Kaygıdan Kurtulmanın Yolları kaygılardan kurtulmak kaygılardan kurtulmanın yolları kaygıdan kurtulma yolları kaygıdan kurtulmanın sıkıntıdan KAYGIDAN KURTULMANIN YOLLARI… Karen Horney, günümüzün insanını böyle tanımlıyor: “Kaygıları sebebiyle davranışları, kişiliği nevrotik özellikler kazanmış birey! İnsanın günümüzdeki kaygıları için böylece fazla niçin var ki… Kendimize ilişkin kaygılar, çevremize ilişkin kaygılar, kimi süre dünyanın gidişine ilişkin kaygılar yakamızı hiç bırakmaz İyi de, hep kaygıyla yaşanmaz Aslında kaygıyla yaşamak dünyanın en şiddet işlerinden Onun için de millet “kaygıdan kurtulmanın yollarını arıyor Kaygıdan kurtulmak, bilişsel düzeyde buna yerinde data, bilinç, duygu donanımıyla olabilir Hem akademik zekânın hem de hissi zekânın bu anlamda eğitilmiş olması “kaygıyı fazla yaşamaya dönüştürebilir Bunun için “dört adımlı bir taktik uygulamak gerekiyor: 1 Adım: Kaygıyı tanımak, varlığını çakmak 2 Adım: Kaygıyı yaratıcı olgular, koşullar, kişilerle ilgili olarak öbür seçenekler meydana getirmek 3 Adım: Bu seçenekleri tartarak yapılması gereken iş konusunda karar tahsis etmek 4 Adım: Bahşedilen karar doğrultusunda harekete dinmek ve sorumluluk edinmek Bir deprem tehlikesinden girilecek sınava, çocuğumuzla ilgili sorundan işimizle ilgili kaygılara değin uygulamamız gereken yol budur Oysa her duruma özgü “yapılacak işler programı elbette öbür olacaktır Fakat o kadar çok insan için “kaygıdan kurtulmak basit değildir Bu durumda insanlar kendileri için “kaygının vereceği bezginlik ve acılardan kurtulma yolları olarak dört temel yol seçerler Karen Horney’in üstünde durduğu dört temel yol şunlardır : 1 Vesvese uyandıran olguyu ussallaştırma: Çocuğumuzun ateşi çıktığı vakit “kaygılanırız Bir yana da çocukların ateşinin tez çıktığını, anında telaşlanacak bir şey olmadığını biliriz, lakin “kaygılanmaktan kendimizi alamayız Bu kaygıyı ussallaştırarak (akla yatkın duruma getirerek), çocuğumuzun ateşinin yükselmesinin fazla fena bir hastalığın işareti olabileceğini söyler, telaşımıza haklı bir gerekçe buluruz Öyle fazla kaygımızı bu biçimde ussallaştırarak “kaygımızın bizde yaratacağı sıkıntıyı haklı kılmaya çalışırız 2 Kaygının varlığını inkâr etmek : Ahali kendilerinde vesvese uyandıran herhangi bir şeyi “inkâr ederek bu kaygıdan kurtulmaya çalışırlar İşyerinde herkes için var olan bir “işten çıkarılma riskinin uyandırdığı kaygıyı, birey “benim için hiçbir şey yok diye inkâr ederek uzaklaştırır Bu biçimde “inkâr ederek kurtulmaya çalıştığımız o kadar fazla kaygımız vardır Halk Müziği kimi zaman fazla yakınlarındaki bir tehlikeyi bile “görmeyi inkâr ederek kurtulmaya çalışırlarBurada dikkati çeken bir nokta da, tehlikenin yarattığı kaygı ne denli yüksekse inkâr da o denli şiddetli olmaktadır 3 Kaygıyı hissizlik yolları : Bu yolların başında en fazla tanıdık “alkol yararlanma, “uyuşturucu kullanım gelir Dünyada giderek artan içki ve uyuşturucu kullanımı “kaygıyı uyuşturma ile doğrudan bağlantılıdır Ancak uyuşma yolları sadece bunlar değildir “İşe aşırı düşkünlük de kaygıyı uyuşturmanın fazla uygulanan bir yoludur Cumartesi pazar günleri de amaçlamak, yaz tatili yapmamak, işe fazla düşkünlük, kaygıyı uyuşturmanın keza de yüksek ödüllü bir yoludur Sıradan dışı uyku uyumak da kaygıyı uyuşturmanın bir yoludur Burada dikkati çeken, çok uyuduğu halde kişinin kendisini dinlenmiş hissetmemesidir 4 Kaygı uyandıran her şeyden kaçınmak : Toplumda bu konunun sık görülen örnekleri “bende bir şey bulurlar kaygısıyla gerektiği halde doktora gidememek, diş hekiminden kaçınmaktır Pek fazla insan yapması gereken işleri, duyduğu endişe sebebiyle yapamaz duruma gelmektedir