Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kayseri'nin cıvıklı pidesi nasıl yapılır? Cıvıklı nedir? Cıvıklı pide yapmanın püf noktaları

Kayseri'nin cıvıklı pidesi nasıl yapılır? Cıvıklı nedir? Cıvıklı pide yapmanın püf noktaları

teknolojiuzmani

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,200
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
36
F-D Coin
99
kayserinin_civikli_pidesi_nasil_yapilir_civikli_pide_yapmanin_puf_noktalari_1602590787_5355.jpg

Kayseri mutfağının en meşhur lezzetlerinden cıvıklı pide, özel olarak hazırlanan et ile pişiriliyor. Kayseri'de, parça etin çift bıçak altında kıyılarak küçük parçalara ayrılması, etin yağının da bıçak darbeleriyle "cıvıması" sonucu "Cıvıklı" adını alan pide çeşidi, yüzyıllardır orijinalliğini koruyor. Nasıl yapılır konusunda bir fikriniz yoksa hazırladığımız içeriği inceleyebilirsiniz.

Kayseri'nin Develi ilçesine ait bir pide çeşidi olan cıvıklı pide, 2008 yılında patentini alınmış. Düğünlerde, cenazelerde, toplantılarda Kayseri'de bolca yaptırılıp misafirlere ikram edilir. Kayseri'ye gittiğinizde yol boyunca cıvıklı yapılan pide salonlarını görebilirsiniz. Cıvıklı pidenin tarihi Develi de bulunan fırın kalıntılarıyla ilişkilendirilerek Hititlere dayandırılmaktadır. Cıvıklı, tüm parça etin çift bıçak arasında  kıyılarak cıvık bir hal almasıyla verilen addır. Yani malzemesinden kaynaklanıyor. Cıvıklı pide, yöre kültürüyle o kadar özdeşleşmiş ki Aşık Seyrani tarafından " Meşhur Develi Cıvıklısı " fermanı yazılmıştır. Develi ile özdeşleşmiş, çıtır çıtır bu etli pideyi evinizde de hazırlamak isterseniz tarifini aşağıya yazdık.

CIVIKLI PİDE TARİFİ:

MALZEMELER

Hamuru için;

1 kilogram un
Maya
Tuz
Su

Harç için;

500 gram kuşbaşı et
4 adet soğan
4 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
5 adet domates
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı biber salcası
1 tatlı kaşığı domates salcası
Tuz
Karabiber

JGAUl_1602590888_8414.jpg

YAPILIŞI

Öncelikle hamur için gerekli olan malzemeleri derin bir kaseye koyup yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurup dinlenmeye bırakın.

Etleri çok küçük parçalar halinde doğrayın.

Biber, soğan ve domatesleri de ufak ufak doğrayıp etlerin içine ekleyin.

Sıvı yağ, salça ve baharatları ilave edip güzelce harmanlayın.

Hamurdan bir beze alıp merdane yardımıyla açın.

Hazırladığınız harcı ekleyip pide şekli verin.

Önceden ısıttılmış fırında pişirin.

Pişen pidelerinizi maydanoz, soğan, ve limon eşliğinde servis edin.

Afiyet olsun...
 
858,496Konular
981,669Mesajlar
29,753Kullanıcılar
umut ismailSon üye
Üst Alt