iltasyazilim
FD Üye
Keledoş (Yöresel Van Yemeği) Tarifi İçin Malzemeler
*200250 gr Kuşbaşı danakuzu eti
*1 su bardağı yeşil mercimek
*1 su bardağı den (buğday)
*1 su bardağı haşlanmış nohut
*1 orta boy kuru soğan
*2 su bardağı çökelek (bulamazsanız, süzme yoğurt)
*3 yemek kaşığı tereyağ sıvı yağ
*Pazı otu (pazik)
*3 diş sarımsak
*Tuz, karabiber, pul biber
Keledoş (Yöresel Van Yemeği) Tarifi Yapılışı Yeşil mercimek ile den (buğday) bir tencerede haşlanır Bu sırada 1 kuru soğan, 23 yemek kaşığı tereyağ ile kavrulur Soğanlar kavrulduktan sonra küçük kuşbaşı doğranmış kırmızı et eklenerek kavrulmaya devam edilir (Et önceden de haşlanmış olabilir, ancak ben düdüklü tencere kullandığım için önceden haşlamaya gerek kalmıyor ) 10 dk eti çevirdikten sonra, yeşil mercimek, buğday, nohut ve ince doğranmış pazı otu (bulamazsanız ıspanak da olabilir) ile tuz, karabiber ve üzerini kapatacak kadar su eklenerek 3540 dk düdüklüde pişirilir Piştikten sonra ocaktan aldığınız yemeğin içine 2 su bardağı çökelek (ancak peynir olanı değil, yoğurt kıvamında olanı kullanılacak, bulamazsanız süzme yoğurt) ile 3 diş sarımsak eklenip iyice karıştırılırEn son olarak, yemeğin üzerine yağda kızdırılmış pul biber gezdirilerek servis edilirYemeğin yöresel tarifinde 2 avuç ak pancar ile 2 avuç heliz otu da bulunuyor Ancak bu otları bölgesinde bile bulmak her zaman mümkün olmayıp, belli zamanlarda dağlardan toplandığı için tarife eklemedimÇökelek ya da süzme yoğurt yerine de yöresel olarak kurut kullanılıyor Kurut, yoğurdun süzülerek küçük topaklar halinde kurutulup uzun süre saklandığı hali Yemeklere ekleneceği zaman bir miktar suda eritilerek kullanılıyor
Afiyet olsun
*200250 gr Kuşbaşı danakuzu eti
*1 su bardağı yeşil mercimek
*1 su bardağı den (buğday)
*1 su bardağı haşlanmış nohut
*1 orta boy kuru soğan
*2 su bardağı çökelek (bulamazsanız, süzme yoğurt)
*3 yemek kaşığı tereyağ sıvı yağ
*Pazı otu (pazik)
*3 diş sarımsak
*Tuz, karabiber, pul biber
Keledoş (Yöresel Van Yemeği) Tarifi Yapılışı Yeşil mercimek ile den (buğday) bir tencerede haşlanır Bu sırada 1 kuru soğan, 23 yemek kaşığı tereyağ ile kavrulur Soğanlar kavrulduktan sonra küçük kuşbaşı doğranmış kırmızı et eklenerek kavrulmaya devam edilir (Et önceden de haşlanmış olabilir, ancak ben düdüklü tencere kullandığım için önceden haşlamaya gerek kalmıyor ) 10 dk eti çevirdikten sonra, yeşil mercimek, buğday, nohut ve ince doğranmış pazı otu (bulamazsanız ıspanak da olabilir) ile tuz, karabiber ve üzerini kapatacak kadar su eklenerek 3540 dk düdüklüde pişirilir Piştikten sonra ocaktan aldığınız yemeğin içine 2 su bardağı çökelek (ancak peynir olanı değil, yoğurt kıvamında olanı kullanılacak, bulamazsanız süzme yoğurt) ile 3 diş sarımsak eklenip iyice karıştırılırEn son olarak, yemeğin üzerine yağda kızdırılmış pul biber gezdirilerek servis edilirYemeğin yöresel tarifinde 2 avuç ak pancar ile 2 avuç heliz otu da bulunuyor Ancak bu otları bölgesinde bile bulmak her zaman mümkün olmayıp, belli zamanlarda dağlardan toplandığı için tarife eklemedimÇökelek ya da süzme yoğurt yerine de yöresel olarak kurut kullanılıyor Kurut, yoğurdun süzülerek küçük topaklar halinde kurutulup uzun süre saklandığı hali Yemeklere ekleneceği zaman bir miktar suda eritilerek kullanılıyor
Afiyet olsun
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.