Sağlık acısından faydalı olan pek cok gıda bulunmaktadır Bunlardan bir tanesi de ihtiva ettiği besin maddeleri ile kefirdir Kefir neye iyi gelir, kefirin faydaları nelerdir oğrenmeye ne dersiniz?
Kefirin sağlık acısından sağladığı faydaları bu gıdanın hayatımızdan asla eksik edilmemesi anlamına gelmektedir İcerisinde sağlığa yararlı mikroorganizmalar bulunduran kefir, bakteri ve maya da icermektedir Yuzyıllardır nesiller boyunca kullanılan kefirin faydaları bakın neler
Kefir, kefir tanelerinin genelde sut, bazen de su ya da meyve sularına katılıp, mayalanarak elde edilen icecektirKefir onceleri sadece Kafkas halklarının yararlandığı bir icecek iken, 18801885’lerde Rusya’ya, sonraları da tum dunyaya yayılmıştır Kefir, cok eski tarihlerden beri, bu insanlar tarafından sıklıkla sindirim duzensizliklerinden bulaşıcı hastalıklara kadar bircok sağlık probleminde tedavi edici olarak kullanılıyordu
Fermantasyon (mayalanma) işlemi icin su ve sut kefir taneleri olmak uzere 2 ceşit kefir tanesi kullanılmaktadır Sut kefir taneleri keci sutu, inek sutu, soya sutu veya hindistan cevizi sutu ile kullanılmaktadır Su kefir taneleri ise su ile, meyve suyuyla ya da hindistan cevizi suyuyla kullanılmaktadır
Kefir bir maya ve bakteri karışımını sute, suya ya da meyve suyuna katılmasıyla yapılır Sıvı mayalandıkca daha fazla kefir taneleri oluşur Kefire ozgu tadı ortaya cıkaran da bu fermantasyon surecidir Kefir taneleri bazı marketlerden veya internet uzerinden temin edilebilir
Kefir aynı zamanda marketlerde de icecek halinde satılabilmektedir ve evde de masrafsız, kolay bir şekilde uretilebilmektedir Hem sut hem de su kefiri genel sağlığımıza onemli yararları olan faydalı bakterileri icermektedir
Yapılan araştırmalarda kefir tanelerinin insan vucudunun onemli bir bileşeni olan “sağa donen L(+) laktik asidini icerdiği keşfedilmiştir Ayrıca kefir kanserin engellenmesinde etkilidir ve kanser tedavilerinde deneysel olarak başarıyla kullanılmaktadır Sağa donen laktik asit aynı zamanda kalbin sağlıklı calışmasına da katkı sağlamaktadır Bazı araştırmacılara gore kalp kası hucreleri temel olarak enerjilerini sağa donen laktik asitten karşılamaktadır
Kefirin Besin Değerleri
Bir bardak (240 gram) kefir 162 kalori icerir Az yağlı kefir ise 110 kalori icerir Az yağlı kefirde 2 gram doymuş yağ bulunur ve 10 mg kolesterol icerir
Kefirin besin değerleri şoyledir:
Gunluk ihtiyacın %12’si kadar Lif (3 gram)
Gunluk ihtiyacın %22’si kadar Protein(11 gram)
Gunluk ihtiyacın %10’u kadar A Vitamini
Gunluk ihtiyacın %25’i kadar D Vitamini
Gunluk ihtiyacın %4’u kadar C Vitamini
Gunluk ihtiyacın %30’u kadar Kalsiyum
Gunluk ihtiyacın %5’i kadar Sodyum
Kefirin asıl faydası ise icerdiği yararlı probiyotiklerden gelmektedir
Kefir Neye İyi Geliyor?
