adanali
FD Üye
- Katılım
- Eki 20, 2019
- Mesajlar
- 2,792
- Etkileşim
- 0
- Puan
- 36
- Yaş
- 36
- Konum
- Adana
- Web sitesi
- bilgilihocam.com
- F-D Coin
- 69
Türk mutfağının en ağırbaşlı, en kıdemli, en saygın yemeklerinden birisi olan karnıyarık, hem patlıcanla kırmızı etin müthiş uyumu sebebiyle hem de gözlere ve damaklara hitap eden mükemmel yapısı ile çok sevilen ve değer gören bir yemektir. Vitamin ve mineral yüklü bu yemek eğer patlıcanlar kızartılmadan fırınlanarak yapılırsa kalori değeri düşerek daha da sağlıklı bir hal alır. Klasik karnıyarık, yağda kızartılan patlıcanlarla yapılır, ama son zamanlarda sağlıklı ve kalorisi düşük yemekler daha fazla tercih edildiğinden kızartmadan yani közlenmiş patlıcanla yapılan tarifi de oldukça yaygınlaşmıştır. Karnıyarık tarifi yapılışı için yazımızı okuyabilirsiniz.
Karnıyarık Nasıl Yapılır Karnıyarık Malzemeleri Nelerdir 1
Karnıyarık Malzemeler Nelerdir?
6 adet karnıyarıklık patlıcan
2 adet orta boy kuru soğan
4-5 diş sarımsak
2 adet büyükçe domates
8 adet sivri biber
200-250 gram kıyma
1 tepeleme yemek kaşığı karışık salça (domates-biber)
Sıvıyağ
Tuz, karabiber, kırmızı biber, kekik
Karnıyarık Nasıl Yapılır?
Gelelim yapılışına…
Patlıcanları pijamalı soyun ve tuzlu suda yarım saat bekletin.
Yarım saat sonunda patlıcanları yıkayın, kağıt havlu üzerinde suyunu süzdürün ve az yağda kızartın.
Sivri biberlerin 6 tanesini de aynı yağda kızartın ve kenara alın.
Geniş bir tavaya yemeklik doğradığınız soğanları, 2 adet sivri biberi sarımsakları ve kıymayı ekleyerek kavurun. Kıyma biraz kavrulunca tavaya küp küp doğradığınız 1 adet domatesi, tuzunu ve baharatları da ilave ederek karıştırın.
1 çay bardağı kaynar suyu da ilave edin ve 5 dakika kaynatın.
Patlıcanları bir tepsi yahut cam fırın kabına alın, ortalarını keserek açın ve genişletin, kıymalı harcı tüm patlıcanlara paylaştırın.
Kalan 1 adet domatesi 6 eşit parça halinde kesin ve kıymalı harçla doldurduğunuz patlıcanların üzerine yerleştirin. Kızarttığınız biberleri de domateslerin yanına yerleştirin.
Bir kase sıcak suyun içinde salçayı ezin ve patlıcanların aralarına dökün.
Patlıcanları 170 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Eğer fırın değil de tencerede pişirmek istiyorsanız, geniş bir tencereye patlıcanları dizin, salçalı suyunu aralarına dökün ve önce yüksek ateş, su fokurdamaya başlayınca da kısık ateşte pişirin.
Karnıyarık Nasıl Yapılır Karnıyarık Malzemeleri Nelerdir 2
Karnıyarık Kaç Kaloridir?
Karnıyarığın kalorisi patlıcanın pişme şekline göre değişir. Patlıcan yağda kızartıldığında ortaya çıkan kalori ile fırında közlendiğinde ortaya çıkan aynı değildir. Kızartılmış patlıcanla yapılan yemeğin 1 porsiyonu ortalama 250 kalori iken, fırında közlenerek yapılan karnıyarık kalorisi 200 civarıdır.
Karnıyarık Ve İmambayıldı Arasındaki Fark Nedir?
Karnıyarık ve imambayıldı yemekleri ilk bakışta görüntü olarak aynı gibi gözükse de malzeme anlamında aralarındaki fark etli ve etsiz oluşlarında yatar. Karnıyarık kırmalı harçla yapılır ve sıcak yenilen bir yemektir; imambayıldı ise kıymasız harçla yapılır. Harcında piyazlık soğan, sivri biber, domates ve sarımsak kavrularak kullanılır; soğuk yahut ılık olarak yenilir.
Karnıyarık Nasıl Yapılır Karnıyarık Malzemeleri Nelerdir 1
Karnıyarık Malzemeler Nelerdir?
6 adet karnıyarıklık patlıcan
2 adet orta boy kuru soğan
4-5 diş sarımsak
2 adet büyükçe domates
8 adet sivri biber
200-250 gram kıyma
1 tepeleme yemek kaşığı karışık salça (domates-biber)
Sıvıyağ
Tuz, karabiber, kırmızı biber, kekik
Karnıyarık Nasıl Yapılır?
Gelelim yapılışına…
Patlıcanları pijamalı soyun ve tuzlu suda yarım saat bekletin.
Yarım saat sonunda patlıcanları yıkayın, kağıt havlu üzerinde suyunu süzdürün ve az yağda kızartın.
Sivri biberlerin 6 tanesini de aynı yağda kızartın ve kenara alın.
Geniş bir tavaya yemeklik doğradığınız soğanları, 2 adet sivri biberi sarımsakları ve kıymayı ekleyerek kavurun. Kıyma biraz kavrulunca tavaya küp küp doğradığınız 1 adet domatesi, tuzunu ve baharatları da ilave ederek karıştırın.
1 çay bardağı kaynar suyu da ilave edin ve 5 dakika kaynatın.
Patlıcanları bir tepsi yahut cam fırın kabına alın, ortalarını keserek açın ve genişletin, kıymalı harcı tüm patlıcanlara paylaştırın.
Kalan 1 adet domatesi 6 eşit parça halinde kesin ve kıymalı harçla doldurduğunuz patlıcanların üzerine yerleştirin. Kızarttığınız biberleri de domateslerin yanına yerleştirin.
Bir kase sıcak suyun içinde salçayı ezin ve patlıcanların aralarına dökün.
Patlıcanları 170 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Eğer fırın değil de tencerede pişirmek istiyorsanız, geniş bir tencereye patlıcanları dizin, salçalı suyunu aralarına dökün ve önce yüksek ateş, su fokurdamaya başlayınca da kısık ateşte pişirin.
Karnıyarık Nasıl Yapılır Karnıyarık Malzemeleri Nelerdir 2
Karnıyarık Kaç Kaloridir?
Karnıyarığın kalorisi patlıcanın pişme şekline göre değişir. Patlıcan yağda kızartıldığında ortaya çıkan kalori ile fırında közlendiğinde ortaya çıkan aynı değildir. Kızartılmış patlıcanla yapılan yemeğin 1 porsiyonu ortalama 250 kalori iken, fırında közlenerek yapılan karnıyarık kalorisi 200 civarıdır.
Karnıyarık Ve İmambayıldı Arasındaki Fark Nedir?
Karnıyarık ve imambayıldı yemekleri ilk bakışta görüntü olarak aynı gibi gözükse de malzeme anlamında aralarındaki fark etli ve etsiz oluşlarında yatar. Karnıyarık kırmalı harçla yapılır ve sıcak yenilen bir yemektir; imambayıldı ise kıymasız harçla yapılır. Harcında piyazlık soğan, sivri biber, domates ve sarımsak kavrularak kullanılır; soğuk yahut ılık olarak yenilir.