Kefir Nedir, Kefirin Faydaları, Kefirin Yararları, Kefir Nasıl Yapılır,Kefirin Sağlığa Etkileri
imageskefirnedir5aff146ab8cb4
Kefir, kefir taneleriyle elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi gecmişi olan bir sut iceceğidir
Kefir cok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir Boyutları 0,53 cm arsasında değişir ve fındık yada buğday tanesi buyukluğunde beyaz, beyazsarı arasında renklerde kucuk karnabahar veya patlamış mısır gorunumundedir
İnsanlar kendi hucrelerinin 10 katı sayıdaki (100 trilyon) faydalı bağırsak mikrobu ile ortak bir yaşam surdurmektedir Faydalı bağırsak mikropları (probiyotikler) ceşitli yararlarının yanında dış ortamdan gelen zehirli maddelerin kana gecmesini engelleyen koruyucu bir bağırsak tabakası oluştururlar Bağırsaktaki sağlıklı mikrop dengesinin, zararlı mikroplar lehine değişmesi, yani bağırsaktaki mukemmel dengenin bozulması cok sayıda ivegen ve muzmin hastalığa yol acar
Son yıllarda rafine gıdaların tuketimindeki artışa paralel olarak, turşu, kefir, boza, ceşitli salamuralar gibi geleneksel fermantasyon gıdalarının az tuketilmesi, sut ve yoğurt gibi fazla tuketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastorize edilmesi ya da antibiyotik katılması vucudumuzun mukemmel probiyotik dengesini alt ust etmiştir
Kefir nasıl yapılır?
Kefir yapılışında kullanılan sut kaynatılır ve metal olmayan (tercihan cam) bir kap icinde ılıtılır (sut temiz ise kaynatılmayabilir)
Uzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 corba kaşığı kadar kefir mayası atılır ve sut iyice karıştırılır
Kabın kapağı kapatılır ve sut 2025 C de kalacak şekilde kap bir yere bırakılır Mayalanacak kab soba ya da kalorifer yakınına getirilir Cevre ısısı duşuk ise kabın etrafı bezle sarılır Kabın 2030°C lerde olması sağlanır Kap icindeki sut normal olarak 1824 saat sonra pıhtılaşır Maya miktarı duşuk ve ortam soğuk ise pıhtılaşma gecikir Mayalanmış sut madeni olmayan bir tel suzgecten ya da tulbentten suzulur Suzgec uzerinde kalan daneler tekrar maya olarak kullanılır Kefir mayası (taneleri) hemen kullanılmayacaksa ağzı kapalı bir cam kavanoz icinde buzdolabında saklanır Bazıları kefir tanelerini saklamadan once yıkarlar Eğer yıkama yapacaksanız kefir tanelerinin zarar gormemesi icin klorsuz su kullanın Saklanmak istendiği zaman daneleri ortecek kadar bardağa su koymak gerekir
Kefirin Faydaları
Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır,
Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir,
Stres azaltır, sakinleştirir ve kolesterolu duşurur,
Sinir sistemini guclendirir,
Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır,
Damar sertliğini ve kas kasılmalarını onler,
Yuksek tansiyonu duzenler ve dengeler,
Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler,
Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir,
Cildi guzelleştirir ve parlaklık verir,
Egzema ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir,
Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar,
İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder,
Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir,
Safra kesesi ve bobrek hastalıklarına iyi gelir,
Sindirim sistemini mukemmel şekilde duzenler,
Sağlıklı diyet icin onemlidir, kilo almayı onler
imageskefirnedir5aff146ab8cb4
Kefir, kefir taneleriyle elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi gecmişi olan bir sut iceceğidir
Kefir cok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir Boyutları 0,53 cm arsasında değişir ve fındık yada buğday tanesi buyukluğunde beyaz, beyazsarı arasında renklerde kucuk karnabahar veya patlamış mısır gorunumundedir
İnsanlar kendi hucrelerinin 10 katı sayıdaki (100 trilyon) faydalı bağırsak mikrobu ile ortak bir yaşam surdurmektedir Faydalı bağırsak mikropları (probiyotikler) ceşitli yararlarının yanında dış ortamdan gelen zehirli maddelerin kana gecmesini engelleyen koruyucu bir bağırsak tabakası oluştururlar Bağırsaktaki sağlıklı mikrop dengesinin, zararlı mikroplar lehine değişmesi, yani bağırsaktaki mukemmel dengenin bozulması cok sayıda ivegen ve muzmin hastalığa yol acar
Son yıllarda rafine gıdaların tuketimindeki artışa paralel olarak, turşu, kefir, boza, ceşitli salamuralar gibi geleneksel fermantasyon gıdalarının az tuketilmesi, sut ve yoğurt gibi fazla tuketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastorize edilmesi ya da antibiyotik katılması vucudumuzun mukemmel probiyotik dengesini alt ust etmiştir
Kefir nasıl yapılır?
Kefir yapılışında kullanılan sut kaynatılır ve metal olmayan (tercihan cam) bir kap icinde ılıtılır (sut temiz ise kaynatılmayabilir)
Uzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 corba kaşığı kadar kefir mayası atılır ve sut iyice karıştırılır
Kabın kapağı kapatılır ve sut 2025 C de kalacak şekilde kap bir yere bırakılır Mayalanacak kab soba ya da kalorifer yakınına getirilir Cevre ısısı duşuk ise kabın etrafı bezle sarılır Kabın 2030°C lerde olması sağlanır Kap icindeki sut normal olarak 1824 saat sonra pıhtılaşır Maya miktarı duşuk ve ortam soğuk ise pıhtılaşma gecikir Mayalanmış sut madeni olmayan bir tel suzgecten ya da tulbentten suzulur Suzgec uzerinde kalan daneler tekrar maya olarak kullanılır Kefir mayası (taneleri) hemen kullanılmayacaksa ağzı kapalı bir cam kavanoz icinde buzdolabında saklanır Bazıları kefir tanelerini saklamadan once yıkarlar Eğer yıkama yapacaksanız kefir tanelerinin zarar gormemesi icin klorsuz su kullanın Saklanmak istendiği zaman daneleri ortecek kadar bardağa su koymak gerekir
Kefirin Faydaları
Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır,
Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir,
Stres azaltır, sakinleştirir ve kolesterolu duşurur,
Sinir sistemini guclendirir,
Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır,
Damar sertliğini ve kas kasılmalarını onler,
Yuksek tansiyonu duzenler ve dengeler,
Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler,
Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir,
Cildi guzelleştirir ve parlaklık verir,
Egzema ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir,
Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar,
İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder,
Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir,
Safra kesesi ve bobrek hastalıklarına iyi gelir,
Sindirim sistemini mukemmel şekilde duzenler,
Sağlıklı diyet icin onemlidir, kilo almayı onler