Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Karbonhidratların Ozellikleri ve Ceşitleri

Karbonhidratların Ozellikleri ve Ceşitleri
0
156

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
85
Puan
48
F-D Coin
0
Karbonhidratların Ozellikleri ve Ceşitleri

Karbonhidrat, canlının yapısına katılmayan uzun sureli dozaj etkisi yaratan bir maddedir Aktif aldehit veya keton grubuna sahip polihidroksi alkoller veya hidroliz edildiklerinde bu maddeleri veren bileşikler olarak tanımlanabilir

Karbonhidratlar birinci dereceden enerji verici olarak kullanılırlar Karbonhidratlar en cok Ekmek, makarna, fasulye, patates, kepek, pirinc,tahıl ve hububat icinde bulunurlar Karbonhidratlar yağlar proteinlerdir Karbonhidratlar vucutta en cok bulunan ucuncu besin maddesidir Aclık anında ilk tuketilen besin maddesidir Yapıtaşları glikozdur Depo şekli hayvanlarda glikojen bitkilerde ise nişasta şeklindedir Kimyasal sindirimi ağızda başlar DNA, RNA ve ATP'nin yapısına katılır

MONOSAKKARİTLER
¦Hucre zarından gecerler
¦Hidrolize uğramazlar
¦Kan ve doku sıvısında bulunurlar
¦Karbonhidratların yapıtaşlarıdır
¦Fotosentezin ilk urunleridir
¦Hucrede depolanmazlar
¦Riboz ve deoksiriboz nukleik asitlerin yapısına katılırlar
¦Suda cozunurler
¦Protein ve yağlarla bileşik oluşturabilirler
¦Enerji verici olarak kullanılırlar
¦Yapılarında glikozit bağı bulunmaz
¦Benedikt cozeltisiyle ısıtılırsa kiremit kırmızısı renk verirler

Orn:Glikoz,Galaktoz,Fruktoz,Mannoz,Ksiloz,Arabinoz

DİSAKKARİTLER
¦Hucre zarından gecemezler
¦Sindirim enzimlerinden etkilenirler
¦Bitki ve memelilerde depolanabilirmemelilerde laktoz bitkilerde sukroz
¦Suda cozunurler
¦Kanda bulunmazlarSutte bulunurlar
¦Yapısında glikozit bağı vardır
Orn:Maltoz,Laktoz,Sukroz

POLİSAKKARİTLER
¦Hucre zarından gecemezler
¦(n)kadar glikozun birleşmesinden oluşurlar
¦Sindirim enzimleriyle hidrolize edilirler
¦(n1)kadar su harcanır
¦Kanda bulunmazlar
¦Hayvanlarda ve bakterilerde glikojen bitkilerde nişasta olarak depolanır
¦Seluloz bitkilerde ceper maddesi olarak kullanılır
¦Bitki ve hayvanlarda sentezlenebilir
¦Seluloz bazı tek hucreliler haric diğer canlılar tarafından sindirilemez
 

Similar threads

Karbonhidratların Özellikleri ve Çeşitleri Karbonhidrat, canlının yapısına katılmayan uzun süreli dozaj etkisi yaratan bir maddedir Aktif aldehit veya keton grubuna sahip polihidroksi alkoller veya hidroliz edildiklerinde bu maddeleri veren bileşikler olarak tanımlanabilir Karbonhidratlar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
107
Canlıların Temel Bileşenleri Nelerdir İnorganik Molekuller Organik Molekuller Su, asit, baz, tuz ve mineraller, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, enzimler, vitaminler ve nukleik asitler CANLILARDAKİ İNORGANİK BİLEŞİKLER:İnorganik bileşikler canlılar tarafından sentezlenemeyip...
Cevaplar
0
Görüntüleme
397
canlıların ortak ozellikleri ve temel bileşenleri CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ: İNORGANİK BİLEŞİKLER Su Asit Bazlar Tuz Mineraller ORGANİK BİLEŞİKLER Karbonhidratlar Yağlar Proteinler Enzimler Vitaminler Nukleik asitler GOREVLERİNE GORE BESİNLER: Enerji Vericiler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
154
Besinler konu anlatımı Besinler hakkında bilgi Besinler proje odevi Organik Besinler Karbonhidratlar Sindirilirler Yağlar Sindirilirler Proteinler Sindirilirler Vitaminler Sindirilmezler İnorganik Besinler Mineraller Sindirilmezler Su Sindirilmezler Enerji vericiler ...
Cevaplar
0
Görüntüleme
79
Karbonhidratlar nedir? Nişasta, selüloz ve şeker formunda canlı dokularda ve yiyeceklerde oluşan organik bileşikler grubudur. Oksijen ve hidrojenin karbonhidratlardaki oranı sudakiyle aynıdır, yani 2: 1. Enerji vermek için tipik olarak hayvan vücudunda parçalanır. Karbonhidrat Formülü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
155
858,471Konular
981,202Mesajlar
29,543Kullanıcılar
samuray72Son üye
Üst Alt