Kesin Besİnler Ne Zaman KESIN BESİNLER NE SÜRE Ilk 46 ay içinde bahşedilen besinler pütürsüz ve topaksız olmalıdır sonradan bebeğinizin çoğalan gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için ilave besinlere aşmak gerekir Bu besinler evdeki yiyeceklerden bir süzgeç yardımıyla püre haline getirilerek hazırlanabilir Bebekler için hazırlanan besinlere tuz veya şeker ilavesi önerilmemektedir Bundan sonraki birkaç ayda bebeğin çiğnemeye alıştırılması için, yavaşça pütürlü ve topaklı mamalar verilmelidir 12 ay civarında, evde yenilen yiyeceklerin tamamı olmasa bile çoğunluğu bebeğe verilmeye uygundur Eğer bebeği emziriyorsanız; 1 yaşın sonuna, hatta daha sonrasına kadar emzirmeye devam edebilirsiniz 4 ayın sonunda bebeğe gelişen beslenme ihtiyacını karşılamak, çiğnemeyi ve yutmayı öğrenmesini temin etmek nedeniyle anne sütü yanında ek besinlere de başlamalısınız Ilk başlanacak ek besinler tahıl taşıyan mamalardır Bebeğe başlangıç tahılı olarak pirinç unu ya da mısır unu verebilirsiniz Diğer tahılların (buğday, çavdar, yulaf vb) kullanımına 6 ay sonunda başlanmalıdır İkinci olarak sebze çorbası başlayabilirsiniz Havuç ve patates ilavesiyle pişirilecek sebze çorbası tel süzgeçten geçirilir sonradan sebze çorbası pirinç, kabak ve eksik akışkan yağ ilavesi ile çeşitlendirilir 6 ay sonunda öteki sebze çeşitleri, et, tavuk ilavesi yapılmaya başlanabilir Üçüncü olarak taze bunalmış meyve suları başlanabilir Elma, havuç ve şeftali suları açılış meyve sularıdır Sırça rendede ezilen meyveler tülbentten süzülerek hazırlanır Bebek meyve sularına alıştıktan sonradan meyveler püre biçiminde verilmeye başlanabilirM eyve püreleri buharda azıcık yumuşatılarak bebeğin daha basit alması sağlanabilir Yoğurtta verebilirsiniz 6 ay sonu bebeğin yumurta sarısı, beyaz peynir, tahıl mamaları gibi kahvaltı malzemeleri ile tarhana ve şehriye gibi unlu çorbalara da başlayabileği aydır Çorbalara et, tavuk, kıyma ilavesi yapılabilir Tuzlu 1 yaşına kadar kullanılmamalıdır 9 ay sonunda ızgara ya da haşlanmış taze balık, haftada bir kere ciğer, bebeğin menüsüne ek edilebilir Baklagillerde beslenme değeri yüksek ürünler olup en ince ayrıntısına kadar haşlandıktan sonradan tel süzgeçten geçirilerek kabuk kısmı ayrılır Bu şekilde çorbasına ek edilebilir 12 ay sonunda ise bebeğe sofra yemekleri başlanabilir