iltasyazilim
FD Üye
Karsın Yemekleri,Karsın Yemek Yemek kültürü,kars'ın yöresel yemekleri,kars'ın ünlü yemekleri,karsın meşhur yemekleri
Karsın Yemekleri
Kaşarı ve balıyla birlikte Kars zengin ve renkli bir mutfağa sahiptir
Yöreye özgü başlıca yemekler; umaç helvası, elma dolması, hörre (un) çorbası, evelik adlı bitkiden yapılan evelik aşı, ekmek üstüne kızgın yağ ve yoğurt dökülerek yapılan ekmek aşı, pişi, kuymak, hengel (mantı), yarma buğdaydan yapılan haşıl, bozbaş, kemikli ve parça etten yapılan ve bir değişiklik çorba olan piti, sultani üzümle yapılan pilav ve Kars böreğidir
Hörre
Bir tencerede 2 kaşık tereyağı ile un kavrulur Rengi hafif pembeleşince yavaş yavaş su ilave edilir Tuz ve karabiber ile tatlandırılır Aralıksız karıştırarak pişirilir Diğer tarafta yarım kaşık tereyağında salça ezilerek kızdırılır Bu çorbanın üstüne gezdirilir ve sıcak olarak servis edilir
Ekşili Et
Domatesleri yıkayın, etleri küçük ufak doğrayın Eğer et yağlıysa hiç yağ koymadan, eğer yağsızsa içine yağ eklenerek, kendi suyuyla kavurun Etler renk değiştirene ve suyunu çekene değin kavurmaya devam edin sırası gelmişken soğanları ve domatesleri halka halka doğrayın Etler kavrulunca içine soğanları ekleyin Bir süre karıştırın 510 dakika daha sonra doğranmış domatesleri ilave edin Dilerseniz hepsini bir arada da ekleyebilirsiniz Tercihe göre kıyılmış maydanoz katın Tuzlu ve karabiber koyun Tencereye hiç kaşık sokmadan, sallayarak karıştırın Yarım saat kısık ateşte pişirdikten sonra son olarak yarım limon sıkın Sıcakken servise sunun
Feselli
Hamur mayalanir ve azıcık bekletildikten daha sonra yufka açilarak, içine yag sürülüp kare seklinde içe dogru kapatilir Yakilmis ocagin üzerine sac zıt çevrilerek kapatilir Feselliler sacin üzerine dogrudan temasla, sonradan da ter düz edilerek pisirilir Oldukça lezizdir Afiyet olsun
Gagala
Bayağı hamur mayalanir bir vakit bekletilir sonradan bir miktar hamur (Künde) ortasi delinerek elips biçimde sekillendirilir Yaglanmis tavaya 56 tane dizilen gagalalarin üzerine yumurta sarisi sürülerek firina verilir Köyde ise ocak (Sömine) üstüne dört adet demir çubuk konur Bunun üstüne tepsi konduktan sonra, tepsinin üstüne sac ters çevrilerek kapatilir Zıt çevrilmis dis bükey sacin üzerine ise, demir hare kapatilarak içine tezek koru konur Ateste pisen yiyeceklerin daha leziz oldugunu animsatarak afiyet olsun diyoruz
Tencerede Şiş Kebap
Domatesleri, orta büyüklükte parçalara ayırın Biberleri 3 parçaya bölün Soğanları parçalamamaya dikkat ederek domatesler gibi doğrayın sonra hazırladığınız malzemeyi ve kuşbaşı etleri, tıpkı şiş kebap yapar gibi çöplere bir et, bir sebze gelecek şekilde dizin daha sonra hazırladığınız şişleri 1 büyük kaşık tereyağ veya margarin koyduğunuz genişçe bir tencerede iyice esmerleşinceye değin çevirin Tüm şişler hazırlanmış olduğunda, başka bir tencereye 1 ya da büyüklüklerine göre iki domates rendeleyin Bir biberi minik minik doğrayın azıcık da yağ ekleyerek bir sos hazırlayın Daha Sonra hazırladığınız şişleri de tencereye koyarak kısık ateşte yarım saat değin pişirin
Yaprak Manti
Yaprak mantinin hamuru da mayasizdir Hamur anında yapilir ve açilir Yufka seklinde ince açilan hamur, ufak kareler şeklinde kesilir Daha evvelden kaynatilan suya yaprak mantilar atilarak pisirilir Üstüne sogan, yag bazen de salçayla ateste kavrulmus sos dökülür Sarimsakli yogurtta oldukça leziz bir tat verir
Manti (Hangel)
