Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kesme tahtası nasıl seçilir? Kesme tahtası seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Kesme tahtası nasıl seçilir? Kesme tahtası seçerken dikkat edilmesi gerekenler
0
50

teknoloji

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,248
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
46
F-D Coin
83
kesme_tahtasi_nasil_secilir_kesme_tahtasi_secerken_dikkat_edilmesi_gerekenler_1611842429_7188.jpg

Mutfaklarda yemek yaparken büyük kolaylık sağlayan kesme tahtaları kadınların en baş yardımcılarından biridir. Son dönemlerde birçok farklı çeşidi çıkan kesme tahtaları doğru kullanılmadığı ve temizlenmediği takdirde gıda zehirlenmesine yol açıyor. O halde kesme tahtası nasıl seçilir? Kesme tahtası seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte cevaplar:

Kesme tahtaları kullanırken nasıl kullanılması gerektiğinin bilmek çok önemlidir. Her evde mutfaklarda en az bir tane olan kesme tahtaları temiz bir şekilde kullanılmadığı takdirde bakteri yuvasına dönüşüyor. Kesme tahtaları evde yemek yapma sıklığına göre değişiyor. Kesme tahtaları plastik, cam ve ahşap şeklinde 3 farklı çeşidi bulunuyor. Tahtaları kullanımı her ne kadar önemli olsa da tahtaları aldığınız malzeme de çok önemlidir. Genelde görüntü olarak çoğu zaman ahşap olan tahtalar tercih ediliyor. Kesme tahtası ne bıçağınızı körleşmesine neden olacak sertlikte ne de kolayca aşınacak türde olmalıdır. Pek çok evde hem sebze hem de kırmızı et ve tavuk doğramak için kullanılan tahta aynıdır. Eğer sizin evinizde de durum tam olarak buysa hemen o kesme tahtasını atıp yerine etler ve sebzeler için ayrı kesme tahtaları alın. Kullanımı kolay ve pratik olan kesme tahtalarını seçerken dikkat etmeniz gerekenleri sıraladık. Detaylar haberimizde:

JBWdu_1611844960_4392.jpg

KESME TAHTASI NASIL SEÇİLİR?

Öncelikle kesme tahtanızı seçerken hangi materyalden yapılmış olup olmadığını kontrol edin.  Adı tahta olmakla birlikte ahşaptan yapılmış kesme tahtalarını kullanmanızı pek tavsiye etmiyoruz. Çünkü ahşap doğal olarak gözenekli bir yapıya sahiptir. Ahşabın yapısındaki ince çatlaklarda bakteri üreyebilir. Bu nedenle profesyonel mutfaklarda ahşap kesme tahtaları tercih edilmez. 

axUU1_1611921280_0458.jpg

Kesme tahtası seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer püf noktası tahtanın bıçağınızı körleşmesine neden olacak sertlikte olmaması gerektiğidir. Ayrıca kolayca aşınacak olan tahtalar yerine orta sertlikte olan kesme tahtaları tercih etmeniz daha doğru olur.

Son günlerde birçok farklı çeşitleri çıkan kesme tahtalarda en çok hijyenik olduğu bilinen cam kesme tahtalarıdır. Eğer hijyenik bir tahta arıyorsanız cam olanlarını satın alabilirsiniz.

XARk8_1611921316_707.jpg

Cam kesme tahtaları en önemli ve güzel özelliği kullandığınız zaman hiçbir çiziğin oluşmaması ve bıçakları köreltmemesidir. Ayrıca hijyeni ve temizliği en kolay olandır. Çünkü cam kesme tahtaları bulaşık makinelerinde kolayca yıkanabiliyor.

KESME TAHTALARI İÇİN KULLANILAN RENK KODLAMASI NEDİR?

Özelikle Masterchef'le birlikte hayatımıza giren bazı teknik bilgiler mutfakta işimize çok yarıyor. Profesyonel mutfaklarda kesme tahtaları kesilecek olan ürüne göre ayrı ayrı kullanılıyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri hayvansal ürünleri ve sebzeleri kesmek için ayrı kesme tahtası kullanmak olacaktır.

UdAc4_1611921429_0738.jpg

Çünkü her gıda farklı organizmalara ev sahipliği yapar ve bu organizmaların bir kısmı kesme tahtalarına da bulaşır. Dolayısıyla aynı kesme tahtasında doğranan gıdalar birbirlerine çeşitli bakteriler bulaştırabilir.

y1Pyy_1611921549_2825.jpg

Özellikle çiğ gıdaların pişmiş gıdalarla aynı tahtada kesilmemesi gerekir. Aksi takdirde çapraz bulaşma olarak adlandırılan durum yaşanabilir, bu da zehirlenmelere yol açabilir. Profesyonel mutfaklarda çiğ kırmızı et için kırmızı, çiğ deniz ürünleri için mavi, çiğ kümes hayvanları için sarı, pişmiş ürünler için kahverengi, çiğ sebzeler için yeşil, unlu mamüller içinse beyaz kesme tahtaları kullanılıyor.
 

Similar threads

Kesme tahtası bakımı hijyenik açıdan oldukça önemli olmaktadır. Genellikle ahşap tahta kullanılan çoğu evde kesme tahtası bakımı konusunda gereken önem gösterilememektedir. Kesme tahtası bakımında yapılacak yöntemleri adım adım bir şekilde sizler için paylaşıyoruz. Ahşap kesme tahtası temizliği...
Cevaplar
0
Görüntüleme
100
Kesme tahtası bakımı hijyenik açıdan epeyce kıymetli olmaktadır. Ekseriyetle ahşap tahta kullanılan birçok konutta kesme tahtası bakımı konusunda gereken değer gösterilememektedir. Kesme tahtası bakımında yapılacak metotları adım adım bir formda sizler için paylaşıyoruz. Ahşap kesme tahtası...
Cevaplar
0
Görüntüleme
107
Kurban Bayramı'nda etlerin kesimi için doğru ve kaliteli malzemelere sahip olmak oldukça önemlidir. Etleri doğramak için iyi bir bıçak kadar kesme tahtasının da uygun nitelikte olması gerekiyor. Peki kurban etlerini kesmek için nasıl bir kesme tahtası kullanılmalı? 2022 en iyi kesme tahtası...
Cevaplar
0
Görüntüleme
63
Kurban Bayramı'nda etlerin kesimi için doğru ve kaliteli malzemelere sahip olmak oldukça önemlidir. Etleri doğramak için iyi bir bıçak kadar kesme tahtasının da uygun nitelikte olması gerekiyor. Peki kurban etlerini kesmek için nasıl bir kesme tahtası kullanılmalı? 2022 en iyi kesme tahtası...
Cevaplar
0
Görüntüleme
94
Ülkemizde birçok farklı çeşidi yapılan ekmekler en çok sevilen ve tüketilen besinlerin başında geliyor. Birçok fırında satılan ve koronavirüs döneminde evde yapmaya daha çok zaman ayırdığımız ekmekler görüntüsü itibariyle de daha çok iştah açıyor. Sofraların vazgeçilmezi olan ekmekler neden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
56
858,497Konular
981,898Mesajlar
29,925Kullanıcılar
Neyse olsunSon üye
Üst Alt