Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kıbrıs Mutfağından Bazı Tarifler

Kıbrıs Mutfağından Bazı Tarifler
0
125

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
19
Mücendra Pilavı

Hellim Böreği

Şeftali Kebabı



Mücendra Pilavı

Pirinç ve Yeşil Mercimek Türk sofrasının vazgeçilmez kışlık yemeklik malzemelerindendir Anadolu'da da değişik isimlerle yapılan bu tür bir pilavı bu kez Kıbrıs Türklerinin usulüyle (mücendra pilavı) pişirmeyi deneyelim

Malzemeler (6 kişilik)

250 gr Yeşil Mercimek,
190 gr Pirinç,
1 adet rta boy kuru soğan,
60 gr Ayçiçek yağı,
800 Gr (dört bardak) su

Hazırlanışı;

Kuru soğanı soyduktan sonra yemeklik olarak doğra bir kenarda hazır tut Yeşil mercimekleri temizleyip yıkadıktan sonra 30 dakika suda pişir

Bu arada bir tavada ayçiçek yağını kızdırdıktan sonra soğanı kızart Kızarmış soğanı 30 dakika pişmiş mercimeğin üzerine ilave et Daha sonra ayıklanıp temizlendikten sonra yıkanan pirinci de bunun üzerine ekle ve 40 dakika daha pişir Afiyet olsun (yukarı)

Hellim Böreği:

Kıbrısa özgü Hellim peynirini öncelikle tatmanız gerek Kıbrıs'a turist olarak gittiğinizde kahvaltı masasında bir kaç çeşit peynir bulunacaktır Bunlardan birisi olan hellim peyniri, yoğunluğu ve lezzetiyle bambaşka damak tadı verir

Hellim peynirini düz beyaz peynir gibi bir kere tadın ancak sofranızda Hellim peynirini çok değişik şekillerde tadabilirsiniz

Hellimi öncelikle tefal tavada ızgara yaparak tadın

Çelik tavada hafifçe erittiğiniz tereyağın içinde kızartarak tadına bakın

Pikniğe gittiniz kebapları ızgara yaptınız ancak doymadınız! Ne yapsak ki diye sormayın Yanınızda Hellim peyniri varsa, ızgara yapmayı deneyin Köfteden, şişten daha gönüllü gelecek size

Hellim peynirinin tadına varabildiyseniz sıra geldi hellim böreğine

Malzemeler;

1,5 su bardağı un (yaklaşık 300 gr)

34 bardak su (yaklaşık 150 gr)

14 Çay bardağı ayçiçek yağı (15 gr)

300 gram rendelenmiş hellim

5 orta boy soğan (yaklaşık 250 gr)

12 Çay bardağı ayçiçek yağı

Hazırlanışı;

Yemeklik doğranan soğanlar yağda kızartılır Biraz soğuduktan sonra Hellim rendesi ile karıştır Biraz karabiber ilave et

Elinizdeki unu yoğurarak hamur oluşturun Bu hamura 34 çay bardağı ayçiçek yağını ekleyerek iyice yoğurun ve iki pezi (iki parça) yufka olarak aç

İkinci parça yufka bir kenarda dursun Ortaya koyduğunuz yufkanın üzerine biraz önce hazırladığınız soğanlı hellim rendesini parçalar halinde yerleştirin Yufkanın üzerinde yaklaşık 30 öbek halinde hellimi yerleştirdikten sonra ikinci parça yufkayı bunun üzerine ört

İkinci yufkayı birincinin üzerine yerleştirdikten sonra öbek öbek yerleştirdiğin hellimlerin kabartıları kendini belli edecek Bir tabağın ya da tencere kapağının kenarını kullanarak bu öbekleri ortada kalacak şekilde kes Böylece 30 parça börek oluşacak

Hazırladığınız bu börekleri sıcak yağda veya ocakta kızdırılmış saç üzerinde pişirin

Afiyet olsun Kıbrıs'ta Hellim böreğinin bir adı da, içindeki bol soğan nedeniyle, Suvan Böreğidir (yukarı)

Şeftali Kebabı:

Kıbrıs'ı ziyaret edip Şeftali Kebabını yemeden dönenlerin sayısı azdır Şeftali gibi kızarmasından mı esinlenildi (ki öyle de söylenir) bilemiyorum ama usulünce yapıldığında beğeneceğinize inanıyorum
Malzemeler;
Yarım kilo dana kıyma
250 gr koyun gömlek
Yaklaşık 100 gr kuru soğan
yarım demet maydonoz
1 çay kaşığı tuz
biraz karabiber
Hazırlanışı;
Kuru soğanı soyduktan sonra olabildiğince ince doğrayın
Maydonozları iyice yıkayıp kurumasını bekledikten sonra küçük küçük kıyın
Dana kıymaya ilave ettiğin soğan, maydonoz, tuz ve karabiberle iyice yoğurun
Daha sonra yoğurduğun harcı şekillendirerek köfte biçimine getirin Şeftali kebabının köftesi genellikle irice olur
Kasaptan alacağın koyun gömleği açtıktan sonra (Her kasapta her zaman bulamayacağınız için kasabınıza önceden sipariş verin) hazır ladığınız köfteleri rahatça sarabilecek büyüklükte parçalara ayırın
Köfte biçiminde hazırladığınız malzemeyi gömlekle silindir biçiminde sararak şişe geçirin
Izgarada pişireceğiniz şeftali kebabını afiyetle yeyin
 
858,506Konular
983,095Mesajlar
33,116Kullanıcılar
TrsweozZSon üye
Üst Alt