Karbonhidratların Ozellikleri ve Ceşitleri
Karbonhidrat, canlının yapısına katılmayan uzun sureli dozaj etkisi yaratan bir maddedir Aktif aldehit veya keton grubuna sahip polihidroksi alkoller veya hidroliz edildiklerinde bu maddeleri veren bileşikler olarak tanımlanabilir
Karbonhidratlar birinci dereceden enerji verici olarak kullanılırlar Karbonhidratlar en cok Ekmek, makarna, fasulye, patates, kepek, pirinc,tahıl ve hububat icinde bulunurlar Karbonhidratlar yağlar proteinlerdir Karbonhidratlar vucutta en cok bulunan ucuncu besin maddesidir Aclık anında ilk tuketilen besin maddesidir Yapıtaşları glikozdur Depo şekli hayvanlarda glikojen bitkilerde ise nişasta şeklindedir Kimyasal sindirimi ağızda başlar DNA, RNA ve ATP'nin yapısına katılır
MONOSAKKARİTLER
¦Hucre zarından gecerler
¦Hidrolize uğramazlar
¦Kan ve doku sıvısında bulunurlar
¦Karbonhidratların yapıtaşlarıdır
¦Fotosentezin ilk urunleridir
¦Hucrede depolanmazlar
¦Riboz ve deoksiriboz nukleik asitlerin yapısına katılırlar
¦Suda cozunurler
¦Protein ve yağlarla bileşik oluşturabilirler
¦Enerji verici olarak kullanılırlar
¦Yapılarında glikozit bağı bulunmaz
¦Benedikt cozeltisiyle ısıtılırsa kiremit kırmızısı renk verirler
Orn:Glikoz,Galaktoz,Fruktoz,Mannoz,Ksiloz,Arabinoz
DİSAKKARİTLER
¦Hucre zarından gecemezler
¦Sindirim enzimlerinden etkilenirler
¦Bitki ve memelilerde depolanabilirmemelilerde laktoz bitkilerde sukroz
¦Suda cozunurler
¦Kanda bulunmazlarSutte bulunurlar
¦Yapısında glikozit bağı vardır
Orn:Maltoz,Laktoz,Sukroz
POLİSAKKARİTLER
¦Hucre zarından gecemezler
¦kadar glikozun birleşmesinden oluşurlar
¦Sindirim enzimleriyle hidrolize edilirler
¦(n1)kadar su harcanır
¦Kanda bulunmazlar
¦Hayvanlarda ve bakterilerde glikojen bitkilerde nişasta olarak depolanır
¦Seluloz bitkilerde ceper maddesi olarak kullanılır
¦Bitki ve hayvanlarda sentezlenebilir
¦Seluloz bazı tek hucreliler haric diğer canlılar tarafından sindirilemez
Karbonhidrat, canlının yapısına katılmayan uzun sureli dozaj etkisi yaratan bir maddedir Aktif aldehit veya keton grubuna sahip polihidroksi alkoller veya hidroliz edildiklerinde bu maddeleri veren bileşikler olarak tanımlanabilir
Karbonhidratlar birinci dereceden enerji verici olarak kullanılırlar Karbonhidratlar en cok Ekmek, makarna, fasulye, patates, kepek, pirinc,tahıl ve hububat icinde bulunurlar Karbonhidratlar yağlar proteinlerdir Karbonhidratlar vucutta en cok bulunan ucuncu besin maddesidir Aclık anında ilk tuketilen besin maddesidir Yapıtaşları glikozdur Depo şekli hayvanlarda glikojen bitkilerde ise nişasta şeklindedir Kimyasal sindirimi ağızda başlar DNA, RNA ve ATP'nin yapısına katılır
MONOSAKKARİTLER
¦Hucre zarından gecerler
¦Hidrolize uğramazlar
¦Kan ve doku sıvısında bulunurlar
¦Karbonhidratların yapıtaşlarıdır
¦Fotosentezin ilk urunleridir
¦Hucrede depolanmazlar
¦Riboz ve deoksiriboz nukleik asitlerin yapısına katılırlar
¦Suda cozunurler
¦Protein ve yağlarla bileşik oluşturabilirler
¦Enerji verici olarak kullanılırlar
¦Yapılarında glikozit bağı bulunmaz
¦Benedikt cozeltisiyle ısıtılırsa kiremit kırmızısı renk verirler
Orn:Glikoz,Galaktoz,Fruktoz,Mannoz,Ksiloz,Arabinoz
DİSAKKARİTLER
¦Hucre zarından gecemezler
¦Sindirim enzimlerinden etkilenirler
¦Bitki ve memelilerde depolanabilirmemelilerde laktoz bitkilerde sukroz
¦Suda cozunurler
¦Kanda bulunmazlarSutte bulunurlar
¦Yapısında glikozit bağı vardır
Orn:Maltoz,Laktoz,Sukroz
POLİSAKKARİTLER
¦Hucre zarından gecemezler
¦kadar glikozun birleşmesinden oluşurlar
¦Sindirim enzimleriyle hidrolize edilirler
¦(n1)kadar su harcanır
¦Kanda bulunmazlar
¦Hayvanlarda ve bakterilerde glikojen bitkilerde nişasta olarak depolanır
¦Seluloz bitkilerde ceper maddesi olarak kullanılır
¦Bitki ve hayvanlarda sentezlenebilir
¦Seluloz bazı tek hucreliler haric diğer canlılar tarafından sindirilemez