kefir geniş veri kefir şeker hastalığına iyi gelirmi Kefir, Kafkasya da yaşamış insanların sıklıkla kullandıkları sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür Son yıllarda bu süt ürünü Avrupa ve Amerika Birleşmiş Devletlerinde de yapılmaya başlanmıştır Kefir yapımı için süt asiti ve streptokok grubundan bakterilerle, mayaların bulunduğu kefir taneleri gereklidir Bugün kefir taneleri Ülkemizdeki Ziraat Fakültelerinin Süt Teknolojisi Bölümlerinde hazırlanmaktadır Kefir taneleri ilik suda (3032 derece) 3 saat ıslatılır Bu zaman içinde taneler su çekerek şişer Yüzeyde şişerek karnabahar görünümü almış kefir taneleri alınır ve su ile yıkandıktan sonra steril edilmiş ve soğutulmuş yağsız süte, 1 kısım kefir tanesi, 3 kısım süt elde etmek üzere aşılanır Karışım, serince bir yerde (1020 derece) 24 saat mayalanmaya bırakılır Mayalanma sonunda yüzeydeki taneler artık çalışır duruma gelmiştir Evvelden kaynatılmış ve soğutulmuş (1215 0C) sütün kilosuna bu tanelerden 2030 gr eklenerek üzeri temiz bir bezle kapatılır Serin bir yerde (1215 derece) 814 saat tutulur Bu sürede sık sık karıştırılır ve sürenin sonunda süzülerek kefir taneleri ayrılır ve tanesiz kısım şişelere konarak 12 gün bekletildikten sonra kullanılır: Kefirin tatlı olması istenirse, bekletme süresi kısa olur Taneler 810 gün ıslak olarak saklanabilir Uzun vakit gizlemek için tülbente sarılıp kurutulur Kefir yapılacağında bu taneler yukarıdaki şekilde kullanılır İyi bir kefir, akıcı kıvamda, aynı yapılı olan ve parlak görünüşlüdür Mayalanma esnasında karbondioksit oluştuğundan köpüklüdür Kefir serin yerde (buzdolabı) tutulmalıdır, oda sıcaklığında bozulur Kefirin besleyici değeri, yoğurt gibidir Mayalanma sırasında içerisinde artan faydalı bakteri ve mayalar, vücuda giren zararlı mikropların etkisini azaltabilmektedir Özellikle, barsak enfeksiyonlarında (ishal, dizanteri kolera vb) yararlıdır Hem sedef, egzama, çıban gibi cilt hastalıklarında, yüksek tansiyonda kefirin faydalı olduğu bildirilmiştir Sütün kefir durumuna gelmesi için mayalanma esnasında sütün proteini, kazeinde ve laktoz laktozda dağılma olur bu nedenle süte kadar kefirin sindirimi kolaydır Laktozu sindiremedikleri için süt içtiklerinde karın ağrısı, ishal gibi semptom görülenler için uygun olur Kefirin bu faydalı etkileri bir ölçüde yoğurt için de söz konusudur Kefir tanelerinin temini ve yapımının yoğurda göre daha güç olması nedeniyle yoğurt gibi yaygın olarak kullanılmamaktadır alıntıdır