Boşnak mutfağının en meşhut lezzetlerinden biri olan Kaymaçinayı meskende denemek velev misiniz? Kaymaçina harika sütlü bir tatlı. Imalatı biraz zahmetli olsa da yemeğe doyum olmayacak olan kaymaçina yani Arnavut tatlısının tanımı bugünkü metnimizde.
Boşnakların en sevilen ve devletimizde en çok bilinen lezzeti börekleridir. Her köşede kesinlikle açılan boşnak börekçilerine rakip olacak enfes bir tanım daha var. En az börekleri kadar lezzetli olan harika bir tatlı tanımını sizlerin beğenisine sunuyoruz. Kaymaçina ismini verdikleri bu tatlı, geleneksel haliyle üç materyalden yapılıyor: Süt, şeker ve yumurta. Garp mutfağının “custard” tipi kremalarına benzediği için kaymaçina tanımına vanilya özütünü dördüncü gerecidir. Kaymaçinanın içerdiği yumurta ölçüsü çokça görünebilir ancak hem pişirme hem de uzun bekletme vadesi yumurtanın vesair gereçlerle özleşmesini ve kokusunun hissedilmemesini sağlıyor. Pekala konutta nasıl yapılır?
KAYMAÇİNA TATLISI TANIMI:
GEREÇLER
5 adet yumurta
250 gram toz şeker
1 litre süt
1 paket vanilya
YAPILIŞI
Yumurtaları bir kabın içine kırın ve yumurtalar köpürene kadar yeterlice çırpın.
Daha sonra şekeri ekleyerek şekerler büsbütün eriyene kadar çırpmaya devam edin.
Gereçlerin güzelce çırpıldığından emin olduktan sonra süt ve vanilyayı ekleyerek karıştırın.
Oluşan karışımı orta büyüklükte bir borcamın içine boşaltın.
Tatlıyı 180 noktada yaklaşık bir buçuk saat üzeri kızarana kadar pişirin.
Pişme süreci bittikten sonra bir gece buzdolabında bekletin.
Afiyet olsun...
PÜF NOKTASI: Tatlının imalat aşamasında en çok dikkat edilmesi gereken sütün içinde şekerin yeterlice erimesidir. Bununla bir arada tatlının konulacağı borcam en çokça 2 parmak derinliğinde olmalıdır. Tatlıyı istediğini meyve marmelatı ya da jölesiyle renklendirebilirsiniz.