Kastamonu Tarihi ve Kastamonu Coğrafyası 1Konumu Ve Doğal Yapısı Kastamonu ili Batı Karadeniz bölgesinde 41 derece 21' kuzey enlemi i!e 33 derece 46' doğu boylamları arasında yer alır Deniz seviyesinden yüksekliği 775mdirYüzölçümü 13108,1 km2dir Kastamonu İli genelde engebeli arazilerden oluşmaktadır, ilin kuzeyinde Batı Karadeniz Dağları bulunmaktadır Karadeniz sahiline paralel olarak isfendiyar (Küre) Dağları uzanmaktadır Münferit olarak Yaralıgöz Dağı (1985m), Göynük Dağı (1770m), Dikmen Dağı (1471m), Kurtgirmez Dağı (1450 m) ,Güruh Dağı (1493m), Ballıdağ kayda değer yükseltileri teşkil etmektedir İlin güneyinde ise İlgaz Dağları uzanmaktadır Bu Dağlar yüksek ve devamlıdır Kuzeyde Gökırmak ve Vasıta Çayı, güneyde ise Devrez Çayı vadileri ile sınırlanmıştır En yüksek noktası Çatalılgaz tepesi (2565m) dır Kastamonu ili genel olarak dağlık olduğundan geniş ovaları yoktur Buna karşılık vadiler etrafında ovacıklar göze çarpmaktadır En önemlisi Gökırmak vadisidir Devrez vadisinin il hudutları içinde kalan kısmı Tosya Ovasını meydana getirmektedir Araç Çayı ve Daday Çayt gibi ufak çayların oluşturduğu ovalarda epeyce küçüktür 2Doğal Bitki Örtüsü Kastamonu ilinde orman ve fundalıklar kayda değer bir oran teşkil etmektedir (%64), ormanlar daha fazladır (%56) ve Kastamonu İl merkezinin kuzeyinde sahil şeridi boyunca uzanan dağ silsileleri üstünde en ince ayrıntısına kadar sıklaşır ve bu bölgeler sık orman bölgesidirİlin Güneyinde İlgaz bölgesinde de yaprağını dökmeyen epeyce sık orman örtüsü hakimdir, ilde çoğunlukla orman ağaçları Kızılcam, Karaçam, Sarıçam, Göknar, ardıç gibi ibrelilerle Kayın, Ana Kapı, Kavak, Kestane ve Çınar gibi yapraklılardan oluşmaktadır Hem Ormangülü, Çobanpüskülü, Kocayemiş, Böğürtlen, Yabani fındık gibi ağaççıklar da görülmektedir Yağış ve nem oranı yüksek olduğundan zengin bir orman altı örtüsü vardır Ağaç örtüsünün bulunmadığı ve tarım yapılmayıp otlak olarak kullanılan kısımlarda farklı alanlara yönlendirilmiş türden buğdaygil ve baklagil yer bitkileri yer almaktadır bunun dışında örtünün bozulduğu yerlerde bir takım dikenli bitki örtüsü görülmektedir 3Kastamonu İli Fizyoğrafyası Kastamonu İli başlıca engebeli ve girift arazilerden oluşmaktadır İlin kuzeyini batı Karadeniz dağları kaplamaktadır Karadeniz sahiline paralel olarak uzanan bu sıradağlara İsfendiyar (Küre) dağları adı verilir Münferit olarak Yaralıgöz dağı (1985m), Göynük dağı(1770m), Dikmen dağı (1471m), Kurtgirmez dağı(1450m), Güruh Dağı(1493m), Ballı dağı (1400m), lsırganlı dağı, Harami dağı ve Elekdağ manâlı yükseltileri teşkil etmektedirİlin Güneyinde ise Ilgaz dağları uzanmaktadırBu dağlar yüksek ve devamlıdır Kuzeyde Gökırmak ve Vasıta çayı, Güneyde ise Devrez çayı vadileri ile sınırlanmıştır En yüksek noktası Çatalılgaz tepesi (2565m)'dir Kastamonu İli genel olarak dağlık olduğundan geniş ovaları yoktur Buna karşılık vadiler civarda ovacıklar göze çarpmaktadır En önemlisi Gökırmak vadisidirDevrez