Kariyer, Para Kazanma Ezberinizi Bozun kabin memuru sözleşmesi thy kabin memuru sözleşmesi Bir süredir kayda değer bir proje nedeniyle çok öbür yaş, tecrübe, eğitim ve seviyede çalışanla yoğun görüşmeler yapıyorum Bu süreç benim için hemen hemen bir laboratuvar deneyi gibi oldu Bir defa daha fark ettim ama keza çalışanların, keza de ailelerinin kafasında az daha standartlaşmış bir kariyer ve para kazanma ezberi’’ var Çoğu genç ve onların yakınları için esas hayat sorumluluğunu gerçekleştirmek, gelecek için gereğini gerçekleştirmek’’; vergi bazlı, tehlikesiz bir meslek bulmak ve işe girmekleaz daha özdeşleşmiş Eskiden iyi bir eğitim geleceği garantilemeye yeter diye düşünülürken, bu şu anda artık uzun soluklu ve vergi geliri olabilecek bir işe kapağı atmakla yer değiştirmiş Irk var gücü ile bir yüksek okul bitirip, büyük bir şirkete veya devlet dairesine girmek ve bir ücrete bağlanarak, neye yettiği bilinmeyen emeklilik maaşına adalet üzere çabalıyorlar Kurslara gidiyorlar, sınavlar geçiyorlar Hedefler tutturup, performans ölçümleri için kendilerini paralıyorlar! Ayrıca de hiçbir sosyal yaşamları kalmamacasına çalışarak Aşağıda Tüm Fütüristler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas’ın bir yazısında anlattıklarını aktarıyorum: “Las Vegas’tan New York’a uçarken havayolu Delta olunca, yol her tarafında bir bayan kabin memuru ile sohbet ettim Kendisi 55 yaşında, 5 çocuğu var Tam 35 yıldır Delta’da kabin memuru olarak çalışıyor Washington eyaletinde oturuyor Çoğunlukla tüm uçuşlarına Delta’nın Salt Lake City merkez hub’ından başladığı için, evinde kaldığında, bu hub’a 4 buçuk saat süren yolculukla (İstanbulLondra seferinden 35 dakika daha uzun) ulaşabiliyor Bazen fazla bitkin olduğu için eve dönemiyor O yüzden 7 kabin memuru arkadaşıyla Salt Lake City’de ev kiralamışlar; yalnızca yatmadan yatmaya gitmek için Ayda net 100 saat havada kalma süresi var Yerde geçirdiği zaman ve eve gidiş gelişte havada kaldığı süre için para kazanamıyor Yılda eline net 30 bin USD geçiyor Bu da bugünkü TLUSD çevrimi ile aylık 3 bin 300 YTL’ye karşılık geliyor Aldıkları ücretlerin 80’li yılların seviyesine indiğini (ben ABD’de 1987 yılında ilk işe girdiğimde yılda 36 bin USD elime net geçiyordu) ve bilhassa iflas koruma programı sonrası emeklilik ikramiye haklarını da kaybettiklerini söyledi Gülüyordu, hatta zaman zaman kahkahalar da attı 10 sene daha çalışıp emekli olacağını, işe başladığından beri her gün 10 USD biriktirdiğini, yıllık belirtilen bir faiz geliri ile kendi emekli ikramiyesini kendisinin garanti altına aldığını söyledi THY’de aynı kıdemde olan kabin memuru, Delta’da aynı seviyedeki kabin memurundan yüzde 25 civarında daha eksik maaş alıyor Yani arada hem manâlı bir fark değil (hele Satın Alma Paritesi devreye girerse ayrım değil diyebiliriz), ayrıca de THY’de emekli maaşı konusunda bir de devlet güvencesi var Peki ABD’de yaşamış ve 65'inden önce emekli olmayı düşünmeyen 55 yaşındaki bir kabin memuru ile Türkiye’de aynı koşullarda çalışan, lakin 20 yılını doldurduğunda bir lahza önce emekli olmayı düşünen, buna karşın hayata ve işine ABD’deki kabin memuruyla benzer güçle sarılmadığı yüz ifadesi ve her tavrından belirli olan kabin memuru arasında ne ayrım olabilir? Erken emekli olma isteği, ABD ve sanki ülkeler (Fransa tabii ama hariç, çünkü onlar acaba yılda nasıl daha az çalışırız ve nasıl daha fazla tatil yaparız derdindeler) ile Türkiye arasındaki temel teşebbüs farklarından sadece biri Bu şart, ülkenin ileride içinden çıkamayacağı sosyal emniyet sorununun da en büyük tetikçisi oluyor Ayrıca, erken emekliler, fazla düşük emekli aylıkları ile yaşadıkları için tüketime, dolayısıyla ekonomiye de katkıları artı olamıyor Bu kısırdöngüden kurtulmak için fazla çalışmamız gerekiyor Hem, kendi özgüvenimizi geliştirmemiz ve daha sabırlı olmayı öğrenmemiz gerekiyor Yani gelecekte para kazanmayı “değişmez ve güvenli ücret yolu ile muhtemel kılacağını düşünenler, gitgide artarak daha kafa patlatmak, fakat daha az kazanmak sarmalına hazırlanmış olmalılar Emek de tıpkı diğer ürün ve hizmetlerde olduğu gibi, arzı arttıkça, kalitesi artsa bile gitgide artarak düşen eğilimde olacak Öyle olmaya başladı da zaten Yaşam temposunu bu şekilde yerine getirmek isteyenler için sorun değil Ya peki servet , birikim, koymak isteyenler, gelirlerini işaret şekilde arttırmak isteyenler ne yapacaklar? Yeni iş modellerine, yenilikçi alanlara yönlenecekler, birden pozitif yoldan para kazanma becerisi geliştirecekler alıntı : Ufuk Tarhan