iltasyazilim
FD Üye
Keşkek (Trakya Usulü) Tarifi İçin Malzemeler
*Yarım kg aşurelik keşkeklik buğday
*1 paket tereyağı yada sanayağı
*1 adet tavuk göğüsü
*1 kg süt
*Kırmızı Toz Biber
*Tuz
Keşkek (Trakya Usulü) Tarifi Yapılışı Herkese Hayırlı Ramazanlar Rabbim Bayrama Erdirmeyi Nasip Etsin
Güzel Trakyamın özellikler düğünlerde ve yemekli mevlütler de vazgeçilmez yemeği olan olmazsa olmazımız malzemesi az yapımı yorucu yemesine doyum olmayan harika KEŞKEK yapımını detaylı bi şekilde püf noktalarıyla anlatacağım
Bir gece önce buğdayımızı çeşme altında ılık su ile ovalayarak siyah suyu (grimsi) çıkana kadar yıkayıp süzüyoruz yaklaşık 8 defa,
Son olarak tencereye buğdayların 3 – 4 parmak üzerini geçecek kadar su koyup harlı ateşte kaynamaya bırakıyoruz 5 dakika kaynadıktan sonra kapağını kapatıp kabarması için bırakıyoruz 1 gece kaynamış su içinde kalacak,
Ertesi gün öncelikle tavuk etlerimizi bi tencereye alıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz kaynadıktan yarım saat sonra pişen etlerimizi ayrı bir kaba alınıp soğumaya bırakıyoruz
Kabarmış olan buğdayımızı daha büyük tencereye alıyoruz ve üzerini 2 parmak geçene kadar su koyup kaynatıyoruz kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz ve buğdayı kaşık yardımıyla kontrol ediyoruz eğer buğday sert kalmış ise kalan et suyundan ekleyerek pişirmeye devam ediyoruz yaklaşık yarım saat 45 dakika kadar düdüklü tencerede pişirecekseniz eğer 20 dakika kadar,
Buğdayımız pişerken soğumaya bıraktığımız etlerimizi didikleyerek ufak ufak parçalara bölüyoruz
Veee Gelelim asıl keşkeği keşkek yapan püf noktasına ve asıl önemli olan yapım aşamasına,
Pişmiş olan buğdayımızı dövme aşamasına Trakyada olup ta*düğünlerde bu yemeğin yapılışına şahit olanlar var ise anımsayacaktır hemen “tokmak ile dövmeye Yere bir örtü seriyoruz ve üzerine buğdayı indiriyoruz sıcak iken üzerine 3 su bardağı su ve yarım paket yağ konularak dövmeye başlıyoruz 1 – 2 tur dövme işleminin ardından üzerine didiklemiş olduğumuz tavuk etlerimizi atıyoruz ve 1 bardak süt ve kalan yarım paket yağın da yarısını keşkeğimizin içine atıp sert bir*şekilde tüm var gücümüzle dövmeye devam ediyoruz buğday, süt, tereyağ ve etler bir birleri ile özdeşleşip tamamen boza kıvamında olana kadar son olarak tuzunu damak zevkinize göre ekleyebilirsiniz
PÜF NOKTASI : Tuzunu yemeğe son aşamada katmalıyız çünkü buğday kurubaklagiller ailesinden sayıldığından yemeğin başlarında atarsanız eğer sıcak ile buluştuğunta tuz buğdayı sıkacaktır ve şişmesini zorlaştıracaktır
Geri kalan işlemi yaparken sunumdan önce keşkeğimiz soğumaması için ya kısık ateşte yada tencereyi hava almayacak şekilde sararak bekletiyoruz yarım saat kendini çekmesini
Son olarak tavaya kalan tereyağını alıyoruz ve eridikten sonra içine 1 çorba kaşığı toz kırmızı biber atıp yaklaşık 15 – 20 saniye kavuruyoruz
PÜF NOKTASI : 1) Tereyağını yakmadan (kararmaya dönmeden kırmızı biber katıyoruz)
2) Kırmızı biber kırmızılığını kaybetmeden ocaktan alıyoruz
Gelelim keşkeğimizi servise, Servis edilecek olan sunum kabı içine yine bilen bilecektir büyük tepsilerde sorfanın ortasında sunum yapılır herkes bi yerden yer tadı odadır zaten )) Büyükçe bi kaba alıyoruz keşkeğimizi üzerine kızdırmış olduğumuz kırmızı biber sosundan kaşık kardımıyla kesiler atarak döküyoruz
Servise hazır afiyetler olsun Herkese ağız tadıyla bereketli ramazanlar
NOT: Bu tarif 2025 kişiliktir 46 kişilik yapacasanız eğer işlem aynı malzeme olarak 1 su bardağı buğday, yarım paket tereyağ 2 su bardağı süt, 1 adet tavuk göğüsünün 1 parçası tuz ve kırmızı biber
Ramazanın 1 Günü için yapmıştım ben bu yemeği kalabalı bi iftar sofrasında herkes bayıla bayıla yedi bu yemeği en iyi bilenlerden bile tam not almıştım umarım sizde beğenirsiniz yayınlamakta geç kaldım çalışan ev kadını olmak zor kardeşim yine bu site üyesi neslişimin (nesli’nin mutfağı) ısrarı üzerine koydum umarım beğenirsiniz kolay gelsin afiyetler olsun
