Kefir İceceği
imageskefirvefaydalari5ad591c4bbc82
Kefir Mayası
imageskefirvefaydalari5ad591c5bd321
KEFİR
Kefir Kafkasya’ da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sutun mayalandırılmasıyla elde edilen bir sut urunudur Son yıllarda Avrupa ve Amerika’da yapılmaya başlanmış ve ulkemizde de Ziraat Fakultelerinin Teknolojisi bolumlerinde uretilmekte olup, sınırlı miktarda satışı yapılmaktadır
KEFİR NEDİR ?
Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi gecmişi olan bir sut iceceğidir Kefir cok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir Boyutları 0,53 cm arsasında değişir ve fındık yada buğday tanesi buyukluğunde beyaz, beyazsarı arasında renklerde kucuk karnabahar veya patlamış mısır gorunumundedir
KEFİR NERDEN GELMİŞTİR ? Kefirin anavatanı Kafkaslardır İlk kez Batı Asya’ da Turkler tarafından yapılan ve gunumuzde pek cok ulkeye yayılan fermente bir sut urunudur Kafkasyalılar kefiri su yerine icmekte ve genclik iksiri olarak kullanmaktadırlar Kafkaslardan dunyanın her tarafına yayılan Turkler bu iceceklerini beraberinde dunyanın her tarafına goturmuşler ve yaymışlardır Şu anda bilimsel araştırma yapan fakulteler başta olmak uzere kuruluşlar kefirin faydaları uzerinde ciddi calışmalar yapmakta ve onemli sonuclara ulaşmaktadırlar
KEFİR NELERE İYİ GELİR ?
Kullanımı ( icimi ) ve hazmı cok kolay olan kefir hucre yenileme ozelliğine sahiptir Mucize icecek kefir ozellikle bağırsaklardaki maddelerin kureselleşmesini onlediğinden omur uzatıcı olduğuna inanılır Kafkasyalıların kefirin yararlarını bildiklerinden cocuklarına ile su gibi icirirler Kafkasya’ da yuzyıldan fazla yaşamak cok sıra dışı bir durum değildir Protein , yağ , laktoz ve mineraller bakımından hayli zengin ilac tedavisi kesilmeden kullanıldığı zaman kandaki kotu kollestrolu azaltır, tansiyonu duşurur, idrarı sulandırır, vucuttan atılması gereken maddelerin gidişini kolaylaştırıyor, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor, bulaşıcı, sarılık , eklem hastalıkları, ishal , kabız , kan kaybı, idrar torbası hastalıları, doğum sorunları, şeker duşuruyor ve en onemlisi KANSERİ GECİKTİRİYOR Hazmının kolay , proteince zengin oluşu NEDENİ İLE Kefir hastalar ve cocuklar icin onemli bir besindirHatta 2030 gunluk cocuklara bile gunde bir iki kaşık icirilmesi onerilmektedir Doktorlar, hastalarına ilacların yanında birde kefir icmelerini tembihliyor
Ayrıca yapılan araştırmalarda kefirin kadın ve erkeklerde cinsel gucu arttırdığı da bildirilmiştir Hucre yenileme sayesinde de kadınlar tarafından cilt maskesi olarak kullanıldığı da bilinmektedir
Ankara Universitesi Ziraat Fakultesi Sut Teknolojisi Bolum Başkanı Prof Dr Emel SEZGİN, Japonya’ da fareler uzerinde yapılan bir araştırmaya gore kefirin icinde yer alan maddelerin kanseri %53,6 oranında azalttığını ve ayrıca kefirin kanseri onleyici ilaclarla kullanılması halinde kanserin tekrarlanma riskinin %67 oranında azalttığını da ortaya cıkarttığını belirtmiştir( 22022002 Star Gazetesi )
Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlık ve uykusuzluk icinde yararlı olmaktadırUlser yuksek tansiyon , bronşit, astım hastalarının tedavisinde de kullanılmaktadır
KEFİRİ KİMLER KULLANIR ?
Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir Yan etkisi yoktur Cocuklara bile rahatlıkla verilebilir
KANSER HASTALARI TERCİH EDİYOR ?
