Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kaynana, kayınbaba ve gelin kız ne demektir?

Kaynana, kayınbaba ve gelin kız ne demektir?
0
71

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Kaynana, kayınbaba ve gelin kız ne demektir? rüyada kayınvalide kayınbaba görmek rüyada kaynana ve kayınbaba görmek kayınbabasını Kaimi başlıca, yani ana makamına geçen insan demektir Biz bugün yaklaşık olarak bu sözü (kaynana) nahoş bir üslupla telaffuz ederek haksızlık ediyoruz Öğretmen merhum isimleri değiştirmeden söylemek gerektiğini anlattığı konuşmasında çevresine şöyle tembihte bulunmuş: Çocuklarınıza Eyyup ismi koyarken bozmadan söyleyin, nitekim İbrahim ismi koyarken de aynı şekilde bozmadan söylemek gerektiği gibi Hocam demişler, isimler de bozulur mu, bu nasıl olur? Şöyle misal vermiş: Bazıları Eyyub adını söyleye söyleye ipe çevriyor İbrahim adını da İbo’ya çevirdikleri gibi İşte bu espri içinde önemli bir dikkat vardır Gerçekten de ara sıra tarihî isimleri, cümle parçası ve kavramları bile böyle ezip bozarak söylüyor, fevkalade özel ve güzel manalarını anlaşılmaz ışık halkası bile getirebiliyoruz Böyle anlaşılmaz ülkü getirdiğimiz üç tarihi kelimeyi talep etmek istiyorum dikkatlerinize Özellikle Osmanlı aile hayatında ad yerine kullanılan bu üç kelime şunlardır: Kayınbaba, kayınpeder, kaynana, kaynana kelimeleri ile gelin, yoksa da gelen kız kelimeleri Sizce bu kelimeler aile içinde söylenirken bugün doğru söyleniyor mu? Açıklama ettiği derin hürmet ve hürmet manaları da dürüst anlaşılıyor mu? Örneğin kaç birey hatırlıyor kayınbaba’nın aslının (kaimi baba) olduğunu? Yani baba yerine kaim olan bir büyük manasına geldiğini? Kayınvalide’nın aslının da (kaimi başlıca) olduğunu, esas makamına kaim olan bir şefkat insanı manasına geldiğini? Gelin kızın aslının da (gelen kız ) olduğunu,geldiği evin öz kızı gibi karşılanması gerektiğini? Bu kelimeleri bu manada anlayan gelen kızımız, geldiği evde beyinin babası bundan böyle kendinin de babası, anası da kendinin de anasıdır diye düşünür Çünkü bunların biri (kaimi baba), diğeri de (kaimi ana)dır Yani öz baba başlıca makamına kaim aile büyükleridirler Bu kavrama gelini geldiği aile içinde yalnızlıktan kurtarır Düşünür ki: Benim esas babam anam bıraktığım evde kalmışlarsa da geldiğim evde de (kaimi babam, kaimi anam) vardır Ben onlara öz babam anam yerine kaim olan büyükler olarak bakarım Onlar da bana öz kızı yerine gelen gelin kız diye bakarlar, beni dışlamaz, horlamazlar Bu sebeple, Osmanlı kültürüyle aile hayatına bakan ailelerde kayınbaba ile kaynana, gelin kızlarına gelen kızımız diyerek ilgi gösterirler, öz kızının zorda kalmasını istemediği gibi gelin kızının da zorda kalmasını istemez, kendi parçası gibi kabul eder, onu yabancı biri gibi görmeye katiyen yönelmezler Çağırmak ki bu kelimelerin manaları aslına uygun bir şekilde anlaşılırsa ortaya fevkalade özel ve güzel mesajlar çıkar Bir aile içinde baba, ana,kız ortamı oluşur Ailede bu ortam içinde sevinç ve huzuru bulur Kimse ötekini başkası olarak görmez Çünkü ailede yabancı biri yoktur artık Baba yerine geçen kayınbaba vardır Başlıca yerine geçen kaynana vardır Kız yerine geçen gelen kızı vardır Ne dersiniz, her söylenişte anlıyor muyuz bu hürmet ve hürmet manalarını? Kayınbabamıza kaimi baba, kaynanamıza kaimi ana, gelin kızımıza da gelen kızımız gözüyle bakabiliyor muyuz? Bu samimiyet ve sevgi aksediyor mu aile içinde iki taraflı davranışlarımıza? Evet, diyorsanız tebrik ederiz Batı kültürü sizi kökünüzden koparamamıştır Sizler kayınbabayı, kaynanayı, gelin kızı kendi manalarında anlayan sağlam kültürün sahibisiniz, ailenizde belli başlı, baba, kızdan diğer yabancı kimse yoktur ki huzurunuz bozulsun Ahmet şahin ailemzamancomtr  

858,473Konular
981,209Mesajlar
29,545Kullanıcılar
medusa231Son üye
Üst Alt