Karsambaç yahut karlamaç, rendelenmiş buz yahut pak karın üzerine tatlı bir şurup ekilerek hazırlanan bir tatlıdır. Türkiye'nin güney vilayetlerinde daha çok rastlanan bir tatlıdır. Yayla kültürü olan bölgelerde tüketilir. Pekala karsambaç nasıl yapılır? Karsambaç yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte sorunun karşılığı:
Pak kar yahut rendelenmiş buz ile hazırlanan karsambaç, çok eski vakitlerden kalma bir tatlıdır. İmalinde dağlardan yahut kuyulardan toplanan el değmemiş pak kar kullanılır. Güney vilayetlerinde çok meşhur olan bu tatlı, Adana'nın meşhur bici bici tatlısına benzeri. Karsambaç, damak zevkine nazaran farklı çeşitlerle yapılabilir. En bilindik versiyonu pekmezle yapılanlardır. Fakat bal ve gül suyu ile hazırlanan karsambaç tatlısının sevenleri de epey fazladır. Bilhassa yayla kültürünün yaygın olduğu bölgelerde tüketilir. Gereçler hazırsa, karsambaç tanımı için ayrıntılara geçebiliriz.
KARSAMBAÇ TANIMI:
MATERYALLER
Pekmezli karsambaç için:
1 kase pak kar
2 yemek kaşığı dut yahut üzüm pekmezi
Ballı karsambaç için;
1 kase pak kar
1 yemek kaşığı gül şurubu
20 ml. bal
Su
YAPILIŞI
Öncelikle karsambaç üretiminde kesinlikle pak kar kullanılmalı, yoksa rendelenmiş buz modüllerine yer verilmelidir.
Pekmezli karsambaç için; Bir kase karın üzerinde pekmezi gezdirin. Kaşıkla yavaşça karıştırarak pekmezin yayılmasını sağlayın.
Dilerseniz, lezzetini arttırmak için üzerime krem şanti yahut dondurma ekleyebilirsiniz.
Ballı karsambaç için; Bir kaseye pak karı alın ve kaşıkla karıştırın. Bal ve suyu öteki bir kasede karıştırarak şurup haline getirin.
Hazırladığınız bal şurubunu karın üzerinde gezdirin ve özdeşleşmesi için kaşıkla karıştırın.
Aromatik bir tat vermek için, gül şurubunu balın üzerine ek edin.
Afiyet olsun...