Kefir, vucut direncini arttırıyor, sindirim sistemine yararlı oluyor Bağırsakta kanser oluşturan etkenleri engelliyor İlac değil ama, kanser hastası olanlar, bu ozellikleri nedeniyle kefiri tercih ediyor Yapılan calışmalar, kefirin, iştahsızlık ve uykusuzluğa da iyi geldiğini gostermiştir
KEFİR TANESİ Kefir Tanesi; fındık yada buğday buyukluğunde, renkleri beyaz, beyazsarı arasında kucuk karnabahar veya patlamış mısır gorunumundedir Boyutları 0,53 cm arasında değişir Taneler sutu fermente edici rol oynar, en onemli ozelliği fermantasyon sonunda suzulerek tekrar kullanılabilmesidirKefir taneleri kazein ve birbirleri ile ortak yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdiği jelatinimsi koloniler oluştururlar Cok karışık bir mikrobiyolojik yapıya sahiptir Değişik araştırmacılar, değişik bolgelerden aldıkları kefir tanelerinde farklı sayıda, oranda ve cinste mikroorganizma tespit etmiştirTanede genel olarak laktik asit bakterileri, laktozu fermente eden ve edemeyen mayalar mevcuttur Bazı tanelerde enterokok ve koliform grubu bakterilere de rastlanmıştır Kefir tanesinde saf toz halde liyofilize kulturler uretilmiştir Avrupa ulkelerinde ve ABD de genellikle saf kulturlerden kefir uretilirken , Rusya , Asya , Doğu Avrupa ve Ortadoğu bugune kadar laboratuvar koşullarında kefir tanesi uretmek mumkun olmamıştır
BESİN DEĞERLERİ
Kefir, vucudun temel fonksiyonlarında ve ceşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir Kefirde bulunan proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vucut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın , mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemi uzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedirVucudumuzda en cok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hucre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması icin karbonhidratların , yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır Kefir B12 , B1 ve K vitamini bakımından da zengindir B u vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek bobrek, karaciğer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı bilinmektedir
imageskefirvefaydalari5ad591c4bbc82
Kefir Mayası
imageskefirvefaydalari5ad591c5bd321
KEFİR
Kefir Kafkasya’ da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sutun mayalandırılmasıyla elde edilen bir sut urunudur Son yıllarda Avrupa ve Amerika’da yapılmaya başlanmış ve ulkemizde de Ziraat Fakultelerinin Teknolojisi bolumlerinde uretilmekte olup, sınırlı miktarda satışı yapılmaktadır
KEFİR NEDİR ?
Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi gecmişi olan bir sut iceceğidir Kefir cok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir Boyutları 0,53 cm arsasında değişir ve fındık yada buğday tanesi buyukluğunde beyaz, beyazsarı arasında renklerde kucuk karnabahar veya patlamış mısır gorunumundedir
KEFİR NERDEN GELMİŞTİR ? Kefirin anavatanı Kafkaslardır İlk kez Batı Asya’ da Turkler tarafından yapılan ve gunumuzde pek cok ulkeye yayılan fermente bir sut urunudur Kafkasyalılar kefiri su yerine icmekte ve genclik iksiri olarak kullanmaktadırlar Kafkaslardan dunyanın her tarafına yayılan Turkler bu iceceklerini beraberinde dunyanın her tarafına goturmuşler ve yaymışlardır Şu anda bilimsel araştırma yapan fakulteler başta olmak uzere kuruluşlar kefirin faydaları uzerinde ciddi calışmalar yapmakta ve onemli sonuclara ulaşmaktadırlar
KEFİR NELERE İYİ GELİR ?
