iltasyazilim
FD Üye
Selam arkadaşlar ilk yapımımda bir kek mağduru olarak çok araştırma yaptım Netten o kadar çok bakıyordum ki acaba nerede ne yanlış yapıyorum diye düşünmekten kötü oluyordum artık beceriksiz miyim diye Ama şimdi hiçbir sorun çıkmadan yapıyorum En başlarda sürekli bakıyordum bulduğum bilgiye ama yapa yapa artık bakmıyorum Eminim sizde öyle olacaksınız, kolay gelsin şimdiden
1
*Öncelikle kek için kullanılacak malzemeler oda ısısında olması gerekir (yumurta, süt, yoğurt, kabartma tozu)
*Sonra kek kalıbını hazırlamak gerek (hamurun çok beklememesi gerek) Kalıbı da margarinle yağlamak gerek Margarini tamamen sürdükten sonra 1 yemek kaşığı unu kalıba serpin Kalıbı sallayıp unun her yere yapışmasını sağlayıp unun fazlasını dökün
*Fırını fansız ayarda 180 derecede ısınması için çalıştırın
Yapılışına geçelim
1
*Derin bir kapta önce yumurta ve şeker beyazlaşana kadar mikserle iyice çırpılması gerekiyor
*Daha sonra sıvı olan malzemeler eklenir tekrar çırpılır
*Sonra vanilya, eklenir çırpmaya devam edilir Mikser çıkarılır
*Un elenerek yavaş yavaş konulur, tahta yada silikon bir kaşıkla dıştan içe doğru karıştırılır
*En son konulacak una kabartma tozu da karıştırıp hamura elenir Kaşıkla karıştırılır hamurun büyük kısmı kalıba yavaşça dökülür (kalıba yavaş dökülmesinin sebebi kabarcık oluşmasını engellemek)
*Kalan hamura kakao eklenip tahta kaşıkla karıştırıp üzerine dökülür
*Sonra kalıbı tezgaha birkaç kez vurup bekletmeden 4 sırasına konulur
*Eğer keke üzüm, damla çikolata vs konulacaksa en son konulmalı Üzümler unlanıp konulmalı (çökmemesi için)
Not: Eğer kek sade kakaolu kek olacaksa mutlaka undan önce kakao eklenmeli Çünkü kakao konulduğunda hamur yoğunlaşacağı için un miktarı azalacak
1
*İlk 20 dk kesinlikle kapak açılmaz Daha sonra kontrolü pişirilir Kürdan testi yapılır Temiz çıkıyorsa gitmiştir (kekler pişerken dıştan içe doğru pişer yani en son ortası pişeceğinden kürdan testini ortadan yapın)
*Pişen keki hemen fırından çıkarmayın kapağı yarılayıp 10 dk kadar bekletin Beklettikten sonra çıkarıp kalıbın soğuması beklenmeli Yoksa kek çıkarırken parçalanabilir
1
*Öncelikle kek için kullanılacak malzemeler oda ısısında olması gerekir (yumurta, süt, yoğurt, kabartma tozu)
*Sonra kek kalıbını hazırlamak gerek (hamurun çok beklememesi gerek) Kalıbı da margarinle yağlamak gerek Margarini tamamen sürdükten sonra 1 yemek kaşığı unu kalıba serpin Kalıbı sallayıp unun her yere yapışmasını sağlayıp unun fazlasını dökün
*Fırını fansız ayarda 180 derecede ısınması için çalıştırın
Yapılışına geçelim
1
*Derin bir kapta önce yumurta ve şeker beyazlaşana kadar mikserle iyice çırpılması gerekiyor
*Daha sonra sıvı olan malzemeler eklenir tekrar çırpılır
*Sonra vanilya, eklenir çırpmaya devam edilir Mikser çıkarılır
*Un elenerek yavaş yavaş konulur, tahta yada silikon bir kaşıkla dıştan içe doğru karıştırılır
*En son konulacak una kabartma tozu da karıştırıp hamura elenir Kaşıkla karıştırılır hamurun büyük kısmı kalıba yavaşça dökülür (kalıba yavaş dökülmesinin sebebi kabarcık oluşmasını engellemek)
*Kalan hamura kakao eklenip tahta kaşıkla karıştırıp üzerine dökülür
*Sonra kalıbı tezgaha birkaç kez vurup bekletmeden 4 sırasına konulur
*Eğer keke üzüm, damla çikolata vs konulacaksa en son konulmalı Üzümler unlanıp konulmalı (çökmemesi için)
Not: Eğer kek sade kakaolu kek olacaksa mutlaka undan önce kakao eklenmeli Çünkü kakao konulduğunda hamur yoğunlaşacağı için un miktarı azalacak
1
*İlk 20 dk kesinlikle kapak açılmaz Daha sonra kontrolü pişirilir Kürdan testi yapılır Temiz çıkıyorsa gitmiştir (kekler pişerken dıştan içe doğru pişer yani en son ortası pişeceğinden kürdan testini ortadan yapın)
*Pişen keki hemen fırından çıkarmayın kapağı yarılayıp 10 dk kadar bekletin Beklettikten sonra çıkarıp kalıbın soğuması beklenmeli Yoksa kek çıkarırken parçalanabilir