iltasyazilim
FD Üye
Acıktığımızda ilk olarak tükettiğimiz besin maddesi olan karbonhidratlar, aynı zamanda metabolizmamızda en fazla bulunan üçüncü besin maddesidir Vücudumuzda en fazla enerjiyi karbonhidratlardan alırız Karbonhidratlar, çocukların büyümesinde ve yetişkin insanların sağlıklarını koruması açısından çok önemlidir Fakat tüm karbonhidratlar yararlı değildir Yediğimiz abur cuburlarda bulunan karbonhidratlar zararlı olanlardır
İki temel karbonhidrat türü vardır Bunlar rafine karbonhidratlar ve rafine olmayan ham karbonhidratlar
Rafine Karbonhidratlar beyaz şeker içeren tüm gıda ürünlerinde bulunmaktadır Örneğin; kurabiyeler, çikolata, hazır meyve suları, bisküviler, reçeller, asitli içecekler ve benzeri gıdalar rafine karbonhidrat içerir
Meyve ve sebzeler, rafine olmayan kepek unu, kepekli makarna, esmer pirinç, kepekli ekmek gibi besinler sağlıklı karbonhidratlar grubunda yer alır
Karbonhidratın vücuda faydaları:
*Vücudumuza bol ısı ve enerji verirler
*Basit şekerler arasında yer alan glikoz, beynimizin ve sinir sistemimizin temel enerji kaynağıdır
*Karbonhidratlar elektrolit ve su dengesini sağlamaya yardımcı olur
*Basit şekerlerin emilimini ve bağırsakların düzenini sağlayan bir polisakkarit olan posa, ayrıca kanda bulunan kolesterolün de dengelenmesini sağlamaktadır
*Sütün içerisinde veya süt ürünlerinde bulunan laktoz, bağırsaklarda bulunan kalsiyumun emilimini fazlalaştırır
İki temel karbonhidrat türü vardır Bunlar rafine karbonhidratlar ve rafine olmayan ham karbonhidratlar
Rafine Karbonhidratlar beyaz şeker içeren tüm gıda ürünlerinde bulunmaktadır Örneğin; kurabiyeler, çikolata, hazır meyve suları, bisküviler, reçeller, asitli içecekler ve benzeri gıdalar rafine karbonhidrat içerir
Meyve ve sebzeler, rafine olmayan kepek unu, kepekli makarna, esmer pirinç, kepekli ekmek gibi besinler sağlıklı karbonhidratlar grubunda yer alır
Karbonhidratın vücuda faydaları:
*Vücudumuza bol ısı ve enerji verirler
*Basit şekerler arasında yer alan glikoz, beynimizin ve sinir sistemimizin temel enerji kaynağıdır
*Karbonhidratlar elektrolit ve su dengesini sağlamaya yardımcı olur
*Basit şekerlerin emilimini ve bağırsakların düzenini sağlayan bir polisakkarit olan posa, ayrıca kanda bulunan kolesterolün de dengelenmesini sağlamaktadır
*Sütün içerisinde veya süt ürünlerinde bulunan laktoz, bağırsaklarda bulunan kalsiyumun emilimini fazlalaştırır