Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Karbonhidratlı ve Lifli Besinler Neler ?

Karbonhidratlı ve Lifli Besinler Neler ?
0
56

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
85
Puan
48
F-D Coin
0
Vucudumuzun temel enerji kaynağı karbonhidratlardır Tum besinlerden farklı oranlarda enerji elde etmekteyiz ancak gunluk enerji ihtiyacımızın %5565’ini karbonhidratlardan elde ederiz Karbonhidrat dediğimizde aklımıza gelen besinler, ekmek, makarna, pirinc, patates, mısır gevrekleri ve diğer nişastalı yiyeceklerdir
Rafine Edilmiş ve Edilmemiş Tahıllar:
Patates dışında yukarıda listelediğimiz tum besinler buğday, mısır ve pirinc gibi tahıllardan uretilmektedir Bu besinler her oğununuzde mutlaka bulunmalı ve tabağınızın 13 karbonhidratlardan oluşmalıdır Bu rafine edilmiş yani işlenmiş ya da işlenmemiş karbonhidratlar olabilir
İşlenmiş tahıllar oğutulme işlemi sırasında bircok işlemden gecmekte, en dış tabakası olan kepeğinden ayrılmakta, ozu denilen ic tabakası yok olmakta ve sadece endosperm denilen orta tabakası kalmakta Bu ise tahılın en buyuk bolumunu oluşturuyor Ornek olarak pirinc, beyaz ekmek ve makarna işlenmiş urundur
İşlenmemiş tahıllar, tam buğday ya da tam taneli tahıllar endosperm denilen orta tabaka, kepeği ve ozu olduğu gibi kalmaktadır
Tahılın en dış tabakası olan kepek yani tahılın posası lif yonunden oldukca zengindir Ozu denilen ic tabakası ise besin değeri acısından oldukca zengin temel bir protein, vitamin ve mineral kaynağıdır Endosperm denilen nişastalı orta tabası ise ağırlıklı olarak karbonhidrat ile bazı protein ve vitaminleri de icerir Bu nedenle işlenmemiş urunleri tuketmek her zaman icin daha sağlıklıdır Bir urun ne kadar cok işlemden gecerse o derecede doğallığını yitirecek sahip olduğu besin değerini yitirecektir Uzmanlar bu nedenle sağlıklı beslenmek icin her besini doğal olarak tuketmemizi tavsiye etmekte
Tam taneli tahıllar koroner kalp hastalıkları ve diyabet riskini azaltan ve koruyan antioksidanlar ve fotokimyasallar acısından zengindir Yapılan araştırmalar sonucunda gunde uc oğun ya da aha fazla tam taneli tahıl tuketen kişilerin kalp hastalıklarına yakalanma riski oldukca duşuk olduğu sonucuna varılmıştır
Bircoğumuz tam tahıllı buğday ekmeği, cavdar ekmeği tuketmekte ya da marketlerden işlenmiş kahvaltı gevreklerinden almakta Burada dikkat etmeniz gereken nokta satın aldığınız urunlerin iceriklerini okumak olacaktır Oncelikle kahvaltı gevrekleri ya da musli icersinde tam tahıllı olan urunu secin aynı zamanda ilave edilmiş şeker ya da tuz oranı da oldukca onemlidir
Lif
Lif sağlıklı bir sindirim icin cok onemlidir ve ozellikle bitkisel besinlerde yani meyve, sebze ve tam tahıllı urunlerde bulunmaktadırSuda eriyen ve erimeyen olarak iki tur lifli besin grubu vardırSuda cozunebilir lifli besinlerin kan şekeri duzeyini duzenleyici ve kolesterol duzeyini duşurucu etkisi vardır Yulaf ezmesi, bakliyatlar ve meyveler suda cozunebilir lif icermektedirSuda cozunmeyen lif iceren besinler ise direk sindirim sisteminden gecer Boylece bağırsak hareketlerini duzenler ve dışkı miktarını arttırırLifli Besinlerin Sağlığımıza Yararları
Lif iceriği yonunden zengin besinlerin sindirimi zaman almakta bu nedenle sizi uzun sure tok tutacaktır Bu ise kan şekerinizin dengede olmasını ve kilo almanızı engelleyecektirLif sindirime yardımcıdır ve kandaki kotu kolesterolun duşurulmesinde yardımcı olurLif yonunden zengin bir beslenme bicimi diyabetik olma ve koroner kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltmaktadırNe Kadar Lifli Besin Yememiz Gerekir?
Yetişkinlerin gunde 18gram lif cocukların ise daha az oranda tuketmeleri oneriliyor
Glisemiks İndeks GI?
Karbonhidrat iceriği yonunden zengin besinlerin kandaki glikoz duzeyini yani kan şekerini ne kadar zamanda ne kadar yukselttiğini gosteren bir olcu birimidir
Duşuk glisemiks indeksli gıdalar ozellikle kandaki şeker duzeylerini ve kilolarını kontrol altında tutmak isteyen kişiler icin yararlıdır
Yuksek glisemik indeksli besinleri yerine hem lif yonunden zengin hem duşuk glisemiks indeksli olan bakliyatlar, fasulye, yulaf gibi besinleri tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır Ancak GI seviyesini etkileyen ceşitli faktorler vardır Bunlar, pişirme yontemi, işlenmiş gıda olup olmadığı, işlenmiş ise icersindeki şeker oranı gibi faktorlerdir Bu nedenle doğal besinleri tuketmemiz her zaman icin daha sağlıklıdır
 
858,461Konular
981,117Mesajlar
29,532Kullanıcılar
Üst Alt