karbonhidratlı yiyecekler,
karbonhidratlı gıdalar nelerdir,
karbonhidratlı besin ceşitleri,
Karbonhidratlı ve proteinli yiyecekler
imageskarbonhidratlibesinlernelerdir5ad533e1d6362
Vucudun temel enerjisini karşılayan karbonhidratlar, yapılarında C (karbon), H (Hidrojen) ve O (Oksijen) bulunan besin oğeleridir
Karbonhidratlar genel olarak; monosakkaritler, disakkaritler ve polisakkaritler olarak uce ayrılır Basit şekerler olarak adlandırılan monosakkaritler; glikoz, fruktoz ve galaktoz olarak ayrılır Disakkaritler; sukroz, maltoz ve laktoz olarak ayrılırken, polisakkaritler icinde, nişasta ve posa yer alır
Sindirimleri ağızda başlayan karbonhidratlar, polisakkaritlerden monosakkaritlere parcalanır Orneğin nişasta gibi bir polisakkaritin ağızda başlayan sindirimi, bir monosakkarit olan glikoza parcalana kadar surer Vucudun tum hucrelerinde enerji kaynağı olarak kullanılacak olan glikoz, karaciğer ve kaslarda glikojen olarak depolanır
Monosakkaritler, kana cabuk gectiği icin şeker hastaları tarafından kullanılmamalıdır
Vucuda besinlerle giren karbonhidratlar, basit ve kompleks olarak ikiye ayrılır Karbonhidratların fazlası, vucutta yağ olarak depolanır
ŞEKER
Şekerler basit yapıdaki karbonhidratlardır Glikoz, fruktoz, galaktoz tek şeker molekulunden oluşurlar ve monosakkarid olarak isimlendirilirler Bu tekli şeker molekullerinin birleşerek oluşturduğu ikili şeker molekulu formları da disakkarid olarak isimlendirilirler Orneğin glikoz ve fruktoz birleşerek sofra şekeri olarak bilinen sakaroz şeker formunu oluştururlar Şeker, cok ceşitli yiyeceklerin yapımında tatlandırıcı olarak kullanılır Yuksek miktarda kalori sağladığından ve herhangi bir vitamin ya da mineral icermediğinden dikkatli tuketilmesi gerekmektedir Besinler ile alınan tum karbonhidratlar basit yapıdaki şeker formu olan gilikoza donuşturulurler Boylelikle tum hucrelerin kullanabileceği bir enerji kaynağı olarak kullanılırlar Glikoz ayrıca gilkojene donuşturulur ve kullanıma hazır enerji kaynağı olarak karaciğerde, kaslarda depolanır Ozellikle beyin, enerji kaynağı olarak sadece gilikozu kullanır Beyin, kan şekeri seviyesini korumak icin aclık hissini oluşturur ve aclık giderilinceye kadar vucutta depolanan diğer enerji kaynaklarının kullanılmasını sağlar
Besin kaynakları
Sofra şekeri, tatlılar, bal, pekmez, kuru uzum, dondurma, meyve
NİŞASTA
Cok sayıdaki şeker molekulu bir araya gelerek nişasta, diğer adıyla polisakkarid formunu oluştururlar Daha cok bitkisel besin kaynaklarında bulunurlar Vucut tarafından kullanılabilir enerji kaynağına, diğer bir deyişle yapılarındaki gilikoz molekullerine ayrıştırıldıklarından sindirimi ve kana karışmaları basit formdaki karbonhidratlara oranla daha fazla zaman almaktadır Bu sebeple kan şekeri seviyesini hızlı bir şekilde değil de yavaş yavaş arttırırlar
Besin kaynakları
Buğday, patates, pirinc, muz, yer fıstığı, havuc, mısır
LİF
Lif, sadece bitkisel kaynaklarda bulunan onemli bir karbonhidrattır Cozunebilen ve cozunemeyen olarak iki grupta incelenirler Cozunebilen besin lifleri, kan şekerinin kontrol edilmesine ve kotu kolesterol seviyesinin duşmesine yardımcı olur Cozunemeyen besin lifleri ise daha cok dışkının hacim kazanmasını sağlar ve kolon kanserini onler Araştırmalar, gunluk alınması gereken lif miktarının 2035 gram civarında olması gerektiğini gostermekle birlikte gunumuz koşullarında değişen beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzları bu miktarın ancak yarısının tuketildiği gostermektedir
Besin kaynakları
Cozunebilen lif kaynakları: Yulaf, baklagiller, bezelye, havuc, pirinc kepeği, arpa, turuncgiller, cilek, muz Cozunemeyen lif kaynakları: Buğday kepeği, esmer pirinc, arpa, lahana, pancar, şalgam, karnabahar, sebze ve meyve kabukları