Hangel sivesel bir girtlak sözcügü oldugu için, tamamiyle Türkçe yazimi olası degildir Zaten baska bir dil kurali veya alfabeyle de yazim imkani yoktur Mantinin hamuru mayasizdir Hamur hemen yapilir ve açilir Yufka seklinde ince açilan hamur, minik kareler şeklinde kesilir Karelerin içine küçük et parçaciklari, bazen de kaz eti parçalari konularak kapatilir Daha önceden kaynatilan suya mantilar atilarak pisirilir Üstüne sogan, yag ara sıra de salçayla ateste kavrulmus sos dökülür Sarimsakli yogurtta oldukça nefis bir lezzet verir
Tandır Kaz Çekmesi
Tandır yöremizde az kalsın her evde vardır Bir buçuk metre derinliğinde, kesilmiş huni biçiminde kırmızı topraktan yapılmış bir ocaktır İçinde odunyakılarak kızdırılır, ekmek ve yemek yemek yapımında kullanılır Bazı evlerde ısınmada da kullanılır Kaz kesildikten sonra 45 saat güneşe asılarak kurutulur Bu sırada bulguru tuz suda haşlarız Kaynamaya başlayınca hafif ateşe alırız Suyunu çekip gözgöz olmaya başlayınca, tavada kızdırılmış tereyağını üstüne döker, tandırın dibine oturturuz Bütün üstüne gelecek şekilde kazı ayaklarından asarız Tandırın sıcaklığı ile kızaran kazın yağı pilavın üstüne damlar Dipteki pilav da tandırın sıcaklığında demlenir Kaz piştikten sonradan çıkarılır etleri pilavın üzerine konarak sıcak sıcak ikram edilir Tandır olmayan evlerde bulgur pilavı öbür yapılır, kaz fırında ayrı kızartılır Her ikisi de sıcakken, kazın fırın tepsisinde biriken yağı, pilavın üzerine dökülerek, birlikte sıcak sıcak ikram edilir
Kesme Çorbasi
Açilan yufka üçe ya da dörde bölünür Bu parçalar üst üstü konarak tel tel kesilir Makarna seklinde kesilen parçaciklar kaynamis suya atilarak pisirilir giderken ince ve uzun olarak yuvarlatilmis hamurdan küçük ufak parçalar kesilerek kizgin yagda kavrulur Pisen kesme çorbasina bu parçaciklar atilarak servis yapilan çorba, yogurtla epeyce lezzetli bir tat verir
Lokma (Lokum)
Lokumun hamuru da süt veya su ile yogrulur, ama lokmanin hamuru pisi ve mafisten farkli olarak daha akiskandirYemek kasi ile bir arz alinip kizgin yaga atilarak pisirilir Peynir veya bal, reçel gibi tatlilarla da yenebilir *
Karsın Yemekleri
Kaşarı ve balıyla birlikte Kars zengin ve renkli bir mutfağa sahiptir
Yöreye özgü başlıca yemekler; umaç helvası, elma dolması, hörre (un) çorbası, evelik adlı bitkiden yapılan evelik aşı, ekmek üstüne kızgın yağ ve yoğurt dökülerek yapılan ekmek aşı, pişi, kuymak, hengel (mantı), yarma buğdaydan yapılan haşıl, bozbaş, kemikli ve parça etten yapılan ve bir değişiklik çorba olan piti, sultani üzümle yapılan pilav ve Kars böreğidir
Hörre
Bir tencerede 2 kaşık tereyağı ile un kavrulur Rengi hafif pembeleşince yavaş yavaş su ilave edilir Tuz ve karabiber ile tatlandırılır Aralıksız karıştırarak pişirilir Diğer tarafta yarım kaşık tereyağında salça ezilerek kızdırılır Bu çorbanın üstüne gezdirilir ve sıcak olarak servis edilir
Ekşili Et
Domatesleri yıkayın, etleri küçük ufak doğrayın Eğer et yağlıysa hiç yağ koymadan, eğer yağsızsa içine yağ eklenerek, kendi suyuyla kavurun Etler renk değiştirene ve suyunu çekene değin kavurmaya devam edin sırası gelmişken soğanları ve domatesleri halka halka doğrayın Etler kavrulunca içine soğanları ekleyin Bir süre karıştırın 510 dakika daha sonra doğranmış domatesleri ilave edin Dilerseniz hepsini bir arada da ekleyebilirsiniz Tercihe göre kıyılmış maydanoz katın Tuzlu ve karabiber koyun Tencereye hiç kaşık sokmadan, sallayarak karıştırın Yarım saat kısık ateşte pişirdikten sonra son olarak yarım limon sıkın Sıcakken servise sunun
Feselli
Hamur mayalanir ve azıcık bekletildikten daha sonra yufka açilarak, içine yag sürülüp kare seklinde içe dogru kapatilir Yakilmis ocagin üzerine sac zıt çevrilerek kapatilir Feselliler sacin üzerine dogrudan temasla, sonradan da ter düz edilerek pisirilir Oldukça lezizdir Afiyet olsun
Gagala