1 Bağışıklık Sistemini Guclendirir
Sağlıklı bir yetişkin bağırsaklarında yaklaşık 5 pound (2268 gram) bakteri bulundurur Sağlıklı kalabilmemiz icin bağırsaklarımızdaki bakteri dengesine ihtiyacımız vardır Bakteriler mikroplara karşı vucudun ilk direncidir Bakteriler saldırgan patojenleri oldurmek icin antimikrobiyeller (mikrop olduruculer) uretirler Fermente edilmiş yiyecekleri tuketmek ve kefir icmek dengesiz hale gelmiş bu bakteri populasyonunun yenilenmesini sağlar 2008 Haziran’da yayınlanan bir araştırmada probiyotik mayalanmayla beslenen bir faredeki etkiler gozlenmiştir Kefir bir probiyotik fermente edilmiş sut urunu olarak sınıflandırılmaktadr Sonucta bu sutun farenin ve onun doğmamış yavrularının bağışıklık siteminde faydalı etkileri olduğu gozlenmiştir
2 Goğus Kanserine Karşı Etkilidir
2007’de yayınlanan bir calışmaya gore kefirin goğus kanseri hucrelerini baskılamada oldukca etkili olduğu gorulmuştur Kefir iceceklerinde bulunan bakterilerin sut kefirindeki laktozları parcalamada yardımcı olarak laktoza karşı duyarlı olan kimselerde bile kolay sindirime katkı sağladığı gorulmuştur
3 Solunum Enfeksiyonlarını ve Cocuklardaki Rahatsızlıkları Azaltır
Finlandiya’nın başkenti Helsinki’deki bir calışmada uzun sureli probiyotik sut tuketiminin cocuklardaki enfeksiyonlar uzerindeki etkileri gozlenmiştir Hastalık donemlerinde probiyotik sut icirilen cocukların beklenenden daha kısa surede iyileştiği ve komplikasyonlu solunum yolu enfeksiyonları ve alt solunum yolu enfeksiyonları olan cocukların bu rahatsızlıklarında azalma gorulmuştur
4 Sindirimi İyileştirir
Kefir fermentasyon nedeniyle biraz asidiktir ve vucuda faydalı mikroorganizmalar icerir Boylece sindirimi guclendirir “Journal of the American Dietetic Association dergisinde 2003 yılında yayımlanan bir araştırmada, deneye katılanlar sute gore sindirimde iyileşme tecrube etmişler Katılımcılarda laktoz intoleransı belirtileri neredeyse hic gozlemlenmemiş Ayrıca kefirdeki bakterilerin bağırsaklarda hastalıklara karşı koruma sağladığı tespit edilmiş
Kefirin Diğer Faydaları
Probiyotikler sindirim yolunda sağlıksız beslenmeden, hastalıklardan, veya ilaclardan dolayı bozulan bakteri dengesinin tekrar duzenlenmesine yardımcı olur Araştırmalara gore, yoğurt ve kefirdeki canlı kulturlerin bircok faydası vardır Bunlar;
– Cocuklardaki şiddetli bulaşıcı ishalin tedavisinde etkili ve guvenli bir aractır
– Antibiyotik bağlantılı ishali engeller
– Kalın bağırsaktaki tumor oluşumunu engeller
– Laktoza karşı hassas olan kişilerde zamanla duşuk dozda alındığında laktoz sindirimini kolaylaştırır
– IgA antikoru uretimini artırarak bağırsaklardaki sistemik bağışıklık fonksiyonlarını artırır
– Aşırı duyarlılık reaksiyonlarını azaltarak alerjik reaksiyonları onler
– Crohn hastalığı ve ulseratif kolit gibi antienflamatuar bağırsak hastalıklarının semptomlarını azaltır
– Besinsel lifleri sağlıklı yağlara donuşturur
– HDL (iyi kolesterol) miktarını artırarak ve LDL (kotu kolesterol) miktarını azaltır
– Uzun yılların getirdiği tecrubeler sonucu kefirin astım, tuberkuloz (verem), bronşit, depresyon, akciğer problemleri gibi diğer hastalıklar icin de faydalı olduğu ortaya cıkmıştır
– Akne, egzema ve diğer deri hastalıkları icin de tedavi edici bir etkendir
– Hamile kadınlarda onemli besinlerin bağırsaklarda emilmesi ve vucudun hormonal dengesinin sağlanması icin de kefir onerilmektedir
h 3Kefir Neye İyi Gelir?
