Herkese merhabalar. Bu hafta sizlere keten tohumunu tanıtmak istiyorum. Keten tohumu içeriği nedir, hangi durumlarda kullanmalıyız, sağlık için faydaları nelerdir, günlük kullanım ölçüsü nedir? vs. keten tohumu ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi bu haftaki yazımda bulabilirsiniz.
Öncelikle fonksiyonel gıdalardan bahsetmek istiyorum. Son yıllarda sağlıklı beslenmeye olan ilginin artması, bu bilincin gelişmesi, hastalığa yakalanmadan sağlıklı bir yaşam sürme isteği gibi nedenlerle gıdalardan beslenmenin yanında sağlık açısından fayda sağlamayı da beklemekteyiz. Fonksiyonel gıdalar, vücudun temel besin öğeleri gereksinimini karşılamanın ötesinde, insan fizyolojisi ve metabolizması üzerinde ek faydalar sağlayan, hastalıklardan korunmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürmekte katkıda bulanan gıdalardır. Keten tohumu da içeriği sayesinde fonksiyonel gıda grubundadır.
Keten tohumu içeriğine baktığımızda omega-3, omega-6 ve omega-9 yağ asitlerini, iyi kaliteli proteinleri, yüksek oranda lif ve vitamin A, E, C, B12 içerdiğini görmekteyiz. Ayrıca bunun yanında bol miktarda potasyum, az miktarda magnezyum, demir, bakır, çinko içermektedir. Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü, kanser önleyici gıdalar arasına aldığı ve üzerinde çalışılmasını öngördüğü 6 bitkisel materyalden birisi olarak keten tohumunu belirtmiştir. Keten tohumu genel olarak öğütülmemiş (tüm) tohum, öğütülmüş tohum ve keten tohumu yağı şeklinde satılmakta ve tüketilmektedir.
Keten tohumu özellikle mide bağırsak sistemindeki sorunlar, fazla kilolar, yüksek kolesterol, yüksek kan şekeri, kemik zayıflığı, kalp-damar sağlığı, romatizmal hastalıklar, kimi deri hastalıkları, yaralar, solunum yolu hastalıkları üzerinde olumlu etkiler gösterebilmektedir. Bu özelliği fonksiyonel gıda olması, içeriğindeki kaliteli protein, yağ ve liften kaynaklanmaktadır. Hiçbir besinde olmadığı gibi keten tohumu da mucizevi bir besin değildir ve kullanmadan önce mutlaka bir diyetisyen veya doktora danışmanızı tavsiye ederim.
Keten tohumu, susama benzeyen; ancak kahverengi olan, parlak bir fonksiyonel gıdadır.İçerisinde bulunan yüksek oranda omega-3 yağ asidi, vücudunda eksikliği bulunanlar ve doğal takviye kullanmak isteyenler için tercih edilebilir. Tohum içinde ki yağ, iki yıl süre ile korunur. Öğütüldükten veya yağ elde edildikten sonra dikkatle korunmalı ve raf ömrüne dikkat edilmelidir, ısı ve ışıktan korunmalıdır. Keten tohumu mümkünse öğütülmemiş şekliyle kullanılmalıdır. Veya yemeden hemen önce öğütülmelidir.
Keten tohumunu salatalarınızın üzerine serperek veya yoğurt ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz geçen hafta vermiş olduğum keten tohumlu smoothie tarifine internet sitemizden ulaşarak kendinize alternatif ara öğün seçenekleri oluşturabilirsiniz. Sağlıklı bir birey için günde bir tatlı kaşığı keten tohumu tüketimi, saymış olduğumuz tüm faydalarından yararlanmamız için yeterli olacaktır. Bu dozu kaçırmak ve fazla tüketmekse bağırsak problemlerine yol açabilir. Ayrıca içerisinde bulunan yağ asidi miktarı ile günlük kalori alımınızı artırmaktadır.
Ölçüsü ayarlandığında keten tohumunun bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Ancak hamilelik, emziklilik gibi özel bir durumunuz varsa mutlaka doktor veya diyetisyeninize danışmadan tüketmeyin. Keten tohumu yapısında östrojene benzer maddeler içerdiği için, menapoza bağlı şikayetleri azalttığı yönünde bazı çalışmalar mevcuttur. Ayrıca içeriğinde bulunan kaliteli protein miktarı ile vejetaryenler için de iyi bir fonksiyonel gıdadır. İçerisinde bulunan B12 vitamini, lif ve omega-3 sayesinde hücreleri genç tutarak yaşlanmayı da geciktirebilir. Su, süt ya da başka sıvılarla karıştrıldığında suyu tutarak şişme özelliğinden dolayı da mide de yer kaplar ve iştah kontrolünde de etkili olabilir.
Herhangi bir hastalık durumunda veya ilaç kullanımında doktorunuza danışmadan tüketememenizi öneririm. Hepinizi mutlu pazarlar dilerim.
Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, sağlıklı haftalar dilerim