karbonhidratlı gıdalar nelerdir,
karbonhidratlı besin ceşitleri,
Karbonhidratlı ve proteinli yiyecekler
imageskarbonhidratlibesinlernelerdir5ad533e1d6362
Vucudun temel enerjisini karşılayan karbonhidratlar, yapılarında C (karbon), H (Hidrojen) ve O (Oksijen) bulunan besin oğeleridir
Karbonhidratlar genel olarak; monosakkaritler, disakkaritler ve polisakkaritler olarak uce ayrılır Basit şekerler olarak adlandırılan monosakkaritler; glikoz, fruktoz ve galaktoz olarak ayrılır Disakkaritler; sukroz, maltoz ve laktoz olarak ayrılırken, polisakkaritler icinde, nişasta ve posa yer alır
Sindirimleri ağızda başlayan karbonhidratlar, polisakkaritlerden monosakkaritlere parcalanır Orneğin nişasta gibi bir polisakkaritin ağızda başlayan sindirimi, bir monosakkarit olan glikoza parcalana kadar surer Vucudun tum hucrelerinde enerji kaynağı olarak kullanılacak olan glikoz, karaciğer ve kaslarda glikojen olarak depolanır
Monosakkaritler, kana cabuk gectiği icin şeker hastaları tarafından kullanılmamalıdır
Vucuda besinlerle giren karbonhidratlar, basit ve kompleks olarak ikiye ayrılır Karbonhidratların fazlası, vucutta yağ olarak depolanır
ŞEKER
Şekerler basit yapıdaki karbonhidratlardır Glikoz, fruktoz, galaktoz tek şeker molekulunden oluşurlar ve monosakkarid olarak isimlendirilirler Bu tekli şeker molekullerinin birleşerek oluşturduğu ikili şeker molekulu formları da disakkarid olarak isimlendirilirler Orneğin glikoz ve fruktoz birleşerek sofra şekeri olarak bilinen sakaroz şeker formunu oluştururlar Şeker, cok ceşitli yiyeceklerin yapımında tatlandırıcı olarak kullanılır Yuksek miktarda kalori sağladığından ve herhangi bir vitamin ya da mineral icermediğinden dikkatli tuketilmesi gerekmektedir Besinler ile alınan tum karbonhidratlar basit yapıdaki şeker formu olan gilikoza donuşturulurler Boylelikle tum hucrelerin kullanabileceği bir enerji kaynağı olarak kullanılırlar Glikoz ayrıca gilkojene donuşturulur ve kullanıma hazır enerji kaynağı olarak karaciğerde, kaslarda depolanır Ozellikle beyin, enerji kaynağı olarak sadece gilikozu kullanır Beyin, kan şekeri seviyesini korumak icin aclık hissini oluşturur ve aclık giderilinceye kadar vucutta depolanan diğer enerji kaynaklarının kullanılmasını sağlar
Besin kaynakları
Sofra şekeri, tatlılar, bal, pekmez, kuru uzum, dondurma, meyve
NİŞASTA
Cok sayıdaki şeker molekulu bir araya gelerek nişasta, diğer adıyla polisakkarid formunu oluştururlar Daha cok bitkisel besin kaynaklarında bulunurlar Vucut tarafından kullanılabilir enerji kaynağına, diğer bir deyişle yapılarındaki gilikoz molekullerine ayrıştırıldıklarından sindirimi ve kana karışmaları basit formdaki karbonhidratlara oranla daha fazla zaman almaktadır Bu sebeple kan şekeri seviyesini hızlı bir şekilde değil de yavaş yavaş arttırırlar
Besin kaynakları
Buğday, patates, pirinc, muz, yer fıstığı, havuc, mısır
LİF
Lif, sadece bitkisel kaynaklarda bulunan onemli bir karbonhidrattır Cozunebilen ve cozunemeyen olarak iki grupta incelenirler Cozunebilen besin lifleri, kan şekerinin kontrol edilmesine ve kotu kolesterol seviyesinin duşmesine yardımcı olur Cozunemeyen besin lifleri ise daha cok dışkının hacim kazanmasını sağlar ve kolon kanserini onler Araştırmalar, gunluk alınması gereken lif miktarının 2035 gram civarında olması gerektiğini gostermekle birlikte gunumuz koşullarında değişen beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzları bu miktarın ancak yarısının tuketildiği gostermektedir
Besin kaynakları
Cozunebilen lif kaynakları: Yulaf, baklagiller, bezelye, havuc, pirinc kepeği, arpa, turuncgiller, cilek, muz Cozunemeyen lif kaynakları: Buğday kepeği, esmer pirinc, arpa, lahana, pancar, şalgam, karnabahar, sebze ve meyve kabukları