Kullanımı ( icimi ) ve hazmı cok kolay olan kefir hucre yenileme ozelliğine sahiptir Mucize icecek kefir ozellikle bağırsaklardaki maddelerin kureselleşmesini onlediğinden omur uzatıcı olduğuna inanılır Kafkasyalıların kefirin yararlarını bildiklerinden cocuklarına ile su gibi icirirler Kafkasya’ da yuzyıldan fazla yaşamak cok sıra dışı bir durum değildir Protein , yağ , laktoz ve mineraller bakımından hayli zengin ilac tedavisi kesilmeden kullanıldığı zaman kandaki kotu kollestrolu azaltır, tansiyonu duşurur, idrarı sulandırır, vucuttan atılması gereken maddelerin gidişini kolaylaştırıyor, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor, bulaşıcı, sarılık , eklem hastalıkları, ishal , kabız , kan kaybı, idrar torbası hastalıları, doğum sorunları, şeker duşuruyor ve en onemlisi KANSERİ GECİKTİRİYOR Hazmının kolay , proteince zengin oluşu NEDENİ İLE Kefir hastalar ve cocuklar icin onemli bir besindirHatta 2030 gunluk cocuklara bile gunde bir iki kaşık icirilmesi onerilmektedir Doktorlar, hastalarına ilacların yanında birde kefir icmelerini tembihliyor
Ayrıca yapılan araştırmalarda kefirin kadın ve erkeklerde cinsel gucu arttırdığı da bildirilmiştir Hucre yenileme sayesinde de kadınlar tarafından cilt maskesi olarak kullanıldığı da bilinmektedir
Ankara Universitesi Ziraat Fakultesi Sut Teknolojisi Bolum Başkanı Prof Dr Emel SEZGİN, Japonya’ da fareler uzerinde yapılan bir araştırmaya gore kefirin icinde yer alan maddelerin kanseri %53,6 oranında azalttığını ve ayrıca kefirin kanseri onleyici ilaclarla kullanılması halinde kanserin tekrarlanma riskinin %67 oranında azalttığını da ortaya cıkarttığını belirtmiştir( 22022002 Star Gazetesi )
Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlık ve uykusuzluk icinde yararlı olmaktadırUlser yuksek tansiyon , bronşit, astım hastalarının tedavisinde de kullanılmaktadır
KEFİRİ KİMLER KULLANIR ?
Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir Yan etkisi yoktur Cocuklara bile rahatlıkla verilebilir
KANSER HASTALARI TERCİH EDİYOR ?
Kefir, vucut direncini arttırıyor, sindirim sistemine yararlı oluyor Bağırsakta kanser oluşturan etkenleri engelliyor İlac değil ama, kanser hastası olanlar, bu ozellikleri nedeniyle kefiri tercih ediyor Yapılan calışmalar, kefirin, iştahsızlık ve uykusuzluğa da iyi geldiğini gostermiştir
KEFİR TANESİ Kefir Tanesi; fındık yada buğday buyukluğunde, renkleri beyaz, beyazsarı arasında kucuk karnabahar veya patlamış mısır gorunumundedir Boyutları 0,53 cm arasında değişir Taneler sutu fermente edici rol oynar, en onemli ozelliği fermantasyon sonunda suzulerek tekrar kullanılabilmesidirKefir taneleri kazein ve birbirleri ile ortak yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdiği jelatinimsi koloniler oluştururlar Cok karışık bir mikrobiyolojik yapıya sahiptir Değişik araştırmacılar, değişik bolgelerden aldıkları kefir tanelerinde farklı sayıda, oranda ve cinste mikroorganizma tespit etmiştirTanede genel olarak laktik asit bakterileri, laktozu fermente eden ve edemeyen mayalar mevcuttur Bazı tanelerde enterokok ve koliform grubu bakterilere de rastlanmıştır Kefir tanesinde saf toz halde liyofilize kulturler uretilmiştir Avrupa ulkelerinde ve ABD de genellikle saf kulturlerden kefir uretilirken , Rusya , Asya , Doğu Avrupa ve Ortadoğu bugune kadar laboratuvar koşullarında kefir tanesi uretmek mumkun olmamıştır
BESİN DEĞERLERİ
Kefir, vucudun temel fonksiyonlarında ve ceşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir Kefirde bulunan proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vucut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın , mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemi uzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedirVucudumuzda en cok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hucre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması icin karbonhidratların , yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır Kefir B12 , B1 ve K vitamini bakımından da zengindir B u vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek bobrek, karaciğer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı bilinmektedir