Kekik kansere iyi geliyor Türkiye'de yoğun olarak yetişen kekik çeşitlerinin, antioksidan, antikanserojen, antidiyabetik ve antikolestremik özelliği olduğu bildirildi Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yiyecek Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd Doç Dr Osman Sağdıç, kekik üretimi açısından dünyada kayda değer bir konumda bulunan Türkiye'de, Origanum, Thymus, Thymbra, Saturaje, Sideritis ve Salvia cinsi kekiklerin yoğun olarak yetiştiğini, bu kekik çeşitlerinin sağlığa çok yararlı olduğunu söyledi Dünyada kekik çeşitleriyle ilgili birçok araştırma yapıldığını, bu araştırmalar sonucunda bu bitkilerin mikrop öldürücü özellikte olduğu ve yoğun şekilde fenolik madde içerdiğinin saptandığını bildiren Sağdıç, kekiğin sağlığa faydalarını şöyle özetledi: “Kekik, içerdiği maddelerle hücrelerden salgılanan hür radikalleri bağlayarak sağlık durumu açısından birçok üstünlük oluşturmaktadır Kekik, içeriğindeki maddelerle vücutta hücresel koruma sistemlerini geliştirmesiyle antioksidan, kanser oluşumunu engellemesiyle antikanserojen, diyabet hastalığını engellemesiyle antidiyabetik ve vücuttaki kolestrol oranını ayarlamasıyla antikolestremik özellikler taşımaktadır Bu özellikleri ile kekik, yaşlılığı geciktirmekte, tümör oluşumunu engellemekte, şeker hastalığına iyi gelmekte ve gıdaların bozulmasını doğal yollarla engellemektedir DOĞAL KORUYUCU Gıdaların bozulmalarının önlenmesi için koruyucu maddeler kullanıldığını, ancak kimyasal koruyucu maddelerin sağlık açısından bir takım riskler taşıdığını açıklayan Yrd Doç Dr Osman Sağdıç, doğal koruyucu özelliği olan kekiğin bu riskleri ortadan kaldırdığına dikkati çekti Gıdaların üretiminden tüketimine kadarki süreçte dinç olarak saklanabilmelerinin kayda değer bir sorun olduğunu ve bu alanda kesintisiz çalışmalar yapıldığını kaydeden Sağdıç, şöyle devam etti: “Gıdaların mikroorganizmalar ve oksidasyonla bozulmaları sonucu, ticari değerleri kaybolmaktadır Bunun için gıdaların tüketiciye ulaşıncaya dek dayanıklılığının korunması için, kimyasal sentetik koruyucular kullanılmaktadır Kullanımları gıda kodeksleri ile sınırlandırılan kimyasal koruyucular, limit aşımında kanserojen etki yapmakta ve insan sağlığını korkutma etmektedir Doğal antimikrobiyal nitelik içeren kekik grubu ot gibi yaşama, bu riskleri ortadan kaldırmakta, doğal yollarla koruma sağlamaktadır Kekiğin, sağlık açısından faydaları göz önünde bulundurularak çok ayrı alanlarda kullanılabileceğini kaydeden Sağdıç, gıda sektörünün yanı sıra tıp, eczacılık ve kozmetik alanlarında da kullanılabileceğini, hayvan yemlerine katılarak et kalitesinin ve hayvan sağlığının korunabileceğini, dere olarak içilerek insan sağlığına faydasının sağlanabileceğini söyledi EKONOMIK EBAT Türkiye'nin dünyada baharat bitkilerinin üretimi ve ticaretinde Çin ve Hindistan'dan sonra üçüncü ülke konumunda olduğunu, takvim 30 bin ton civarında doğal bitki ihraç ettiğini belirten Yrd Doç Dr Osman Sağdıç, çoğu kayda değer kekik türünün yetiştiği Türkiye'nin, dünya kekik ihracatının yüzde 75'ini elinde bulundurduğunu söyledi Kekik üretimi ve ticaretinin geliştirilmesiyle ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanabileceğini belirten Sağdıç, Türkiye'nin yıllık ortalama 11 bin ton civarında kekik üretimi yaptığını ve bundan 21 milyon dolar kazanç elde ettiğini açıklama etti Türkiye'nin ABD, Avustralya, Kanada ve Avrupa ülkelerine ihraç ettiği kekik türleri aralarında Türk kekiği (Origanum onites), sütçüler kekiği (Origanum minutiflorum), karabaş kekiği (Thymbra spicata) ve beyaz kekik (Origanum majorana) bulunduğunu gösteren Yrd Doç Dr Osman Sağdıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kekik üretiminin ülke ekonomisine sağladığı katkının artırılması için, üretimin özendirme edilmesi gerekir Kekik, belediyelerce süs bitkisi olarak kullanılabilir, ormanlara tohumları saçılarak geliştirilebilir ve tarlalarda yetiştirilerek gelir kaynağı haline getirilebilir Türkiye, toprak ve iklim şartları bakımından buna fazla uygundur