Karpatka Polonya'lıların klasik bir kremalı pastası. Choux hamurunun ortasına hazırlanan krema ile yapılıyor. Herkesin meskeninde bulunan temel materyaller ile ortaya çıkacak bu lezzete hayran kalacaksınız. Gelin birlikte Karpatka pastasının tanımını öğrenelim...
Karpatka, russel krem veya vanilyalı süt puding kreması ile doldurulmuş klasik bir Polonya kremalı pastadır. Bir modül choux pasta katmanı yahut ikincisinin iki katmanı ortasında bir krem tabakası ile kaplanmış kısa bir hamur işi katmanından yapılır. Muhtemelen ismini pasta üzere dağ halinden alıyor. Hafif çıtır hafif yumuşak dış dokusu, vanilya kokusu, kremasının kadife kadar yumuşaklığı ve her yudumda aldığınız lezzeti ile karpatka kendine hayran bırakıyor. Pekala kapatka nedir ve kapatka konutta nasıl yapılır? Kapatkanın püf noktaları neler? Öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.
KAPATKA TANIMI:
GEREÇLER
Hamuru için;
2,5 çay bardağı su
50 g margarin
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
4 yumurta
2 çay kaşığı kabartma Tozu
İç harcı;
3 poşet dolgu kreması
3,5 su bardağı soğuk süt
1 poşet meyveli sos
YAPILIŞI
Su, margarin ve toz şekeri bir kaba alıp kaynatın.
Un ve nişastayı kaynayan karışıma bir seferde ekleyin ve oluşan hamuru 1 dakika müddetle karıştırarak pişirin.
Hamuru ocaktan alıp ortada karıştırarak soğutun.
Mikser ile çırparak yumurtaları teker teker ekleyin ve toplam 5 dakika çırpın.
Hamur kabartma tozunu da ek edip 1 dakika daha çırpın. Hamuru krema torbasına doldurun.
Yağlanmış yahut yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dıştan içe gerçek sıkarak 12 adet daire oluşturun.
Evvelden 200 derede ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin, müddetin sonunda fırın ayarını 150 dereceye düşürün ve 45 dakika daha pişirin.
Fırından çıkartıp soğutun ve her birini enlemesine ikiye kesin.
Servisten evvel dolgu kremalarını süt ile evvel düşük, sonra yüksek periyotta toplam 2 dakika çırpın.
Meyveli sosu tanımına nazaran hazırlayıp soğutun. Kestiğiniz topların ortasını dolgu kreması ve meyveli sos ile doldurun.
Afiyet olsun..