KARPUZUN YARARLARI
Beslenme, pek çok insan tarafından karın doyurmak, açlığı bastırmak, canın istediği besinleri tüketmek formunda tanımlanmaktadır. Halbuki vücudun gereksinim duyduğu kuvvet ve 50'ye yakın tıpta besin öğesinin, ehliyetli ve istikrarlı bir biçimde besinler yolu ile alınması gerekmektedir. Besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral üzere besin öğeleri beslenmede büyük değer taşımaktadır.
Kimi besinlerin karın doyurmanın yanında afrodizyak tesiri bulunduğunu belirten eksperler, ruhu ve libidoyu besleyen birtakım besinlerin varlığından bahsetmektedir. Afrodizyak tesir yaratan ve cinsî isteği artırmak için bilirkişilerin tavsiye ettiği yiyecekler arasında bilhassa erkekler için karpuz da nokta almaktadır. Daha güzel bir cinsî performansa eği olduğu şimdi kanıtlanmamış olmakla birlikte kan akışını hızlandırması sebebi ile ereksiyon fonksiyon bozukluğuna uygun geldiğine dair çalışmalar mevcuttur.
Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan karpuz A, B ve C vitamini ile potasyum, kalsiyum ve demir minerali içermektedir. % 93 orantısında su içeren karpuz, böbrek ve mesane kumlarını dökmeye, kanı temizlemeye, hazmı kolaylaştırmaya ve bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olur. Bol ölçüde likopen içermesi sayesinde kanserden hami tesirinin yanı sıra vücuttaki kimi atık hususların idrarla dışarı atılmasına, kalp fonksiyonlarının ve tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.
Anavatanı Afrika olan karpuzun yenilebilen 100 gramı için 26 kkal güç içerdiği ve tüm meyveler arasında en düşük güce sahip olduğu düşünülürse zayıflama diyetlerinde ve şeker illetinde beslenme programının dışına atılması karpuza karşı bir haksızlık mealine gelmektedir. Yağ ve kolesterol içermeyen karpuz için bir tek dikkat edilmesi gereken husus, tüketim ölçüsü ve sıklığıdır. Tek seferde haddinden fazla ölçüde yenilmediği sürece rastgele bir badire yaratmayacağı söylenebilir.
Beslenme, pek çok insan tarafından karın doyurmak, açlığı bastırmak, canın istediği besinleri tüketmek formunda tanımlanmaktadır. Halbuki vücudun gereksinim duyduğu kuvvet ve 50'ye yakın tıpta besin öğesinin, ehliyetli ve istikrarlı bir biçimde besinler yolu ile alınması gerekmektedir. Besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral üzere besin öğeleri beslenmede büyük değer taşımaktadır.
Kimi besinlerin karın doyurmanın yanında afrodizyak tesiri bulunduğunu belirten eksperler, ruhu ve libidoyu besleyen birtakım besinlerin varlığından bahsetmektedir. Afrodizyak tesir yaratan ve cinsî isteği artırmak için bilirkişilerin tavsiye ettiği yiyecekler arasında bilhassa erkekler için karpuz da nokta almaktadır. Daha güzel bir cinsî performansa eği olduğu şimdi kanıtlanmamış olmakla birlikte kan akışını hızlandırması sebebi ile ereksiyon fonksiyon bozukluğuna uygun geldiğine dair çalışmalar mevcuttur.
Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan karpuz A, B ve C vitamini ile potasyum, kalsiyum ve demir minerali içermektedir. % 93 orantısında su içeren karpuz, böbrek ve mesane kumlarını dökmeye, kanı temizlemeye, hazmı kolaylaştırmaya ve bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olur. Bol ölçüde likopen içermesi sayesinde kanserden hami tesirinin yanı sıra vücuttaki kimi atık hususların idrarla dışarı atılmasına, kalp fonksiyonlarının ve tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.
Anavatanı Afrika olan karpuzun yenilebilen 100 gramı için 26 kkal güç içerdiği ve tüm meyveler arasında en düşük güce sahip olduğu düşünülürse zayıflama diyetlerinde ve şeker illetinde beslenme programının dışına atılması karpuza karşı bir haksızlık mealine gelmektedir. Yağ ve kolesterol içermeyen karpuz için bir tek dikkat edilmesi gereken husus, tüketim ölçüsü ve sıklığıdır. Tek seferde haddinden fazla ölçüde yenilmediği sürece rastgele bir badire yaratmayacağı söylenebilir.