Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kayseri Mutfağı [Genç Yetenekler Timi]

Kayseri Mutfağı [Genç Yetenekler Timi]

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
http:img501**************img5016231logo2uy5

Doğal olarak, en fazla ilgi duyduğum konu; yemek kültürü oluyor İlk günü Sabancı Kültür Merkezi nde yemek konusunda araştırma yapmakla geçiriyorum Bana kütüphane görevlileri çok yardımcı oluyorlar

İkinci gün, doğru Arkeoloji Müzesi ne gidiyorum Kültepe de çıkan Asurlulardan kalma ocak çok ilgimi çekiyor Dakikalarca onun başından ayrılamıyorum Ya o muhteşem anforalar Daha çok tahıl saklamak için kullanılan bu anforalar boğa başlı ve gövdeleri bir boğa kadar büyük Üçbin sene önce insanlar tahıllarını bile büyük bir estetik içerisinde saklamışlar

Kayseri de Atatürk Müzesi ve Etnoğrafya Müzesi de var Güpgüpoğlu ailesinin konağı yeni Etnoğrafya Müzesi haline getirilmiş İçerisindekiler çok güzel de, ya konak Doğrusu o şekilde bir ön mutfağı ve yanı sıra muhteşem bir ana mutfağı olan konağa hanım olmak isterdim!

Talas ta eskiden bir Amerikan Koleji vardı Küçücük bir kızken oralara gitmiş ve görmüştüm Amerikan Koleji nin kapanmasıyla o kampüs şu anda Erciyes Üniversitesi nin misafirhanesi haline getirildi Kampüs içerisinde Amerikalılardan kalma dev bir tandır fırın var Düşünün o zaman Amerikalılar okullarındaki öğrenci, öğretmen ve personel için tandır ekmeği yapıp çıkartmışlar Bugün, orası restore edilmiş, ancak kullanılıp kullanılmayacağını bilemiyorum

Geçmişten bir tarif

Rektör Şahin, Üniversitesini geliştirmek kadar Kayseri kültürünün devamını sağlamaya da meraklı Bana Geliboğanlı gendime yemeğini tarif etti Bir hikayesi olan bu yemeği okurlarla paylaşmak istedim Eskiden Kayseri de sığırın ön ayaklarının diz kısmını üzerinde yer alan eti ile birlikte kuruturlarmış Yani, eti pastırma yaparak saklamanın yanı sıra, bir de böyle bir yöntem izlemişler Şimdilerde pek çok gelenekte olduğu gibi bu gelenek de sürdürülmüyor

Evet, Rektör Şahin in dediğine göre bu kısım pek de lezzetli olurmuş Efendim, Anadolu nun ortasından doğusuna kadar pek çok ilde küp içerisinde dövmeyarma ile yemek pişirmek adeti vardır Genellikle 3040 cm derinliğinde, 1520 cm ağzı olan bu küpler, köze gömülmek sureti ile 78 saat süresince orada tutularak yemek pişirilir İşte Kayseri de de böyle bir adet var Gendime denilen kabuğu soyulmuş buğday, kurutulmuş diz kemiği ile yeterli miktarda su ile sabahtan ateşe gömlüyor Ve akşama kadar yavaş yavaş pişerek, akşam yemeği için hazır oluyor

Artık hikayemize gelebiliriz Bu gendimelidövmeli ve kurutulmuş, diz kemikli yemek o kadar nefis oluyor ki, herkes daha fazlasını yemek için çabalıyor adeta Biliyorsunuz eskiden, belki halen evdeki gelinin, kaynananın izni olmadan herhangi bir şey yemesi söz konusu değil Halbuki bu yemek o kadar nefis ki, gelinin biri, kaynanasının yokluğundan istifade, bu harikulade yemeği ayakta başlıyor atıştırmaya Kaşığına yemeğin belki en güzel yeri, diz kemiği takılıyor Hiç tereddüt etmeden onu da götürüyor Ve kötü tesadüf tam bu sırada mutfağa kaynana giriyor Gelin, aceleyle kemiği yutmaya çalışırken nefes borusuna takılıyor ve hemen orada yitiriyor yaşamını Ve o tarihten sonra da bu yemeğin ismi, gelinboğan gendime yemeğikalıyor


 
858,496Konular
982,341Mesajlar
30,208Kullanıcılar
EvtenSon üye
Üst Alt