: Görmüşlüğüm var Onunla konuştum bile Adam: Gördün mü? Konuştun mu? Nerde gördün, konuştun, ivedi söyle? Karagöz: Henüz görmeye, konuşmaya başladım Şu Anda de onu görüyorum, konuşuyorum O sensin ya Karagöz ile konuşan, onu ara sokaklara çeken, Hacivat'tır Ulucami'nin üretim işinde çalışan Karagöz ile Hacivat sık sık tartışarak caminin yapımını geciktirince, padişah Orhan Gazi bunun nedenini mimardan öğrenir ve Karagöz ile Hacivat hakkında idam fermanı çıkarır Ertesi gün tebdil giysi camiye gelen Orhan Gazi, Karagöz ile Hacivat'ın tartışmalarını izler ve gülümsemekten kendini alamaz Saray dönünce, verdiği vefat kararı için pişman olur Padişah, fedailerinden birini, Hacivat'a gönderir Fedai, Hacivat'a, tanınmaması için ne lazımsa yapıp, Karagöz'ü de yanında alıp, Bursa'dan gitmelerini ve kurtulmalarını söyler Hacivat evine gider ve sakallarını keser, sadece bıyıkları kalır Yıllardır giymediği elbiselerini giyer, Karagöz'ü arar Hacivat'ın Karagöz'ün yanına gidince sesini değiştirerek konuşmasının sebebi; Karagöz'ün şaşırmasını sağlayarak daha ne olduğunu anlamadan, onu Bursa'dan uzaklaştırmaktır Hacivat olanları Karagöz'e küt diye anlatsa, padişahın idam fermanına karşı çıkmak istemeyecek Karagöz, kendini celladın önüne atacaktır Hacivat Karagöz'ü Bursa dışına çıkarınca sıradan sesiyle konuşmaya başlar, Hacivat olduğunu söyler ve olanları anlatır Karagöz Hacivat'ı yıllardır sakallı gördüğü için, sakalsız haline güler ve Hacivat'la alay eder Hacivat'ın tanınmamak için sen de sakalını kesmelisin demesi üzerine Karagöz: Sen ne diyorsun Hacivat? Ben hayatta sakalımı kesmem der Bunun üstüne Hacivat: Sakalını kesmezsin fakat tanınır da yakalanırsan ne olacak? İnsanın hayattaki en önemli amacı, hayatını devam ettirebilmesi olmalı Geride kalacak karını, çocuğunu düşün Onlar sensiz ne yapar, ne yer, ne içerler? der O da içten ya Gel bakalım, şu dere boyunda traşını ol Erkek adama bıyık da uygu Traştan sonradan Hacivat, Karagöz ile birlikte, yakındaki bir çiftlikten iki beygir satın alırlar ve atlarına binip her zaman batıya doğru yol alarak, Balıkesir taraflarına giderler Birkaç yer dolaştıktan daha sonra, bir köyde iş bularak, tarlada ırgat olarak çalışmaya başlarlar İki ay içinde çalışkanlıkları ve doğrulukları baştan sona köydekilerle sağlam dostluklar kuran Karagöz ile Hacivat, bu arada kendilerine birer ev yaparlar Köylülerin yardımıyla ailelerini buraya getirtirler ve uzun yıllar boyunca ağırbaşlı bir yaşam yaşarlar giderken Karagöz ile Hacivat'ın idam edildikleri söylentisinin çıkması üzerine arkadaşları Şeyh Küşteri fazla üzülür ve perde ardından Karagöz ile Hacivat oyunu oynatmaya başlar Oyun, Bursa halkı kadar çok beğenilir ve zamanla tüm Anadolu'ya yayılır O köyde ve civar köy ve kasabalarda pek fazla defa kimliklerini belirli etmeden oyunları seyreden iki dost fazla önemli bir teferruat hariç, oyunları beğenirler Karagöz'ün hemen her oyunda Hacivat'a vurup, O'nu dövmesi Bu durumun açıklamasını Karagöz şöyle yapar: Ben Hacivat'a niçin vurayım? O tam bir beyefendi Bana defalarca yardımcı oldu İşsiz, parasız kaldığım durumlarda bana meslek buldu Bu durum beni üzüyor Hacivat ise: Değil efendim, yok Dayak, vurma falan değil Bu oyunu oynatanlar, ilgiyi en üst düzeyde tutabilmek için, Karagöz'e beni dövdürtüyorlar Aslında, Karagöz bana bir fiske zeka vurmamıştır Oyun oynanırken, Karagöz bana vurduğunda seyredenler gülmeseler, zamanla bu kötü hareketin oyun harici kalacağına inanıyorum