Kefirin sağlık acısından sağladığı faydaları bu gıdanın hayatımızdan asla eksik edilmemesi anlamına gelmektedir İcerisinde sağlığa yararlı mikroorganizmalar bulunduran kefir, bakteri ve maya da icermektedir Yuzyıllardır nesiller boyunca kullanılan kefirin faydaları bakın neler
Kefir, kefir tanelerinin genelde sut, bazen de su ya da meyve sularına katılıp, mayalanarak elde edilen icecektirKefir onceleri sadece Kafkas halklarının yararlandığı bir icecek iken, 18801885’lerde Rusya’ya, sonraları da tum dunyaya yayılmıştır Kefir, cok eski tarihlerden beri, bu insanlar tarafından sıklıkla sindirim duzensizliklerinden bulaşıcı hastalıklara kadar bircok sağlık probleminde tedavi edici olarak kullanılıyordu
Fermantasyon (mayalanma) işlemi icin su ve sut kefir taneleri olmak uzere 2 ceşit kefir tanesi kullanılmaktadır Sut kefir taneleri keci sutu, inek sutu, soya sutu veya hindistan cevizi sutu ile kullanılmaktadır Su kefir taneleri ise su ile, meyve suyuyla ya da hindistan cevizi suyuyla kullanılmaktadır
Kefir bir maya ve bakteri karışımını sute, suya ya da meyve suyuna katılmasıyla yapılır Sıvı mayalandıkca daha fazla kefir taneleri oluşur Kefire ozgu tadı ortaya cıkaran da bu fermantasyon surecidir Kefir taneleri bazı marketlerden veya internet uzerinden temin edilebilir
Kefir aynı zamanda marketlerde de icecek halinde satılabilmektedir ve evde de masrafsız, kolay bir şekilde uretilebilmektedir Hem sut hem de su kefiri genel sağlığımıza onemli yararları olan faydalı bakterileri icermektedir
Yapılan araştırmalarda kefir tanelerinin insan vucudunun onemli bir bileşeni olan “sağa donen L(+) laktik asidini icerdiği keşfedilmiştir Ayrıca kefir kanserin engellenmesinde etkilidir ve kanser tedavilerinde deneysel olarak başarıyla kullanılmaktadır Sağa donen laktik asit aynı zamanda kalbin sağlıklı calışmasına da katkı sağlamaktadır Bazı araştırmacılara gore kalp kası hucreleri temel olarak enerjilerini sağa donen laktik asitten karşılamaktadır
Kefirin Besin Değerleri
Bir bardak (240 gram) kefir 162 kalori icerir Az yağlı kefir ise 110 kalori icerir Az yağlı kefirde 2 gram doymuş yağ bulunur ve 10 mg kolesterol icerir
Kefirin besin değerleri şoyledir:
Gunluk ihtiyacın %12’si kadar Lif (3 gram)
Gunluk ihtiyacın %22’si kadar Protein(11 gram)
Gunluk ihtiyacın %10’u kadar A Vitamini
Gunluk ihtiyacın %25’i kadar D Vitamini
Gunluk ihtiyacın %4’u kadar C Vitamini
Gunluk ihtiyacın %30’u kadar Kalsiyum
Gunluk ihtiyacın %5’i kadar Sodyum
Kefirin asıl faydası ise icerdiği yararlı probiyotiklerden gelmektedir
Kefir Neye İyi Geliyor?
