elektronikci
FD Üye
Doğum, elbet tabiatın en büyük mucizesidir lakin doğum yapan bayandaki yıpratıcı tesiri tartışılmaz. Çağdaş tıbbın yardımıyla bu yıpratıcı tesirler büyük oranda azalsa bile yeniden de bedeninizin denetiminin sizin elinizde olduğunu unutmayın. Örneğin, bilhassa bayanlarda doğum sonrası ya da yaşa bağlı olarak gevşeyen pelvik taban kasları, eğer müdahale etmezseniz ileride pek çok sıkıntıya neden olabilir.
Gevşemiş pelvik taban kasları kegel antrenmanı ile güçlendirilmediği vakit idrar, dışkı ve gaz kaçırma durumu kaçınılmaz hale gelir. Merak etmeyin, spor salonlarında saatler harcamadan yattığınız yerde birkaç dakika çalışarak kegel antrenmanı yapabilir ve tüm bu problemler daha oluşmadan önleyebilirsiniz. Erkekler için de son derece yararlı olan kegel idmanı nedir, ne işe fayda, nasıl yapılır, yararları nelerdir gelin tüm ayrıntılarıyla görelim.
Kegel idmanı nedir, ne işe fayda, nasıl yapılır, yararları nelerdir?
- Kegel antrenmanı nedir?
- Kegel antrenmanı ne işe fayda, neden yapılır?
- Kegel antrenmanı nasıl yapılır? Adım #1: Pelvik taban kasınızı bulun:
- Adım #2: Kasları sıkın:
- Adım #3: Gevşetin:
- Adım #4: Tekrar edin:
- Adım #5: Her gün uygulayın:
Kegel idmanı nedir?
Kegel idmanı, bilhassa bayanlarda pek çok farklı nedene bağlı olarak gevşeyen pelvik taban kaslarını güçlendirmek hedefiyle yapılan bir idmandır. Pelvik taban kasları, en geniş tarifiyle bacaklarınızın ortasındaki kaslardır ve direkt olarak boşaltım noktalarını denetim etmenizi sağlarlar. Pek çalıştırmadığımız bu kaslar bir de gevşemeye başladığı vakit kegel idmanı yapmayıp güçlendirilmediğinde pek çok farklı meseleye neden olabilirler. Kegel idmanı, kolay bir sıkıp - gevşetme sistemidir.
Kegel idmanı ne işe fayda, neden yapılır?

Farkında olmasak bile idrarımızı, dışkımızı ve gazımı o denli geldiği anda yapmamızı sağlayan kaslar pelvik taban kaslarıdır. Bu kaslar gevşediği vakit tutma misyonunu yerine getiremez ve hayat kalitesini düşüren kaçırmalara neden olur. Kegel idmanı ise bu kasları güçlendirerek vazifelerini yerine getirmelerini sağlar. Pelvik taban kaslarını gevşeten durumlar genel olarak şu biçimde;
- Hamilelik
- Doğum yapmak
- Fazla kilolu olmak
- Kilo almak
- Pelvik bölgede gerçekleştirilen cerrahi müdahale
- Genetik faktör
- Yaşlanma
- Sık sık hapşırma, öksürme, gülme nöbeti
- Atlama, koşma, yük kaldırma üzere sarsıcı sporlar.
Kegel idmanı nasıl yapılır?
- Adım #1: Pelvik taban kasınızı bulun.
- Adım #2: Kasları sıkın.
- Adım #3: Gevşetin.
- Adım #4: Tekrar edin.
- Adım #5: Her gün uygulayın.

