Seyahat Parkı davasında, 840 gün cezaevindeyken beraat eden iş insanı Osman Kavala, tahliye edilmesine rağmen 15 Temmuz darbe teşebbüsüne ait öbür bir evraktan tutuklanmasının akabinde konuştu. Kavala, “Cezaevi arabası yolda durdu. Otomobile yanaşan bir sivil vazifeli hakkımda yeni bir gözaltı kararı olduğunu belirtti. Direkt Emniyet’e götürüldüm” dedi.
Kavala, Silivri Cezaevi’nde kendisini ziyaret eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’e beraat etmesinin akabinde yine tutuklandığı gecenin detaylarını anlattı. Kavala, “Uğradığım büyük haksızlığa, hukuksuzluğa doğal ki üzülüyorum. Ancak tıpkı vakitte ülkemin ve yargı kurumunun içine düştüğü vahim hale üzülüyorum.. Çok sıra dışı vahim adaletsizlikle karşı karşıyayım. Fakat bu haksızlığın da eninde sonunda hukuk yoluyla giderileceğine olan inancımı koruyorum” dedi.
‘SAVCI YÜZÜ GÖRMEDİM’
Mahkemenin beraat kararının akabinde koğuşta eşyalarını topladığını tabir eden Kavala, şöyle konuştu:
“Televizyonu, buzdolabını öteki mahkumlara bıraktım. Eşyalarımla birlikte cezaevi aracıyla Silivri’den çıkarıldım. Herhalde yakınlarımın beklediği yere götürülecektim. Az sonra cezaevi arabası yolda durdu. Bir mühlet içinde bekledik. Sonra otomobile yanaşan bir sivil hakkımda yeni bir gözaltı kararı olduğunu belirtti. Ondan sonra direkt Emniyet’e götürüldüm. Tutukluluk kararı sonrasında Silivri’de tıpkı koğuşa geri koydular.”
Kavala, birinci tutuklandığında günler süren gözaltı sürecinin akabinde savcı yüzü görmeden hâkim önüne çıkarıldığını tabir etti. Bu sefer de aynısının olduğunu kaydeden Kavala, “Emniyetteki gözaltının akabinde savcılığa gittiğimde savcının çıktığını ve mütalaasını bıraktığını söylediler. Sonra hâkimin önüne gittim. O da yeni hiçbir şey sormadı. Tutukluluk kararımı açıkladı” dedi.
Yeni alınan tutukluluk kararının birkaç açıdan problemli olduğunu aktaran Kavala, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Öncelikle 2 yıl 4 aydır hazırlanmamış bir iddianame var ortada. Ayrıyeten tam da bu belge hakkında birkaç ay evvel yargı ıslahatı kapsamında esasen tahliye kararı verilmişti. Yani dün tahliye kararı verdikleri belgeyi ısıtıp yine gündeme getirerek içeride tutuyorlar beni. Üçüncü olarak AİHM’nin hakkımda verdiği ihlal kararı yalnızca Seyahat davası belgesindeki argümanlara yönelik değildi. Baştaki tüm suçlamaları içeriyordu. Yani artık yine gündeme getirilen 15 Temmuz evrakındaki haksız ve gerçeğe muhalif suçlamalar üzerine de bu kararını vermişti. Bu yüzden AİHM’nin ‘Derhal salıverilsin’ kararı Türk mahkemelerince hâlâ yerine getirilmemiş durumda.”
‘TURNUSOL KÂĞIDI’
Çakırözer, Kavala’nın tekrar tutuklanmasına reaksiyon göstererek şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye’de hukuk devletinden nasıl hızla uzaklaşıldığını ve yargının siyasi baskı altında bağımsızlığını, tarafsızlığını nasıl yitirdiğini görmek isteyenler için Kavala’nın tutukluluğu en değerli göstergedir. Kavala’nın, Selahattin Demirtaş’ın durumları demokrasimiz açısından turnusol kâğıdı üzere. Her ikisi de uymakla yükümlü olduğumuz AİHM kararlarına karşın, siyasi baskılarla Silivri ve Edirne zindanlarında tutulduğu surece Türkiye’de demokrasiden ve hukuk devletinden bahsedemeyiz.”
Alican Uluağ/Cumhuriyet