bilgisayarci
FD Üye
CHP Genel Lideri Kılıçdaroğlu, Libya'ya asker gönderilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirerek “Kendisini kefenle karşılayanları Libya’ya göndersin” tabirini kullandı. Türkiye’nin Libya’da iki tarafla görüşmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, TOGO kulelerine Hazine’nin el koymasını istedi.
Kılıçdaroğlu, yeni yıl öncesinde bir ortaya geldiği gazetecilerin Ankara temsilcilerinin sorularını yanıtladı.
Kanal İstanbul'un yapılacağına inanmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "CHP iktidar olduğunda bu kanalın üretimine kim talip olduysa beş kuruş ödenmeyecek. Ben bunu deyince ‘Devlette devamlılık esastır’ dedi. Yolsuzluğun, kul hakkı yemenin, israfın, hortumculuğun devamlılığı olmaz. Herkes şapkasını önüne ona nazaran koysun. Bu, İstanbul’u yok etme projesi. Erdoğan, ‘Ekrem Beyefendi bizi ikna etsin’ demiş. Ekrem Bey’e randevu vereceksiniz. Grubunu alacak, gidecek. Nasıl bir felaket projesi olduğunu ona anlatacak" dedi.
Proje ile gündemin değiştirilmeye çalışıldığını savunan Kılıçdaroğlu, “Hangi parayla yapacaklar. Katarlılara güveniyorlar, onlar gelip yapacak” ifadelerini kullandı. Proje sayesinde Erdoğan’ın 'fizikçi, kimyacı olduğunu da kamuoyunun öğrendiğini' söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bir de ahlak, fazilet, adalet nedir bunu öğrense keyifli olacağım” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu 'Proje iptali için itiraz dilekçesi verecek misiniz?' sorusuna ise "Siyasetçiden çok vatandaşların dilekçesi daha manalı. Benim imza vermem olayı bağlamından koparabilir" diye yanıt verdi.
'Yargı rantlara kılıf hazırlıyor'
Sinan Aygün’ün CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Lideri Mansur Yavaş’a yönelik suçlamalarını da kıymetlendiren Kılıçdaroğlu “Büyükşehir Belediye Liderimiz Mansur Yavaş’a ‘Hukukun gereği neyse yapın’ dedim. Rantiyeciler yargıyı kullanarak idareyi dolaylı olarak baypas ederek kendi rantlarını sağlıyorlar. Yargı bir manada haksız olarak elde edilen rantlara tüzel kılıf hazırlıyor. Haksızlığın, kul hakkı yemenin, yolsuzluğun hakkı mı olur? Haksızlığa karşı çıkanın yerine kayyum mu atanır? Yalnızca Togo kuleleri değil, Eskişehir yolunda haksız rant elde edilen öbür yapılar da var. Bunların hepsinin üzerinde durmak lazım" ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet'in aktardığına göre Kılıçdaroğlu ayrıyeten, "Eskişehir yolundaki rantı 5-6 kişi denetim ediyor. Hazine, TOGO kulelerinin yerine el koymalı, Maliye denetmenleri devreye girmeli" diye konuştu.
Aygün’den rüşvet istendi tezine ait "Bildiğim kadarıyla rüşvet yok. Okul binası üretimi var" diyen Kılıçdaroğlu, Aygün'ün ihracı için Ankara Vilayet Başkanlığı'nın süreci başlattığını vurguladı.
'Erken seçim beklentim yok'
2020'de erken seçim beklentisi olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi'ne ait sorulara ise şu cevabı verdi:
"Erdoğan iktidarda kalmak için ne gerekiyorsa yapıyor. En büyük tasam, giderken Türkiye’ye büyük ziyan vermesi. 2020’de erken seçim beklentim yok. Ali Babacan ile şimdi görüşmedim. Abdullah Gül ile bir yakınının sıhhat sorunu ile ilgili telefonda görüştüm. Yeni ittifaklar olabilir. Türkiye iki bağlamda ayrıştı. Demokrasiden yana olanlar, otoriter rejimden yana olanlar. Bu türlü olunca iki başka ittifak olması lazım. Gerek Babacan gerek Davutoğlu yaptıkları açıklamalarda güçlü parlamenter sistemden yana olduklarını tabir ediyorlar. Bizi şad ediyor. Demokrasiden yana olan tüm tarafların iş birliği yapması lazım."
'Türkiye savaşmak için değil tarafları barıştırmak için orada olmalı'
Türkiye'nin Libya siyasetine da değinen Kılıçdaroğlu,“Askerimizin kanının Arap çöllerine dökülmesini istemiyoruz. Suriye siyasetinin Türkiye’nin başına açtığı kederleri görmüyorlar mı? İhvan eksenli bir dış siyaset oluşturursanız geleceğiniz nokta burasıdır. Libya’ya da İhvan kardeşliği için gidiliyor. Sağlıklı bir dış siyaset yok, derinlik yok, tarih yok. Gerek Suriye gerek Libya açısından izlenen dış siyaset Türkiye’ye fayda değil ziyan getirecektir. Mısır tanklarını soktu, ne olacak artık? Askerimiz Libya’da Mısır güçleri ile mi çatışacak? Niçin gidiyoruz? Kendisini kefenle karşılayanlar vardı, sonra paralı askerleri oldu, onları derlesin toparlasın, göndersin. TSK’yı Libya’ya göndermek asla hakikat değil. Türkiye savaşmak için değil, tarafları barıştırmak için orada olmalı, bu türlü bir rol üstlenmeli” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın “Atatürk de Libya’ya gitti” biçimindeki kelamını de eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Bu kadar tarih bilgisinden mahrum olan bir kişi birinci sefer görüyorum, devleti yönetenler ortasında... Libya o vakit Osmanlı toprağı. Osmanlı toprağını korumak için Osmanlı paşasından ne beklenir. O da gidecek oraya uğraş edecek. Yalnızca o değil ki İnönü de Osmanlı coğrafyasında savaştı. Fakat artık Libya devletine ilişkin. Hangi münasebetle oraya gidiyoruz. Mısır oraya tanklarını soktu, ne olacak artık Libya? Bizim askerimiz Rusya, Mısır ve Libya güçleriyle çatışacaklar” dedi.
'Asgari fiyat açlık hududu oldu'
Kılıçdaroğlu, açıklanan taban fiyatla ilgili, “asgari fiyat aslında açlık sonunu belirleyen fiyat haline geldi” değerlendirmesini yaptı.
Yaşanan krizin faturasını emekli, memur, emekçi, esnaf ve çiftçinin ödediğini belirten Kılıçdaroğlu, “Saray, etrafı, devletten dolar basında ihale ve garanti alanlar. Paralarını Londra’ya götürüp lüks villalar alanlar. Bunlar da kazananları. Saray kazananların gerisinde duruyor. Fakirlerden elde ettiği tasarrufu, ödemesi gereken parayı kısarak eksik ödeyerek kaynakları bir biçimde bu tarafa aktarmış oluyor” diye konuştu.