Katar ile Türkiye ortasında imzalanan Askeri Sıhhat Alınında Eğitim ve İşbirliği Protokolü'nün ayrıntıları aşikâr oldu ve tüm unsurlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayı ile Resmi Gazete'de de yayımlanandı. İşbirliği kapsamında Türkiye'de eğitim almak isteyen Katarlı öğrenciler için istenen koşullar da listelendi, lakin bu koşullar ortasında YKS ya da yabancı öğrenciler için muadili olan rastgele bir imtihan basamağının ismi belirtilmedi.
Bir öbür deyişle Katarlı öğrencilere -ülkeleri masrafları karşılaması kaidesi ile- sıhhat alanlarında ve imtihansız olarak ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimi alma hakkı tanınmış oldu. Protokolün kapsamı sıhhat alanında olduğu için öğrencilerin eğitim alacakları alanların başında tıp ve diş hekimliği, eczacılık yüksekokulu, hemşirelik yüksekokulu yer alıyor. Kelam konusu protokol, aksi belirtilmediği sürece her 5 yılda bir yenilenecek.
Tartışmalara neden olan protokolün ilgili unsuru şu formda, listelenen kaideler ortasında üniversite imtihanı bulunmuyor:
Protokolün "Misafir Öğrenciler" olarak tanımladığı, üstteki unsurlara nazaran Türkiye'de imtihansız eğitim hakkını kazanan bireyler, Katar'ın silahlı kuvvetlerine bağlı okullarda eğitim alan, şimdi lise ve dengi kurumlardan mezun olmamış askeri ya da sivil öğrencileri kapsıyor. Bu tanımlamaya Resmi Gazete'de yayımlanan metnin UNSUR III; TANIMLAR kısmından ulaşmak mümkün:
Katarlı öğrencilerin Türkiye'de imtihana girmeden üniversite eğitim hakkını almasına toplumsal medya kullanıcıları şöyle reaksiyon gösterdi: