![s-0811d494afe91f6ebb410303b20aeb5d802b4e60.jpg](https://img-s1.onedio.com/id-61a15bc6491906fe7e8fa553/rev-0/raw/s-0811d494afe91f6ebb410303b20aeb5d802b4e60.jpg)
Karadeniz Bölgesi yemek konusunda bir derya. İklim kurallarının belirlediği mutfakta en çok kullanılan eser elbette hamsi. Kara lahana, mısır üzere sebzeler de çok sevilenlerden. Hamsili pilavdan kara lahana yemeklerine, sarmalardan turşu kavurmaya gurmeler için vazgeçilmez bir mutfak. Karadeniz Bölgesinin değerli kentlerinden Kastamonu, Karadeniz mutfağından nasibini almış.
Kastamonu, Karadeniz'in en hoş kentlerinden. 'Kastamonu'nun neyi meşhurdur?' sorusunun bir tane karşılığı yok. Lakin en bilineni Taşköprü sarımsağı. Bunun dışında, Karadeniz mutfağının güzel yemekleri ile dolu Kastamonu mutfağı. Kastamonu yemekleri çeşit çeşit. Sulusundan kebabına, hamurlu tanımlardan tatlılara, ne ararsanız var. Yemekleri kadar tatlıları da meşhur. Kastamonu'nun meşhur tatlıları ne derseniz birinci yanıt her vakit çekme helvası. Öteki lezzetli tatlıları da var elbette. Kastamonu'nun o lezzetli yemeklerini öğrenmek için içeriğimize buyurun!
1. Gözleme ve çibörek ortası bir lezzet; etli ekmek...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Dışı hamur ve içi kıymalı bu lezzet, Kastamonu'ya mahsus bir hamur işi. Konya'nın etli ekmeğinden farklı olan bu tat, gözlemeye benziyor. Lezzetini iç harcından alan bu etli ekmek kesinlikle denenmeli!
2. Kalan simitlerin değerlendirildiği en hoş lezzet; simit tiridi...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Meskende kalan simitleri değerlendirmenin en hoş yolu Kastamonu simit tiridi, iskenderin simitli hali. Üzerine koyulan yoğurt ve yağ ile servis edilen bu lezzeti denemeden dönmek olmaz.
3. Farklı bir döner lezzeti için Kastamonu döneri...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Kastamonu döneri yemeden döner yemiş olmazsınız. Döner, lezzetini içine koyulan kimyondan alıyor. Şimdiden afiyet olsun ????
4. Kastamonu denilince birinci akla gelen tatlı çekme helva...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Kastamonu'nun meşhur çekme helvası ağızda dağılan bir lezzet. Helvanın en hoşlarından biri olan çekme helvadan dönerken yanınıza da kesinlikle alın!
5. Tavuk yahut hindi etli banduma...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Tavuk yahut hindi etiyle yapılan bu lezzet, Kastamonu'nun en sevilenlerinden. Yufka ve etin birleşimi ile hazırlanıyor. Lezzetine söylenecek kelam bulunamayan bu lezzeti denemelisiniz.
6. Patates boraninin Kastamonu şubesi patates paçası...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Patates haşlamanın da lezzetli olabileceğinin delili patates paçası, yoğurt ve tereyağlı sos ile sunuluyor. Bol yoğurtlu, bol yağlı patates paçasını yemeye doyamayacaksınız!
7. Siyez bulgurunun lezzetle buluşması ekşili pilav...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ekşili pilavın sırrı siyez bulgurunda. İçine türlü türlü sebzelerin de eklendiği yemekten kaşık kaşık yemek isteyeceksiniz!
8. Kastamonu'nun eriğinden ferahlatıcı bir içecek; üryan eriği kompostosu...
Kastamonu'da yetişen ve buraya has üryan eriğinin çok yararlı olduğu biliniyor. Bu erik, kaynatılıp komposto haline getirildiğinde ise lezzetine lezzet katıyor. Hem yararlı hem lezzetli bu tadı denemelisiniz.
9. Un, yağ ve pekmezin buluşması; köle hamuru...
En kolay materyallerin bir ortaya gelmesi ile yapılan köle hamuru lezzetiyle sizi şaşırtacak. Un, yağ ve pekmezle yapılan bu lezzeti ister tatlı yerine isterseniz yoğurtla yiyebilirisiniz.
10. Hamurlu yoğurt çorbası oğmaç çorbası...
Anadolu'da birçok yerde yapılan ve değişik isimlerle anılan oğmaç çorbası, hamurlu bir yoğurt çorbası. Hamurun elde yoğrulmasından ismini alan oğmaç çorbası, Kastamonu'nun denenmesi gereken kıymetli lezzetlerinden.
11. Kastamonu'nun coğrafik işaretli eserlerinden biryan kebabı...
Biryan kebabı kuzu etiyle yapılıyor. Lezzetini de kuzu etinden alıyor. Padişah yemeği olarak da bilinen bu lezzet dolu kebabı yemeden dönmek olmaz!
12. Lokmanın Kastamonu hali cırık tatlısı...
Cırık tatlısı için Kastamonu'nun lokması denebilir. Mayalı hamurdan yapılan tatlı, kızartıldıktan sonra şerbete atılıyor. Kastamonu'da çokça tüketilen tatlı, coğrafik işaretli eser olarak da tescillenmiş.
13. Susamsız simit; Kastamonu simidi...
Kastamonu simidinin özelliği, böreklik un ile yapılması. Bir öbür özelliği de evvel haşlanması. Susam olmadığı için bu simide kel simit deniliyor. Kahvaltılarınızın, çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak bir lezzet.
14. Kastamonu'nun bir öteki helvası; kaşık helvası...
Un helvası üzere yapılan kaşık helvasının farkı, şeker yerine pudra şekeri koyulması. İsmini kaşık ile şekillendirilmesinden alan bu helva, servis yapılırken üzerine ceviz de koyulabiliyor.
BONUS: Taşköprü sarımsağı...
Sarımsak, yemeklerimizi lezzetli hale getiren temel bileşenlerden. Sarımsağın en hoşunu bulmak için adresimiz Kastamonu. Taşköprü sarımsağının başkalarından farkı, kokusunun keskin olması ve başkalarına nazaran daha acı olması. Sıhhat açısından yararları saymakla bitmeyen Taşköprü sarımsağı, Kastamonu'nun coğrafik işaretli eserlerinden.
BONUS 2: Kastamonu pastırması...
Pastırma denilince birinci akla Kayseri gelir ancak Kastamonu pastırması da lezzetiyle dikkat çekenlerden. Kastamonu pastırmasının en büyük farkı, ısıl süreç görmeden yapılması. Pastırma da Kastamonu'nun coğrafik işaretli eserlerinden.