Şimdiden hasadına başlanan kavunun insan vücuduna birçok yararı var. Adeta kış aylarından yaza geçiş sırasında vücudu yenileme sağlayan kavun hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Evet kavunun yararları nelerdir? Mütehassıslar kavun kabuklarını sakın çöpe atılmaması konusunda uyarıyor. Kavun kabukları kaynatılıp tüketildiğinde sindirimi düzenler. Ayrıyeten kavun ve limon karışımının da insan sıhhatine inanılmaz tesiri vardır. Bilhassa zayıflamak isteyenler için mucize bir besindir.
Kavun; sodyum, potasyum, magnezyum ve demir bakımından epeyce varlıklı bir meyvedir. Bu içerdikleri sayesinde bağışıklık sisteminin hasara uğramış hücrelerini yenilemesinin yanı sıra vücudun deforme olmuş birçok kesimindeki meselelere de güzel gelir. Kabakgillere bağlı olan kavun içeriği sulu ve etli bir meyveye sahip. Dış yüzeyindeki kabuğun yetiştiği toprağa bağlı kalınlığı değişir. Kavunun ana yurdu Orta Asya ve İran'dır. Memleketimizde de Van ve Manisa üzere kentlerde yetişir. Vitamin ve mineral deposu olan kavun marazlara karşı vücut direncini artırır. Kavundan yemek, reçel ve tatlı yapılır. Tıbbi tedavide ilaç olarak kullanılan kavun mevsim geçişlerinde vücudun likit orantısını koruyarak böbrek bezlerinin çalışmasını destekler. Kavun bilhassa Orta Asya'da başlayıp Osmanlı saraylarındaki sultanların hoşluk materyali olmuştur. Bilirkişiler kavunun kabuklarının da kavun kadar yarar sağladığını vurguluyor. Zayıflamak isteyenler kavun kabuklarını kaynatıp sabah kahvaltıdan evvel bir bardak tükettiğinde midenin tokluk seviyesini denetim altına almış olurlar. Bunun yanı sıra metabolizmayı hızlandırarak evvelki yağların yakılmasını destekler.
KAVUNUN YARARLARI NELERDİR?
- C vitamini açısından güçlü olan kavun, bağışıklık sisteminin güçlendirmeye yardımcı olur.
- Tansiyon düşmesi anında, tüketilmesi gereken meyvelerdendir.
- Cildi besleyici özelliği sayesinde saç derisindeki hücrelerin deforme olmasını mahzurlar bu sebeple saç dökülmesinin önüne makbul. Tıpkı vakitte sedef ve egzama üzere cilt rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Bayanlardaki sistemsiz regl devrinin nizama girmesini sağlar.
- Vücuttaki A vitamini eksikliğini gidererek göz sıhhatine yardımcı olur.
- Cildin ışıl ışıl parlamasını ve sağlıklı görünmesini sağlar.
- Kalpteki ritim bozukluğunu önler.
- Kavunun çekirdeğini kaynatıp içerseniz böbrekte oluşma ihtimali olan kumun idrar yoluyla ağrısız atmasını sağlayabilirsiniz.
- Akciğer hastalıklarına neden olacak zararlı hücrelerin emilimini hızlandırır.
- Sigara tasarrufu üzere makûs alışkanlıklardan vazgeçmenizi sağlar.
KAVUN VE LİMON KARIŞIMININ İNANILMAZ TESIRI...
Yaz aylarında karpuzdan sonra en tanınan olan kavun ve limon ile blendırdan geçirilip tüketildiğinde güçlü bir antioksidan tesiri gösterir. Münhasıran yaz aylarında artan kalp bunalımı ve yüksek tansiyon üzere rahatsızlıklar için birebir yarar sağlayan karışım her sabah yaz uzunluğu nizamlı tüketilmelidir. Güçlü bir iltihap söktürücü tesire sahip olduğundan idrar yolu ile biriken toksinleri atar. Başkaca mutasyona uğramaya meyilli hücreleri yenileyerek kanser marazları önler. Sıcak havaların en ziyade etkilediği böbreklerdir. Vücudun likit kaybı böbreklerin çalışmamasına ve kum ya da taş üretmesine neden olur. Lakin bu karışım vücudun likit ve asit nispetini dengeleyerek böbreklerin fonksiyonlarını olumlu tesirler. Kış sonrası birçok insanın kabusu haline gelen ziyade kilolarda kurtulmanın en sağlıklı yolu da sabah kahvaltıdan evvel bir bardak kavun ve limon karışımıdır.