Bugün sizlere Mersin'in meşhur lezzetlerinden biri olan tıpkı devranda kültür mirasıyla ünlenen enfes bir tatlı tanımını veriyoruz. Bir sefer tadına bakanların kesinlikle vazgeçilmezi olacak kerebiç, Lübnan kurabiyesi olarak da biliniyor. İç harcında Antep fıstığı mekanına cevize mekan verebilirsiniz. Asıl kıymetli nokta şu ki kerebiç tatlısını adetten olduğu üzere çöven kökü köpüğü eşliğinde servis edilmesidir. Gelin birlikte kerebiç tatlısını hazırlayalım...
Kerebiç, ülkemizin en kalabalık onuncu kentleri arasında nokta alan Mersin'in en meşhur lezzetleri arasındadır. Özellikle ramazan sofralarında kesinlikle taraf alması gereken kerebiçi daha evvel hanede hiç denediniz mi? Tadı enfes adeta damaklarda iz bırakan kerebiç, Coğrafi İşaret Tescil Dokümanı aldı. Artık herkesin merak ettiği kerebiçi hanede denemek isterseniz kesinlikle hazırladığımız tanımı denemelisiniz.
KEREBİÇ TANIMI:
GEREÇLER
Hamuru için;
150 gram margarin
1 çay bardağı likit yağ
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı irmik
Aldığı kadar un
Kreması için;
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 kök cöven otu
4 su bardağı su
İçi gereçleri;
250 gram ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
YAPILIŞI
Öncelikle bir gece öncesinden çöven otunu 4 su bardağı su ile ıslayın. Sabah ocağa alıp 2 saate yakın kaynatın.
Suyu azaldıkça üzerine ek yapabilirsiniz. Kaynayan çövenleri ocakta alıp keserek ezin.
Akabinde bir mühlet daha kaynatın. Bu sırada şerbetin olması için farklı bir tencereye şeker ve suyu alıp şıkça kaynatın.
Hazır olan çövenleri ocaktan alıp dolaba soğuması için koyun.
Soğuyan çövenleri mikser yardımıyla çırpın. Köpürmeye başladığında yavaş yavaş ara ara şerbeti ekleyip çırpmaya devam edin.
1 saat çırptıktan sonra dolaba koyun. Bir kabın içerisinde margarin, likit yağ ve pudra şekerini krema olana kadar karıştırın.
Gerisinden gayrı materyalleri bırakıp yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun.
Bir mühlet dolapta bekletin. Bu sırada cevizleri robottan geçirin.
Daha sonra velev kalıp yardımıyla velev de içli köfte üzere açıp hamuru cevizle doldurup kapatın.
180 aşama fırında kızarana kadar pişirin. Soğuduktan sonra köpükle birlikte servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...