Vadisinin İl hudutları içinde lalan kısmı Tosya Ovasını meydana getirmektedirVasıta Çayı ve Daday Çayı gibi ufak çayların oluşturduğu ovalarda epeyce ufaktır İlde yayla olarak Devrekani Ovası ile İlgaz eteklerinde oluşmuş Kadı Dağı gösterilebilir 4Kastamonu İli Drenaj Yapısı Kastamonu ilindeki suların drenajı Gökırmak, Devrez çayı, Valay çayı, Vasıta çayı ve bunların kolları tarafından sağlanmaktadır Gökırmağın en Önemli kolları Karaçomak, Karasu, Kumluca, Karadere Akkaya ve Dona dereleridir ve Taşköprü İlçe sınırlarına dek Daday çayı ismi ile akar Valay çayı Devrekani sınırları içinden çıkarak Cide yakınlarından denize dökülür Devrez çayı Ilgaz dağlarının güney eteklerinden çıkarak Tosya civarından geçer ve doğuya dürüst akarak Kargı civarında Kızılırmağa karışırVasıta çayı Ilgaz dağlarından çıkıp Araç ilçesinden geçerek Karabük'te Soğanlı çayı ile birleşip Filyos adını alarak yoluna devam eder 5Alt Yapı TOPLAM YOL AĞI a) Karayolu 1421 Km b) Köy Yolları id 10139 Km Asfalt 555 Km Stabilize 5198 Km Tesviye 2925 Km Çiğ Yol 1434 Km KÖY İÇME SULARI a) Sulu b) Yetkisiz c) Susuz Toplam 6Su Kaynakları Ve Sulandırma Durumu İlin su kaynakları Gökırmak, Devrez çayı, Devrekani çayı, Valay çayı, Araç çayı, Daday çayı, Karaçomak çayı ,Karasu, Kumluca , Karadere, Başören ve Dona dereleridir Bütün derelerin sulama suyu olarak kalitesi T2, A1'dir Yani sulamada toprakta yaratacağı, tuzluluk zararı orta ,sodyunv zararı düşüktürBuda fazla bitkinin sulanmasında kullanılabilir niteliktedir İlimizde sulamaya elverişli tarım arazisi 212587 hektar olup , toplam tarım alanı olan 367445 hektar arazi içersindeki payı % 58'dir Geriye Doğru kalan % 42'lik 154858 hektarlık tarım alanı ise kuru tarım yapmaya elverişlidir Sulamaya kullanışlı olan 212587 hektar tarım arazisinin oysa % 24'ü olan 51587 hektarlık bir bölümü sulamaya açılmıştır Sulanan alan ilin toplam tarım alanının % 14'ünü teşkil etmektedir İlde sulamaya kullanışlı durumda olup da sulamaya açılmayan 161000 hektar alanın sulamaya açılmasıyla İlde tarım ürünleri verim ve imal miktarlarında büyükçe artışlar olacaktır 7iklim Kastamonu İl sınırları içinde iklim genel olarak birbirinden ayrılan iki Özellik gösterir Karadeniz sahil kesiminde mutedil, iç kesimlerde yükseklikleri artı ve denize paralel olan İsfendiyar dağ silsilesinin iç bölge ile irtibatını kesmesinden dolayı sert ve karasaldır İlde yağış ilçelere göre farklılıklar gösterir İç kesimden merkez ilçe , Tosya ve Devrekani, sahil kesimden İnebolu'ya ait iklim verileri aşağı çıkarılmıştır 8Arazi Varlığı ve Arazinin Dağıtım Durumu Kastamonu ülkemizin önemli ağaçlık alanlarından biridir, il arazi varlığının büyük kısmını ağaçlık alanlar oluşturmaktadır Tarım alanları ağaçlık alanların yarısından daha azdır 9Kastamonu İli Toprak Yapısı Kastamonu İlinde iklim, topografya ve ana madde farklılıkları sebebiyle dağıtılmış büyük toprak grupları oluşmuşturBunların yanı sıra toprak örtüsünden mahrum bir takım arazi