1 Bağışıklık Sistemini Guclendirir
Sağlıklı bir yetişkin bağırsaklarında yaklaşık 5 pound (2268 gram) bakteri bulundurur Sağlıklı kalabilmemiz icin bağırsaklarımızdaki bakteri dengesine ihtiyacımız vardır Bakteriler mikroplara karşı vucudun ilk direncidir Bakteriler saldırgan patojenleri oldurmek icin antimikrobiyeller (mikrop olduruculer) uretirler Fermente edilmiş yiyecekleri tuketmek ve kefir icmek dengesiz hale gelmiş bu bakteri populasyonunun yenilenmesini sağlar 2008 Haziran’da yayınlanan bir araştırmada probiyotik mayalanmayla beslenen bir faredeki etkiler gozlenmiştir Kefir bir probiyotik fermente edilmiş sut urunu olarak sınıflandırılmaktadr Sonucta bu sutun farenin ve onun doğmamış yavrularının bağışıklık siteminde faydalı etkileri olduğu gozlenmiştir
2 Goğus Kanserine Karşı Etkilidir
2007’de yayınlanan bir calışmaya gore kefirin goğus kanseri hucrelerini baskılamada oldukca etkili olduğu gorulmuştur Kefir iceceklerinde bulunan bakterilerin sut kefirindeki laktozları parcalamada yardımcı olarak laktoza karşı duyarlı olan kimselerde bile kolay sindirime katkı sağladığı gorulmuştur
3 Solunum Enfeksiyonlarını ve Cocuklardaki Rahatsızlıkları Azaltır
Finlandiya’nın başkenti Helsinki’deki bir calışmada uzun sureli probiyotik sut tuketiminin cocuklardaki enfeksiyonlar uzerindeki etkileri gozlenmiştir Hastalık donemlerinde probiyotik sut icirilen cocukların beklenenden daha kısa surede iyileştiği ve komplikasyonlu solunum yolu enfeksiyonları ve alt solunum yolu enfeksiyonları olan cocukların bu rahatsızlıklarında azalma gorulmuştur
4 Sindirimi İyileştirir
Kefir fermentasyon nedeniyle biraz asidiktir ve vucuda faydalı mikroorganizmalar icerir Boylece sindirimi guclendirir “Journal of the American Dietetic Association dergisinde 2003 yılında yayımlanan bir araştırmada, deneye katılanlar sute gore sindirimde iyileşme tecrube etmişler Katılımcılarda laktoz intoleransı belirtileri neredeyse hic gozlemlenmemiş Ayrıca kefirdeki bakterilerin bağırsaklarda hastalıklara karşı koruma sağladığı tespit edilmiş
Kefirin Diğer Faydaları
Probiyotikler sindirim yolunda sağlıksız beslenmeden, hastalıklardan, veya ilaclardan dolayı bozulan bakteri dengesinin tekrar duzenlenmesine yardımcı olur Araştırmalara gore, yoğurt ve kefirdeki canlı kulturlerin bircok faydası vardır Bunlar;
– Cocuklardaki şiddetli bulaşıcı ishalin tedavisinde etkili ve guvenli bir aractır
– Antibiyotik bağlantılı ishali engeller
– Kalın bağırsaktaki tumor oluşumunu engeller
– Laktoza karşı hassas olan kişilerde zamanla duşuk dozda alındığında laktoz sindirimini kolaylaştırır
– IgA antikoru uretimini artırarak bağırsaklardaki sistemik bağışıklık fonksiyonlarını artırır
– Aşırı duyarlılık reaksiyonlarını azaltarak alerjik reaksiyonları onler
– Crohn hastalığı ve ulseratif kolit gibi antienflamatuar bağırsak hastalıklarının semptomlarını azaltır
– Besinsel lifleri sağlıklı yağlara donuşturur
– HDL (iyi kolesterol) miktarını artırarak ve LDL (kotu kolesterol) miktarını azaltır
– Uzun yılların getirdiği tecrubeler sonucu kefirin astım, tuberkuloz (verem), bronşit, depresyon, akciğer problemleri gibi diğer hastalıklar icin de faydalı olduğu ortaya cıkmıştır
– Akne, egzema ve diğer deri hastalıkları icin de tedavi edici bir etkendir
– Hamile kadınlarda onemli besinlerin bağırsaklarda emilmesi ve vucudun hormonal dengesinin sağlanması icin de kefir onerilmektedir
h 3Kefir Neye İyi Gelir?