Bayağı hamur mayalanir bir vakit bekletilir sonradan bir miktar hamur (Künde) ortasi delinerek elips biçimde sekillendirilir Yaglanmis tavaya 56 tane dizilen gagalalarin üzerine yumurta sarisi sürülerek firina verilir Köyde ise ocak (Sömine) üstüne dört adet demir çubuk konur Bunun üstüne tepsi konduktan sonra, tepsinin üstüne sac ters çevrilerek kapatilir Zıt çevrilmis dis bükey sacin üzerine ise, demir hare kapatilarak içine tezek koru konur Ateste pisen yiyeceklerin daha leziz oldugunu animsatarak afiyet olsun diyoruz
Tencerede Şiş Kebap
Domatesleri, orta büyüklükte parçalara ayırın Biberleri 3 parçaya bölün Soğanları parçalamamaya dikkat ederek domatesler gibi doğrayın sonra hazırladığınız malzemeyi ve kuşbaşı etleri, tıpkı şiş kebap yapar gibi çöplere bir et, bir sebze gelecek şekilde dizin daha sonra hazırladığınız şişleri 1 büyük kaşık tereyağ veya margarin koyduğunuz genişçe bir tencerede iyice esmerleşinceye değin çevirin Tüm şişler hazırlanmış olduğunda, başka bir tencereye 1 ya da büyüklüklerine göre iki domates rendeleyin Bir biberi minik minik doğrayın azıcık da yağ ekleyerek bir sos hazırlayın Daha Sonra hazırladığınız şişleri de tencereye koyarak kısık ateşte yarım saat değin pişirin
Yaprak Manti
Yaprak mantinin hamuru da mayasizdir Hamur anında yapilir ve açilir Yufka seklinde ince açilan hamur, ufak kareler şeklinde kesilir Daha evvelden kaynatilan suya yaprak mantilar atilarak pisirilir Üstüne sogan, yag bazen de salçayla ateste kavrulmus sos dökülür Sarimsakli yogurtta oldukça leziz bir tat verir
Manti (Hangel)
Hangel sivesel bir girtlak sözcügü oldugu için, tamamiyle Türkçe yazimi olası degildir Zaten baska bir dil kurali veya alfabeyle de yazim imkani yoktur Mantinin hamuru mayasizdir Hamur hemen yapilir ve açilir Yufka seklinde ince açilan hamur, minik kareler şeklinde kesilir Karelerin içine küçük et parçaciklari, bazen de kaz eti parçalari konularak kapatilir Daha önceden kaynatilan suya mantilar atilarak pisirilir Üstüne sogan, yag ara sıra de salçayla ateste kavrulmus sos dökülür Sarimsakli yogurtta oldukça nefis bir lezzet verir
Tandır Kaz Çekmesi
Tandır yöremizde az kalsın her evde vardır Bir buçuk metre derinliğinde, kesilmiş huni biçiminde kırmızı topraktan yapılmış bir ocaktır İçinde odunyakılarak kızdırılır, ekmek ve yemek yemek yapımında kullanılır Bazı evlerde ısınmada da kullanılır Kaz kesildikten sonra 45 saat güneşe asılarak kurutulur Bu sırada bulguru tuz suda haşlarız Kaynamaya başlayınca hafif ateşe alırız Suyunu çekip gözgöz olmaya başlayınca, tavada kızdırılmış tereyağını üstüne döker, tandırın dibine oturturuz Bütün üstüne gelecek şekilde kazı ayaklarından asarız Tandırın sıcaklığı ile kızaran kazın yağı pilavın üstüne damlar Dipteki pilav da tandırın sıcaklığında demlenir Kaz piştikten sonradan çıkarılır etleri pilavın üzerine konarak sıcak sıcak ikram edilir Tandır olmayan evlerde bulgur pilavı öbür yapılır, kaz fırında ayrı kızartılır Her ikisi de sıcakken, kazın fırın tepsisinde biriken yağı, pilavın üzerine dökülerek, birlikte sıcak sıcak ikram edilir
Kesme Çorbasi
Açilan yufka üçe ya da dörde bölünür Bu parçalar üst üstü konarak tel tel kesilir Makarna seklinde kesilen parçaciklar kaynamis suya atilarak pisirilir giderken ince ve uzun olarak yuvarlatilmis hamurdan küçük ufak parçalar kesilerek kizgin yagda kavrulur Pisen kesme çorbasina bu parçaciklar atilarak servis yapilan çorba, yogurtla epeyce lezzetli bir tat verir
Lokma (Lokum)
Lokumun hamuru da süt veya su ile yogrulur, ama lokmanin hamuru pisi ve mafisten farkli olarak daha akiskandirYemek kasi ile bir arz alinip kizgin yaga atilarak pisirilir Peynir veya bal, reçel gibi tatlilarla da yenebilir *