iltasyazilim
FD Üye
Katıklı Dolma Tarifi İçin Malzemeler
*2 kilo kabak (mümkünse kış kabağı)
*1 kilo ince bulgur
*1 kilo yağsız dana kıyma
*Bol kuru Reyhan
*Tuz
*2 yumurta
*45 yemek kaşığı un
*Bol tereyağı
*Kırmızı pul biber
*Sarımsaklı yoğurt
Katıklı Dolma Tarifi Yapılışı Kabaklar enine büyüklüğüne göre 3 veya 4’e bölündükten sonra ince ince halka halinde soyar gibi dilimlenir Tuzlanarak yumuşaması için bekletilir
Bulgur sıcak suda bekleyerek yumuşar, eti, tuzu, yumurtası, unu ve reyhanı eklenip el ıslatılarak iyice birbirini tutana dek yoğrulur Küçük ceviz kadar parçalar koparılarak yuvarlanır, yumuşayan kabağa sarılır, derin bir tencereye dizilir Dolmanın üzerine bir tabak kapatılır ve ağırlık konur Pişmesi için üstünü geçmeyecek kadar su konur Yaklaşık 3540 dakika pişirilir Pişmesine yakın sarımsaklı yoğurt zevke göre hazırlanır; bir tavada bol tereyağı kızdırılır Pişen köfteler tabaklara alınır; hertarafına sarımsaklı yoğurt dökülür; pul biber serpilir ve kızgın tereyağı gezdirilir Kimi pulbiberi tereyağına katıp köftelere döküyor Ben öyle tercih etmiyorum çünkü köfte ve yağ bir öğünde bitmiyor, yada bir tabak daha isteyen olabiliyor, yoğurtlayıp yağlamak için yağı ısıtmaya ihtiyaç oluyor biber içindeyken yağ ısıtıldığında biber yanıp kararıyor ve tadı kötüleşiyor Bu yüzden tavsiyem biberi tabağa gezdirip üzerine coz diye ses çıkaracak kadar ısınan yağı dökmenizdir Afiyet olsun
NOT: bu yemeğin aslı kış kabağı ile yapılır ve daha lezzetli olur Ancak tabii kış kabağını ince ince dilimlemek oldukça zahmetlidir, yine de lezzetine değer Kısmet olurda kışın yaparsak sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarım
*2 kilo kabak (mümkünse kış kabağı)
*1 kilo ince bulgur
*1 kilo yağsız dana kıyma
*Bol kuru Reyhan
*Tuz
*2 yumurta
*45 yemek kaşığı un
*Bol tereyağı
*Kırmızı pul biber
*Sarımsaklı yoğurt
Katıklı Dolma Tarifi Yapılışı Kabaklar enine büyüklüğüne göre 3 veya 4’e bölündükten sonra ince ince halka halinde soyar gibi dilimlenir Tuzlanarak yumuşaması için bekletilir
Bulgur sıcak suda bekleyerek yumuşar, eti, tuzu, yumurtası, unu ve reyhanı eklenip el ıslatılarak iyice birbirini tutana dek yoğrulur Küçük ceviz kadar parçalar koparılarak yuvarlanır, yumuşayan kabağa sarılır, derin bir tencereye dizilir Dolmanın üzerine bir tabak kapatılır ve ağırlık konur Pişmesi için üstünü geçmeyecek kadar su konur Yaklaşık 3540 dakika pişirilir Pişmesine yakın sarımsaklı yoğurt zevke göre hazırlanır; bir tavada bol tereyağı kızdırılır Pişen köfteler tabaklara alınır; hertarafına sarımsaklı yoğurt dökülür; pul biber serpilir ve kızgın tereyağı gezdirilir Kimi pulbiberi tereyağına katıp köftelere döküyor Ben öyle tercih etmiyorum çünkü köfte ve yağ bir öğünde bitmiyor, yada bir tabak daha isteyen olabiliyor, yoğurtlayıp yağlamak için yağı ısıtmaya ihtiyaç oluyor biber içindeyken yağ ısıtıldığında biber yanıp kararıyor ve tadı kötüleşiyor Bu yüzden tavsiyem biberi tabağa gezdirip üzerine coz diye ses çıkaracak kadar ısınan yağı dökmenizdir Afiyet olsun
NOT: bu yemeğin aslı kış kabağı ile yapılır ve daha lezzetli olur Ancak tabii kış kabağını ince ince dilimlemek oldukça zahmetlidir, yine de lezzetine değer Kısmet olurda kışın yaparsak sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarım