Karanfil sevenler buraya işte faydaları saymakla bitmez Mersingiller familyasındandır Anayurdu Endonezya’daki, adı yerli dilinde baharat anlamına gelen Moluk takımadalarıdır Lakin, günümüzde daha fazla Afrika kıtasının doğusundaki Zengibar ile Hint Okyanusundaki diğer adalarda yetiştirilmektedir, iklimi yerinde olmadığından ülkemizde yetişmeyen karanfil ağacı, 1020 m’ye değin boylanabilen ve kışın yapraklarını dökmeyen aklıselim bir bitkidir Derimsi dokulu, parlak ve iri yaprakları dallarda müşterek çiftler halinde dizilmiş olup üzerlerinde salgı bezi benekleri bulunur Çan biçimindeki pembe renkli çiçeklerinin tomurcukları kurutulduğunda kırmızımsı kahverengine döner Hoş kokulu olan bu tomurcuklara kısaca ‘karanfil’ adı verilir Kısmen gölgeli, soğuk ve rüzgâra karşı korunmalı yerleri seven karanfil ağacı, suyu iyi akıntılı ve asitli toprakları yeğler Tohumuyla veya karoser çelikleriyle çoğaltılır Karanfil tomurcuklarında ogenol (ojenol) adı bahşedilen hidrokarbon, şahsilik asit ve karyofıllin içeren bir buharlaşan yağ (esans) bulunur Karanfılyağı da denilen bu esans, diş hekimliğinde sıkça yararlanılan antiseptik ve ağrı kesici ilaçların yapımında kullanılır Karanfil tomurcukları ise, bir takım reçel, yemek yemek, turşu ve baharatlı şarapların yapımında çeşni olarak kullanılmaktadır Karanfil tomurcuklarının ve karanfilyağının sağlığa yararlı etkileri ve bunlardan kullanma yöntemleri şöyle özetlenebilir: 1 Karanfil tomurcukları uyarıcıdır Özellikle sindirim sistemi üzerinde uyarıcı tesir yapar 2 Gaz söktürücüdür 3 Mide bulantısını bastırır Kusmaları önler Bu etkilerinden yararlanılmak üzere piyasada satılan karanfil tomurcuklarından bir parça (78 tane) alınıp 1 bardak kaynar suya atılır 10 dakika demlendirilerek hazırlanan infüzyon ılık olarak içilir 1 Karanfil tomurcukları nefesin kötü kokusunu değil eder Bunun için tomurcuklar ağızda çiğnenip sert bakiye tükürükle atılır ya da yukarda tarifi verilen infüzyonla gargara yapılır 2 Karanfil tomurcuğu ağrı kesici ve hafif uyuşturucudur Bu etkilerinden yararlanılarak diş ağrısını kesmekte kullanılır Bir adet karanfil tohumu ağıza alınır Ağrıyan çürük dişin yakınına getirilir ve bir zaman orada tutulur ya da yine piyasada satılan karanfilyağı azıcık pamuğun üzerine damlatılır ve pamuk ağrıyan dişe bastırılır 3 Karanfılyağı romatizma ve nevralji ağrılarının hafifletilmesinde faydalı olur Bunun için karanfilyağı ağrılı yerlere dışarıdan ovuşturularak uygulanır kadininadi