kereviz sakinleştirir Akdeniz mutfağının manâlı lezzetlerinden kereviz, içerdiği maddeler sayesinde sinirliliği önlüyor B vitamini, demir ve kireç yönünden varlıklı olan kereviz, şeker, yüksek tansiyon ve romatizma hastalıklarına da iyi geliyor…Akdeniz mutfağının kayda değer yiyecekleri aralarında yer alan kerevizin, içerdiği maddeler sayesinde insanları çabuk sinirlenme halinden uzaktan tuttuğu bildirildi Salatası, çorbası, zeytinyağlı yemeği yapılarak tüketilebildiği gibi, yemeklere kendine özgü bir lezzet de katan kereviz, içerdiği değerlerle alternatif tıpta çoğu hastalığın tedavisinde de kullanılıyor Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Rahmi Türk, kış mevsiminin kayda değer sebzeleri arasında yer alan kerevizin, besleyici özelliğinin yanı sıra sıhhat açısından birçok yararı olduğunu söyledi Yaprak ve kök kerevizi olarak iki çeşidi yer alan ve anavatanı Güney Avrupa olan kerevizin, deniz havası alan rutubetli yerlerde yetiştiğini ve soğuk havada zahmetsizce don tuttuğunu anlatan Prof Dr Türk, lezzeti ve beslenme bedel kayıp meydana gelmemesi için alırken don yememiş olmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti SİNİRLERİNİZE ETKEN EDINMEK İÇİN Kerevizin en fazla içeriğindeki sedanonik anhidrit , sedanolin , limonen , palmitik asid ve gayakol gibi maddeler baştan sona zihinsel yorgunluğun giderilmesine iyi geldiğini kaydeden Prof Dr Türk, B vitamini, demir ve kireç taşıyan kerevizin, unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu giderdiğini bildirdi İdrar söktürücü özelliğe de sahip bulunan kerevizin, böbrek taşı ve kumlarının düşürülmesine yardımcı olduğunu ifade eden Prof Dr Türk, kerevizin şeker, yüksek kan basıncı ve romatizma hastalıklarına da iyi geldiğini sözlerine ekledi alıntıdır