Sevgiler
*Yarım kg aşurelik keşkeklik buğday
*1 paket tereyağı yada sanayağı
*1 adet tavuk göğüsü
*1 kg süt
*Kırmızı Toz Biber
*Tuz
Keşkek (Trakya Usulü) Tarifi Yapılışı Herkese Hayırlı Ramazanlar Rabbim Bayrama Erdirmeyi Nasip Etsin
Güzel Trakyamın özellikler düğünlerde ve yemekli mevlütler de vazgeçilmez yemeği olan olmazsa olmazımız malzemesi az yapımı yorucu yemesine doyum olmayan harika KEŞKEK yapımını detaylı bi şekilde püf noktalarıyla anlatacağım
Bir gece önce buğdayımızı çeşme altında ılık su ile ovalayarak siyah suyu (grimsi) çıkana kadar yıkayıp süzüyoruz yaklaşık 8 defa,
Son olarak tencereye buğdayların 3 – 4 parmak üzerini geçecek kadar su koyup harlı ateşte kaynamaya bırakıyoruz 5 dakika kaynadıktan sonra kapağını kapatıp kabarması için bırakıyoruz 1 gece kaynamış su içinde kalacak,
Ertesi gün öncelikle tavuk etlerimizi bi tencereye alıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz kaynadıktan yarım saat sonra pişen etlerimizi ayrı bir kaba alınıp soğumaya bırakıyoruz
Kabarmış olan buğdayımızı daha büyük tencereye alıyoruz ve üzerini 2 parmak geçene kadar su koyup kaynatıyoruz kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz ve buğdayı kaşık yardımıyla kontrol ediyoruz eğer buğday sert kalmış ise kalan et suyundan ekleyerek pişirmeye devam ediyoruz yaklaşık yarım saat 45 dakika kadar düdüklü tencerede pişirecekseniz eğer 20 dakika kadar,
Buğdayımız pişerken soğumaya bıraktığımız etlerimizi didikleyerek ufak ufak parçalara bölüyoruz
Veee Gelelim asıl keşkeği keşkek yapan püf noktasına ve asıl önemli olan yapım aşamasına,
Pişmiş olan buğdayımızı dövme aşamasına Trakyada olup ta*düğünlerde bu yemeğin yapılışına şahit olanlar var ise anımsayacaktır hemen “tokmak ile dövmeye Yere bir örtü seriyoruz ve üzerine buğdayı indiriyoruz sıcak iken üzerine 3 su bardağı su ve yarım paket yağ konularak dövmeye başlıyoruz 1 – 2 tur dövme işleminin ardından üzerine didiklemiş olduğumuz tavuk etlerimizi atıyoruz ve 1 bardak süt ve kalan yarım paket yağın da yarısını keşkeğimizin içine atıp sert bir*şekilde tüm var gücümüzle dövmeye devam ediyoruz buğday, süt, tereyağ ve etler bir birleri ile özdeşleşip tamamen boza kıvamında olana kadar son olarak tuzunu damak zevkinize göre ekleyebilirsiniz
PÜF NOKTASI : Tuzunu yemeğe son aşamada katmalıyız çünkü buğday kurubaklagiller ailesinden sayıldığından yemeğin başlarında atarsanız eğer sıcak ile buluştuğunta tuz buğdayı sıkacaktır ve şişmesini zorlaştıracaktır
Geri kalan işlemi yaparken sunumdan önce keşkeğimiz soğumaması için ya kısık ateşte yada tencereyi hava almayacak şekilde sararak bekletiyoruz yarım saat kendini çekmesini
Son olarak tavaya kalan tereyağını alıyoruz ve eridikten sonra içine 1 çorba kaşığı toz kırmızı biber atıp yaklaşık 15 – 20 saniye kavuruyoruz
PÜF NOKTASI : 1) Tereyağını yakmadan (kararmaya dönmeden kırmızı biber katıyoruz)
2) Kırmızı biber kırmızılığını kaybetmeden ocaktan alıyoruz
Gelelim keşkeğimizi servise, Servis edilecek olan sunum kabı içine yine bilen bilecektir büyük tepsilerde sorfanın ortasında sunum yapılır herkes bi yerden yer tadı odadır zaten )) Büyükçe bi kaba alıyoruz keşkeğimizi üzerine kızdırmış olduğumuz kırmızı biber sosundan kaşık kardımıyla kesiler atarak döküyoruz
Servise hazır afiyetler olsun Herkese ağız tadıyla bereketli ramazanlar
NOT: Bu tarif 2025 kişiliktir 46 kişilik yapacasanız eğer işlem aynı malzeme olarak 1 su bardağı buğday, yarım paket tereyağ 2 su bardağı süt, 1 adet tavuk göğüsünün 1 parçası tuz ve kırmızı biber
Ramazanın 1 Günü için yapmıştım ben bu yemeği kalabalı bi iftar sofrasında herkes bayıla bayıla yedi bu yemeği en iyi bilenlerden bile tam not almıştım umarım sizde beğenirsiniz yayınlamakta geç kaldım çalışan ev kadını olmak zor kardeşim yine bu site üyesi neslişimin (nesli’nin mutfağı) ısrarı üzerine koydum umarım beğenirsiniz kolay gelsin afiyetler olsun
Sevgiler
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.