urgot
FD Üye
Karnıbaharın (Karnabaharın) Sağlığa Faydaları Besin Değeri
Karnabahar sayısız miktarda sahip olduğu sağlığa yararlarıyla dünyanın birçok bölgesinde üretilen harika sebzelerden birisidir. Karnabaharın bilimsel ismi Brassica Oleracea Botrytistir. Brassicaceae ailesinden Brassica türüne aittir. Bu harika sebzenin Asya’ya özgü olduğuna inanılmaktadır, fakat artık dünyanın her tarafında geniş çaplı bir şekilde evsel ve ticari amaçlı olarak yetiştirilmektedir.Karnabaharın içinde bulunan çeşitli vitamin, mineral ve besin türlerinden dolayı, sağlığa birçok faydası bulunmaktadır.
Karnabahar Suyu Nasıl Yapılır?
300 gram taze karnabaharı 3 su bardağı kaynamakta olan suya katın. Ağzı kapalı vaziyette beş-altı dakika kadar kısık ateşte bekletilir. Ilımaya bırakıp süzülür. Haşlanarak elde edilen bu suyun yarısı sabah, diğer yarısı ise akşam içilir. Aç veya tok karna içebilirsiniz.Karnabaharın ve Karnabahar Suyunun Sağlığa Faydaları Maddeler Halinde
- Karnabahar antioksidanlar ve bağışıklık güçlendirici besinler bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirip hastalanmayı önler. Mevcut hastalıkların çabuk atlatılmasını sağlar.
- Karnabaharda bulunan potasyum, vücudun elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olur, sinir sistemini güçlendirir.
- Karnabahardaki glukoraphanin ve sülfoman ismindeki antioksidan ve antienflamatuar maddeler kötü kolesterolü ve kan basıncını düşürür. Buna ek olarak, karnabahardaki lif ve omega-3 yağ asitleri, LDL kolesterolün azaltılmasına yardımcı olur ve damarların sertleşmesini önler.
- Karnabahar cilt sağlığı için de çok faydalıdır. Yapılan araştırmalarda karnabaharın cildi güneşin zararlı etkilerinden koruduğu görülmüştür.
- Karnabahar iltihap hasarından eklemleri ve kemikleri koruyan, kolajenin üretiminde önemli bir rol oynayan C vitamini içerir. Ayrıca, karnıbahar hem kadınlarda hem de erkeklerde kemik kaybını önlemeye yardımcı olan K vitamini içerir.
- Karnabahar, sindirime yardımcı olan ve vücudu toksinlerden temizleyen diyet lif açısından zengindir. Kabızlık, şişkinlik gibi mide bağırsak rahatsızlıklarını önler.