iltasyazilim
FD Üye
Kereviz Graten (Kereviz Sevmeyenlere) Tarifi İçin Malzemeler
*2 adet kereviz(350gr a denk gelecek biçimde)
*1 küçük limonun suyu
*250gr dana kıyma
*2 orta boy patates
*1 orta boy soğan
*1 yemek kaşığı domates salçası
*Tuz,kimyon,karabiber,tatlı toz biber
Beşamel sos için;
*1 5 yemek kaşığı un
*1 5 su bardağı süt
*1 yemek kaşığı zeytin yağı
*Yarım yemek kaşığı tereyağı
Üzeri için;
*Rendelenmiş kaşar
Kereviz Graten (Kereviz Sevmeyenlere) Tarifi Yapılışı Çok yararlı bir besin olan kerevizi sevmeyen eşim için hazırladım çok beğendi Tarife geçmeden önce şunu belirtmeliyim Tarifteki patates ve kereviz miktarını istediğiniz kadar artırıp azaltabilirsiniz Yani bol kerevizli seviyorsanız patatesi azaltırsınız ya da tam tersi patatesi daha çok seviyorsanız kerevizi azaltıp patatesi artırabilirsiniz Aynı şekilde tuz kimyon vb baharat miktarını da vermedim siz damak tadına göre artırıp azaltma yapabilirsiniz
Şimdi gelelim nasıl yapıldığına Kerevizi tencereye alınır üzerini geçecek kadar su ve 1 limon suyu ile hafif yumuşayıncaya kadar haşlanır, patetes gibi kolay kesilir olmalı, yaklaşık 15dk kadar (limon önemli çünkü kararmayı önlüyor) Öte taraftan tavaya yarım küçük çay bardağı zeytin yağı ile önce kıyılmış soğan pembeleşinceye kadar kavrulur sonra kıyma ilave edilerek renk değiştirinceye kadar kavrulur, salça ilave edilir Patatesler küp küp doğranarak kavrulan kıymaya ilave edilir 10 dakika kavrulduktan sonra tuz, kimyon, tatlı toz biber vb baharat ayarlaması damak tadına göre ilave edilir (Ben tuzu 1 tatlı kaşığı diğer baharatları 1 çay kaşığı koydum) Haşlanan kereviz soğuk sudan geçirilerek soyulur ve patateslerin boyutunda küp küp doğranıp patatesli kıymalı karışıma ilave edilip bir 5 dk daha kavrulur Ardından kavrulan karışım (28cm×22cm ölçülerinde kullandım)borcama yayılır ve üzerine hazırlanan beşamel sos(tarifi aşağıda) gezdirilip fırının orta rafında 180 derecede 30 dk pişirilir Üzeri hafif sararınca çıkarılıp bir avuç dolusu rende kaşar da gezdirilip tekrar fırına verilir Üzeri kızarınca fırından çıkarılıp ılınmaya bırakılır (ılınmadan kesip çıkartmaya kalkmayın çünkü birçok fırın yemeğinde olduğu gibi çok sıcakken çırartmak zor olabilir) Ilınınca kesilip servis edilir
Beşamel sos yapımı:
Tereyağ, sıvı yağ ve un kokusu çıkana kadar 4 dakika kavurulur Süt ve tadına bakılarak az tuz ilave edilir Karıştırılarak pişirilir ve kıvam alıp kaynamaya başladığında altı kapatılır Yalnızca sıvı yağ kullanarak da yapabilirsiniz Eğer sadece sıvı yağ kullanacaksanız 15 yemek kaşığı sıvı yağ koyun
Yapımı çok kolay Kıymalı patatesli kerevizleri borcama koyduktan hemen sonra 6 dakikada yapıp borcamın içindeki karışımın üzerine gezdirebilirsiniz Çok aşamalı olduğunu düşünüp yapmaktan vazgeçmeyin Lezzeti bizce güzel umarım siz de beğenirsiniz
*
*
*2 adet kereviz(350gr a denk gelecek biçimde)
*1 küçük limonun suyu
*250gr dana kıyma
*2 orta boy patates
*1 orta boy soğan
*1 yemek kaşığı domates salçası
*Tuz,kimyon,karabiber,tatlı toz biber
Beşamel sos için;
*1 5 yemek kaşığı un
*1 5 su bardağı süt
*1 yemek kaşığı zeytin yağı
*Yarım yemek kaşığı tereyağı
Üzeri için;
*Rendelenmiş kaşar
Kereviz Graten (Kereviz Sevmeyenlere) Tarifi Yapılışı Çok yararlı bir besin olan kerevizi sevmeyen eşim için hazırladım çok beğendi Tarife geçmeden önce şunu belirtmeliyim Tarifteki patates ve kereviz miktarını istediğiniz kadar artırıp azaltabilirsiniz Yani bol kerevizli seviyorsanız patatesi azaltırsınız ya da tam tersi patatesi daha çok seviyorsanız kerevizi azaltıp patatesi artırabilirsiniz Aynı şekilde tuz kimyon vb baharat miktarını da vermedim siz damak tadına göre artırıp azaltma yapabilirsiniz
Şimdi gelelim nasıl yapıldığına Kerevizi tencereye alınır üzerini geçecek kadar su ve 1 limon suyu ile hafif yumuşayıncaya kadar haşlanır, patetes gibi kolay kesilir olmalı, yaklaşık 15dk kadar (limon önemli çünkü kararmayı önlüyor) Öte taraftan tavaya yarım küçük çay bardağı zeytin yağı ile önce kıyılmış soğan pembeleşinceye kadar kavrulur sonra kıyma ilave edilerek renk değiştirinceye kadar kavrulur, salça ilave edilir Patatesler küp küp doğranarak kavrulan kıymaya ilave edilir 10 dakika kavrulduktan sonra tuz, kimyon, tatlı toz biber vb baharat ayarlaması damak tadına göre ilave edilir (Ben tuzu 1 tatlı kaşığı diğer baharatları 1 çay kaşığı koydum) Haşlanan kereviz soğuk sudan geçirilerek soyulur ve patateslerin boyutunda küp küp doğranıp patatesli kıymalı karışıma ilave edilip bir 5 dk daha kavrulur Ardından kavrulan karışım (28cm×22cm ölçülerinde kullandım)borcama yayılır ve üzerine hazırlanan beşamel sos(tarifi aşağıda) gezdirilip fırının orta rafında 180 derecede 30 dk pişirilir Üzeri hafif sararınca çıkarılıp bir avuç dolusu rende kaşar da gezdirilip tekrar fırına verilir Üzeri kızarınca fırından çıkarılıp ılınmaya bırakılır (ılınmadan kesip çıkartmaya kalkmayın çünkü birçok fırın yemeğinde olduğu gibi çok sıcakken çırartmak zor olabilir) Ilınınca kesilip servis edilir
Beşamel sos yapımı:
Tereyağ, sıvı yağ ve un kokusu çıkana kadar 4 dakika kavurulur Süt ve tadına bakılarak az tuz ilave edilir Karıştırılarak pişirilir ve kıvam alıp kaynamaya başladığında altı kapatılır Yalnızca sıvı yağ kullanarak da yapabilirsiniz Eğer sadece sıvı yağ kullanacaksanız 15 yemek kaşığı sıvı yağ koyun
Yapımı çok kolay Kıymalı patatesli kerevizleri borcama koyduktan hemen sonra 6 dakikada yapıp borcamın içindeki karışımın üzerine gezdirebilirsiniz Çok aşamalı olduğunu düşünüp yapmaktan vazgeçmeyin Lezzeti bizce güzel umarım siz de beğenirsiniz
*
*