Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Karbonhidrat çeşitleri ve örnekleri

Karbonhidrat çeşitleri ve örnekleri
0
99

nicebayan

FD Üye
Katılım
Ara 24, 2016
Mesajlar
94,678
Etkileşim
2
Puan
38
Yaş
37
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
95
Karbonhidrat çeşitleri ve örnekleri

Karbonhidrat karbon, oksijen ve hidrojen oluşmuş organik bileşiklerdir Bu üç elementin sayısına, birleşme düzenine ve insan organizmasının faydalanma durumuna tarafından dağıtılmış yapıda ve isimdekarbonhidratlar vardır Karbonhidratların çeşitleri, üç çeşittir Bunlar;monosakkaritler, disakkaritler, polisakkaritler edinmek üzere 3 ’e ayrılırlar

Monosakkaritler: Basit karbonhidratlardır Bunlara kolay şekerler de denir Disakkarit ve polisakkarit gibi karbonhidratlar, monosakkaritlerin birleşmesinden oluşur Beslenmede ağırlık taşıyan monosakkaritler dekstroz, fruktoz ve galaktozdur

Glikoz: üzümde çok bulunduğundan dekstroz adı da verilir üzüm ve üzümden yapılan besinlerde, balda bulunur

Fruktoz: Pekmek, üzüm, incir, dut gibi meyvelerde ve balda bulunur

Galaktoz: Süt Şekeri denilen laktozun üzüm şekeri ve fruktoza göre şirinlik derecesi düşüktür

Disakkaritler: ıki molekül monosakkaridin, bir molekül su kaybederek birleşmesnden oluşur Besin yönünden en manâlı disakkaritler, sükroz (sakkaroz) maltoz ve laktozdur

Sükroz (sakkaroz): En fazla şekerpancarı ve şeker kamışında bulunur Tatlıdır ve çay veya sofra şekeri denilen bir karbonhidrattır dere şekerinin %995 ’i sakkarozdur

Maltoz: Eksik tatlıdır, şeker olarak kullanımaz

Laktoz (Laktoz): ınsan ve hayvan sütlerinde bulunur Anne sütünde diğerlerine göre daha çoktur öteki şekerlerden daha azdır

Polisakkaritler: Bir çok monosakkaridin birleşmesinde oluşmuştur Tatlı değildirler birçok suda erimez ınsanlar için en önemlileri nişasta, glikojen ve selülozdur

Nişasta: çok sayıda glikozun birleşmesinde oluşur Nebati besinlerde bilhassa bitkilerin tane, tohum ve yumrularında, meyvalarında ambar edilmiş granüller halinde bulunur Kuru baklagiller ve ptates manâlı nişasta kaynakları arasındadır Pişirilmiş nişastasnın sindirimi daha kolaydır çünkü pişirme sırasında dış zar parçalanır ve sindirim emzimlerinin nişastaya etkisi artar

Glikojen: Vücutta daha çok karaciğer ve kaslarda bulunur Bir çok glikozdan oluşmuştur Saf glikojen antipatik ve renksizdir güç kaynağı olarak kullanılır

Selüloz: Yalnız nebati besinlerde bitki hücresinin zarında bulunur Bitkilere sertlik kazandırır Desteklik yapar çok sayıda glikozun birbirine bağlanması sonucu oluşmuştur Suda, sulu asit ve sulu alkalilerde erimez Sindirim enzimleri selülozu parçalayamaz Selülozlu besinler dolgunluk verir Bağırsak hareketlerini kolaylaştırır, artıkların dışarı atılmasında muavin olduğundan kabızlığı önler Kalın bağırsaktaki bazı bakteriler selülozu parçalayabilir Besinlerle alınan selülozun kayda değer bir kısmı değişikliğe uğramadan dışkıyla atılır *
 
858,505Konular
982,658Mesajlar
33,045Kullanıcılar
LetStingSon üye
Üst Alt