Adım #1: Pelvik taban kasınızı bulun:
Görünen ya da kolay kolay hissedilen bir yerde olmadığı için pelvik taban kasını güçlendiren kegel antrenmanını yapmak pek kolay değildir. İlk adım olarak bu kası keşfedin. Kasık ile kuyruk kemiği ortasındaki bölge, pelvik taban kasıdır. İdrar yaparken akışı durduğunuz vakit çalışan kas budur. İdrar akışını keserek bu kası keşfedebilirsiniz lakin bu da sağlıklı bir durum olmadığı için pek tavsiye edilmiyor.
Adım #2: Kasları sıkın:
Pelvik taban kasını keşfettikten sonra kegel idmanının birinci adımı olarak bu kasları yatar konumdayken ya da otururken sıkın. İlk vakitler tam olarak gerçek yapıp yapmadığınızı anlamayabilirsiniz lakin birkaç kolay deneme bile başlangıç için kafidir. Kaslarınızı 3 saniye boyunca kasılı halde tutun.
Adım #3: Gevşetin:
3 saniye boyunca sıktığınız pelvik taban kaslarınızı gevşetin. Kasların hiçbir şey yapmadığınız zamanki pozisyonunda olması gerekir. Kasma ve gevşetme sırasında elinizle denetim edebilirsiniz. Kaslarınızı 3 saniye boyunca gevşek bırakın.
Adım #4: Tekrar edin:
Pelvik taban kaslarınızı 3 saniye sıkıp, 3 saniye gevşetmek birinci tekrardır. Bu süreci 10 defa tekrar ederek birinci seti tamamlayın. Akabinde bir set daha yapın. Kegel antrenmanının tesirli olması için 10 tekrardan oluşan 2 set yapmanız öneriliyor. Lakin birinci vakitler sıkıntı olabileceği için tekrar sayısını azaltabilirsiniz.
Adım #5: Her gün uygulayın:
Tüm idmanlarda olduğu üzere kegel antrenmanında de başarılı sonuç almak için sabırla bu süreci uygulamalısınız. 10 tekrardan yapacağınız 2 set, dinlemeleri de sayarsak günde azamî 2 dakikanızı alır. Yatmadan evvel ya da televizyon izlerken bile yapabilirsiniz. Sonuçları almaya kısa müddette başlarsınız.
Kegel idmanı yararları:

- Pelvik taban kaslarını güçlendirir.
- İdrar kaçırmanızı önler.
- Dışkı kaçırmanızı önler.
- Gaz kaçırmanızı önler.
- İdrar tutamama şikayetini ortadan kaldırır.
- Prostat oluşumunu önler ve ağrısını azaltır.
- Boşalma denetimi sağladığı için erken boşalmayı önler.
- Orgazm zevkini artırır.
Diğer pelvik taban kası güçlendirme teknikleri:
Pelvik taban kaslarının gevşek olması pek çok kişinin hayat kalitesini büyük oranda düşürdüğü için bu kasları güçlendirmenin pek çok farklı yolu var. Örneğin bayanlar vajinasına, erkekler ise rektumuna baş parmaklarını sokarak aşağı tarafa gerçek baskı uygulayıp gevşettikleri vakit da kegel idmanı tesiri ortaya çıkıyor ve pelvik taban kasları güçleniyor.
Biofeedback ismi verilen bir usulde, kişinin pelvik taban kaslarına düşük bir elektrik akımı gönderiliyor. Bu akımın verilip kesilmesi sonucu kaslar kasılıyor ve kegel antrenmanı tesiri ortaya çıkıyor. Biofeedback formülü, artık kişinin kendi kendine kegel antrenmanı yaparak sorunu çözemeyeceği durumlarda ya da üşenen şahıslarda uygulanıyor.
Biofeedback metodunda sonuçlar çok daha süratli alınıyor. Sonuçta ortada uzmanlar tarafından uygulanan bir prosedür var. Ayrıca kegel idmanını tam olarak yanlışsız yapmak biraz güç olabildiği için bu usul tam olarak gerçek kasların, hakikat halde çalışmasını sağlıyor. Tekrar de bu cins bir prosedüre başvurmadan evvel elinizden geldiği kadar kegel idmanı yapmanız öneriliyor.
Boşaltım denetimi sağlayan pelvik taban kaslarını güçlendiren kegel antrenmanı nedir, ne işe fayda, nasıl yapılır, yararları nelerdir gibi merak edilen soruları yanıtladık ve bu antrenman hakkında bilmeniz gereken ayrıntılardan bahsettik. Kegel idmanı hakkındaki fikirlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.