nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 37
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 95
Karbonhidrat çeşitleri ve örnekleri
Karbonhidrat karbon, oksijen ve hidrojen oluşmuş organik bileşiklerdir Bu üç elementin sayısına, birleşme düzenine ve insan organizmasının faydalanma durumuna tarafından dağıtılmış yapıda ve isimdekarbonhidratlar vardır Karbonhidratların çeşitleri, üç çeşittir Bunlar;monosakkaritler, disakkaritler, polisakkaritler edinmek üzere 3 ’e ayrılırlar
Monosakkaritler: Basit karbonhidratlardır Bunlara kolay şekerler de denir Disakkarit ve polisakkarit gibi karbonhidratlar, monosakkaritlerin birleşmesinden oluşur Beslenmede ağırlık taşıyan monosakkaritler dekstroz, fruktoz ve galaktozdur
Glikoz: üzümde çok bulunduğundan dekstroz adı da verilir üzüm ve üzümden yapılan besinlerde, balda bulunur
Fruktoz: Pekmek, üzüm, incir, dut gibi meyvelerde ve balda bulunur
Galaktoz: Süt Şekeri denilen laktozun üzüm şekeri ve fruktoza göre şirinlik derecesi düşüktür
Disakkaritler: ıki molekül monosakkaridin, bir molekül su kaybederek birleşmesnden oluşur Besin yönünden en manâlı disakkaritler, sükroz (sakkaroz) maltoz ve laktozdur
Sükroz (sakkaroz): En fazla şekerpancarı ve şeker kamışında bulunur Tatlıdır ve çay veya sofra şekeri denilen bir karbonhidrattır dere şekerinin %995 ’i sakkarozdur
Maltoz: Eksik tatlıdır, şeker olarak kullanımaz
Laktoz (Laktoz): ınsan ve hayvan sütlerinde bulunur Anne sütünde diğerlerine göre daha çoktur öteki şekerlerden daha azdır
Polisakkaritler: Bir çok monosakkaridin birleşmesinde oluşmuştur Tatlı değildirler birçok suda erimez ınsanlar için en önemlileri nişasta, glikojen ve selülozdur
Nişasta: çok sayıda glikozun birleşmesinde oluşur Nebati besinlerde bilhassa bitkilerin tane, tohum ve yumrularında, meyvalarında ambar edilmiş granüller halinde bulunur Kuru baklagiller ve ptates manâlı nişasta kaynakları arasındadır Pişirilmiş nişastasnın sindirimi daha kolaydır çünkü pişirme sırasında dış zar parçalanır ve sindirim emzimlerinin nişastaya etkisi artar
Glikojen: Vücutta daha çok karaciğer ve kaslarda bulunur Bir çok glikozdan oluşmuştur Saf glikojen antipatik ve renksizdir güç kaynağı olarak kullanılır
Selüloz: Yalnız nebati besinlerde bitki hücresinin zarında bulunur Bitkilere sertlik kazandırır Desteklik yapar çok sayıda glikozun birbirine bağlanması sonucu oluşmuştur Suda, sulu asit ve sulu alkalilerde erimez Sindirim enzimleri selülozu parçalayamaz Selülozlu besinler dolgunluk verir Bağırsak hareketlerini kolaylaştırır, artıkların dışarı atılmasında muavin olduğundan kabızlığı önler Kalın bağırsaktaki bazı bakteriler selülozu parçalayabilir Besinlerle alınan selülozun kayda değer bir kısmı değişikliğe uğramadan dışkıyla atılır *
Karbonhidrat karbon, oksijen ve hidrojen oluşmuş organik bileşiklerdir Bu üç elementin sayısına, birleşme düzenine ve insan organizmasının faydalanma durumuna tarafından dağıtılmış yapıda ve isimdekarbonhidratlar vardır Karbonhidratların çeşitleri, üç çeşittir Bunlar;monosakkaritler, disakkaritler, polisakkaritler edinmek üzere 3 ’e ayrılırlar
Monosakkaritler: Basit karbonhidratlardır Bunlara kolay şekerler de denir Disakkarit ve polisakkarit gibi karbonhidratlar, monosakkaritlerin birleşmesinden oluşur Beslenmede ağırlık taşıyan monosakkaritler dekstroz, fruktoz ve galaktozdur
Glikoz: üzümde çok bulunduğundan dekstroz adı da verilir üzüm ve üzümden yapılan besinlerde, balda bulunur
Fruktoz: Pekmek, üzüm, incir, dut gibi meyvelerde ve balda bulunur
Galaktoz: Süt Şekeri denilen laktozun üzüm şekeri ve fruktoza göre şirinlik derecesi düşüktür
Disakkaritler: ıki molekül monosakkaridin, bir molekül su kaybederek birleşmesnden oluşur Besin yönünden en manâlı disakkaritler, sükroz (sakkaroz) maltoz ve laktozdur
Sükroz (sakkaroz): En fazla şekerpancarı ve şeker kamışında bulunur Tatlıdır ve çay veya sofra şekeri denilen bir karbonhidrattır dere şekerinin %995 ’i sakkarozdur
Maltoz: Eksik tatlıdır, şeker olarak kullanımaz
Laktoz (Laktoz): ınsan ve hayvan sütlerinde bulunur Anne sütünde diğerlerine göre daha çoktur öteki şekerlerden daha azdır
Polisakkaritler: Bir çok monosakkaridin birleşmesinde oluşmuştur Tatlı değildirler birçok suda erimez ınsanlar için en önemlileri nişasta, glikojen ve selülozdur
Nişasta: çok sayıda glikozun birleşmesinde oluşur Nebati besinlerde bilhassa bitkilerin tane, tohum ve yumrularında, meyvalarında ambar edilmiş granüller halinde bulunur Kuru baklagiller ve ptates manâlı nişasta kaynakları arasındadır Pişirilmiş nişastasnın sindirimi daha kolaydır çünkü pişirme sırasında dış zar parçalanır ve sindirim emzimlerinin nişastaya etkisi artar
Glikojen: Vücutta daha çok karaciğer ve kaslarda bulunur Bir çok glikozdan oluşmuştur Saf glikojen antipatik ve renksizdir güç kaynağı olarak kullanılır
Selüloz: Yalnız nebati besinlerde bitki hücresinin zarında bulunur Bitkilere sertlik kazandırır Desteklik yapar çok sayıda glikozun birbirine bağlanması sonucu oluşmuştur Suda, sulu asit ve sulu alkalilerde erimez Sindirim enzimleri selülozu parçalayamaz Selülozlu besinler dolgunluk verir Bağırsak hareketlerini kolaylaştırır, artıkların dışarı atılmasında muavin olduğundan kabızlığı önler Kalın bağırsaktaki bazı bakteriler selülozu parçalayabilir Besinlerle alınan selülozun kayda değer bir kısmı değişikliğe uğramadan dışkıyla atılır *