iltasyazilim
FD Üye
Kereviz faydası Kerevizin Faydaları, kerevizin faydaları resimli, kereviz nedir, kereviz ne işe fayda, kereviz ve kerevizin faydaları,
KEREVİZ
Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve dağıtılmış madeni maddeleriyle çok yardımsever olduğunu belirten uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdiğini ve iştah açtığını bildiriyor Uzmanlar, kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta fazla farklı alanlara yönlendirilmiş vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, sinir yorgunluğunu da önlediğini açıklama ediyor Kanı pisliklerinden temizlediğini ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradığını vurgulayan uzmanlar, kerevizin öteki faydalarını şöyle sıralıyor: Karaciğerin şişliğini giderip onu dermansızlık maddelerinden temizliyor Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, pozitif suyu dışarı atıyor Böbreklerden kumu, taşı döküyor Şişmanları zayıflatıyor ve cinsel faaliyeti çok arttırıyor
Bitkinin körpe yaprakları, güneşsiz ve havadar bir yerde kurutularak havanda ezilip toz haline getirilir ve bazı yiyeceklere, çeşni vermesi için serpilir Bitkinin tohumları da kurutulup ezilerek kereviz tuzu olarak bir takım yiyeceklere katılır Tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kullanılır
BESLENME DEĞERLERİ
100 gr sap veya yaprak kerevizin gida değerleri şöyledir: 17 kalori; 0,9 gr protein; 3,9 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr yağ; 0,6 gr lif; 29 mgr fosfor; 39 mgr kalsiyum; 0,3 mgr demir; 126 mgr sodyum; 341 mgr potasyum: 240 IU A vitamini; 0,03 mgr B1 vitamini; 0,03 mgr B2 vitamini; 03 mgr B3 vitamini: 0,06 mgr B6 vitamini; 8 mcgr folik asit; 9 mgr C vitamini ve 0,5 mgr E vitamini
100 gr kök kerevizin yukarıdakilerden öbür besin değerleri şunlardır: 40 kalori; 1,8 gr protein; 8,5 gr karbonhidrat; 100 mgr sodyum ve 300 mgr potasyum
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan kayda değer gida değerlerinin yanı sıra, kerevizin sağlığımıza yardımcı etkileri bitkiyi şifalı (tıbbi) otlardan saydıracak dek çoktur Bunları da şöyle özetleyebiliriz:
o Kuvvetli bir idrar söktürücüdür: içerdiği apiol adlı maddeyle idrar yollarını ve kanı temizler Bedende şikâyetlere niçin olan bir takım durumlara (sözgelişi, eklemlerdeki gut hastalığı gibi) iyi kazanç
o Sinirleri düzeltici etkisi vardır Aşırı çabuk sinirlenme durumunu değil eder
o Bedene yararlı öteki etkileri de şunlardır: Uyarıcıdır Bedeni güçlendirici toniktir Gaz söktürücüdür iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır
o Fazla eski çağlardan beri, kerevizin cinsel gücü artırıcı (afrodizyak) etkileri bulunduğu ileri sürülegelmiştir
Bu etkileri karşılamak üzere, kereviz, yemeklerde ve salatalarda çokça tüketilir veya piyasadan satın alınan kurutulmuş kereviz tohumlarından 12 tatlı kaşığının üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 1015 dakika demlendirilerek elde edilen infüzyondan günde üç kere birer bardak içilir *
KEREVİZ
Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve dağıtılmış madeni maddeleriyle çok yardımsever olduğunu belirten uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdiğini ve iştah açtığını bildiriyor Uzmanlar, kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta fazla farklı alanlara yönlendirilmiş vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, sinir yorgunluğunu da önlediğini açıklama ediyor Kanı pisliklerinden temizlediğini ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradığını vurgulayan uzmanlar, kerevizin öteki faydalarını şöyle sıralıyor: Karaciğerin şişliğini giderip onu dermansızlık maddelerinden temizliyor Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, pozitif suyu dışarı atıyor Böbreklerden kumu, taşı döküyor Şişmanları zayıflatıyor ve cinsel faaliyeti çok arttırıyor
Bitkinin körpe yaprakları, güneşsiz ve havadar bir yerde kurutularak havanda ezilip toz haline getirilir ve bazı yiyeceklere, çeşni vermesi için serpilir Bitkinin tohumları da kurutulup ezilerek kereviz tuzu olarak bir takım yiyeceklere katılır Tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kullanılır
BESLENME DEĞERLERİ
100 gr sap veya yaprak kerevizin gida değerleri şöyledir: 17 kalori; 0,9 gr protein; 3,9 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr yağ; 0,6 gr lif; 29 mgr fosfor; 39 mgr kalsiyum; 0,3 mgr demir; 126 mgr sodyum; 341 mgr potasyum: 240 IU A vitamini; 0,03 mgr B1 vitamini; 0,03 mgr B2 vitamini; 03 mgr B3 vitamini: 0,06 mgr B6 vitamini; 8 mcgr folik asit; 9 mgr C vitamini ve 0,5 mgr E vitamini
100 gr kök kerevizin yukarıdakilerden öbür besin değerleri şunlardır: 40 kalori; 1,8 gr protein; 8,5 gr karbonhidrat; 100 mgr sodyum ve 300 mgr potasyum
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan kayda değer gida değerlerinin yanı sıra, kerevizin sağlığımıza yardımcı etkileri bitkiyi şifalı (tıbbi) otlardan saydıracak dek çoktur Bunları da şöyle özetleyebiliriz:
o Kuvvetli bir idrar söktürücüdür: içerdiği apiol adlı maddeyle idrar yollarını ve kanı temizler Bedende şikâyetlere niçin olan bir takım durumlara (sözgelişi, eklemlerdeki gut hastalığı gibi) iyi kazanç
o Sinirleri düzeltici etkisi vardır Aşırı çabuk sinirlenme durumunu değil eder
o Bedene yararlı öteki etkileri de şunlardır: Uyarıcıdır Bedeni güçlendirici toniktir Gaz söktürücüdür iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır
o Fazla eski çağlardan beri, kerevizin cinsel gücü artırıcı (afrodizyak) etkileri bulunduğu ileri sürülegelmiştir
Bu etkileri karşılamak üzere, kereviz, yemeklerde ve salatalarda çokça tüketilir veya piyasadan satın alınan kurutulmuş kereviz tohumlarından 12 tatlı kaşığının üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 1015 dakika demlendirilerek elde edilen infüzyondan günde üç kere birer bardak içilir *