tipleri de görülmektedir Kastamonu İli toprak varlığının büyük bir kısmı organik maddece zengin orman toprağı içermektedirİklim ve fizyoğrafik yapının müsaade ettiği kadar üstünde her türlü kuru tarım ve sulanabilen alanlarda da sulu tarım kültürü yapılması uygundur Sebze Ekılış, Üretimi Ve Verimi İlimiz sebze üretimi yönünden fazla zengin olmamakla birlikte, iklim ve arazi şartları Imkan verdiği ölçüde değişik sebzelerin üretimi yapılmaktadır Aşağıdaki Tabloda 2004 yılı sebze ekiliş, imal ve verim durumuna ait değerler görülmektedir İlimizde sebze üretiminin az olmasının en manâlı sebebi kışların uzun ve sert geçmesi ve bazı sebzelerin yetişmesine imkan sağlayacak vejetasyon süresinin yeterli olmamasıdır Ancak buna karşın ilin sebze ihtiyacı yaz aylarında büyük ölçüde karşılanabilmektedir En çok üretimi yapılan sebzeler arasında taze fasulye, lahana ve marul gibi sebzeler sayılabilir 2004 Yılı Faaliyetleri Önceki yıllarda olduğu gibi DİE ve diğer kurum ve kuruluşlardan gelen yazı ve istenen bilgilere zamanında yanıt verilmiştir Hem Istatistik birimi II Data Işlem birimi biçiminde faaliyet göstererek Kastamonu ili genel ve tarımsal yapısı hakkında olabildiğince veri toplamaya çalışmıştır 2004 Yılında bütün veriler bilgisayar ortamına kaydedilerek bundan daha sonra verilere daha basit ulaşılması sağlanmıştır İl genelinde Köyler bazında Muhtarlıklar kanalıyla tarımsal konulardaki istatistiki bilgilerin sağlam bir temele oturtulması amacıyla çalışma başlatılmış olup halen bu çalışma devam etmektedir Tarla Ürünleri Ekiliş Imal Ve Verimi İlimizde tarla bitkileri ekiliş alanları içersinde en önemli yeri buğday almaktadır Oysa hububat ürünlerinin İlimizde verimliliğinin yüksek olmadığı ve bu sebeple hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı İlimizde hububat ekim alanlarının yerine yem bitkilerinin ekilmesinin daha karlı olacağı düşünülmektedir İlimizde endüstri bitkilerinden şeker pancarı ve kenevir üretimi, bu ürünlerle ilgili fabrikaların bulunması sebebiyle, kayda değer bir hesaplı hareketliliğe sebep olmaktadır Bu fabrikaların hammadde ihtiyaçları büyük ölçüde il genelindeki üretimden karşılanmaktadır Sarımsak üretimi ilimiz Taşköprü ilçesinde yapılmakta olup, nicelik ve bilhassa nitelik yönünden ülkemiz sarımsak piyasasında manâlı bir yeri vardır Özellikle son yıllarda sarımsak fiyatlarındaki artışlar bu ürüne olan ilgiyi artan bir şekilde artırmaktadır İl Müdürlüğümüz sarımsak üretiminin daha teknik ve idareli yapılabilmesi için Sarımsak Üretiminde Makineleşme Projesi geliştirerek İl Özel Idare Müdürlüğünün katkıları ile uygulamaya koymuştur Bu amaçla sarımsak kalibre ve dikim makinesi getirilerek, çiftçilerin hizmetine sunulmuştur Böylece çiftçilerimizin zaman ve tohumluk israfı önlenerek, üretimde verimliliğin artması sağlanmıştır Pirinç üretimi Tosya ve Hanönü İlçelerimizde yapılmakta ve ülke genelinde ad yapmış olan Tosya pirincinin İlçenin sosyoidareli yapısına katkısı önemlidir