teknolojiuzmani
FD Üye
![s-b12dd588cf2158c9404da24a93230179127750a4.jpg](https://img-s3.onedio.com/id-61990d2793b1681b119dbf25/rev-0/raw/s-b12dd588cf2158c9404da24a93230179127750a4.jpg)
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, besin bölümü paydaşlarıyla bir ortaya geldi. 'Kara Kışla Mücadele' kapsamında hükümete 6 tahlil teklifinde bulunan Kılıçdaoğlu, zincir marketlere de seslendi: 'Bu süreçte 10 temel besine enflasyon artırımlarını yansıtmayın. İktidara gelince zararınızı tazmin edeceğiz'
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, toplumsal medya üzerinden yaptığı açıklamada, 'Kara Kışla Gayret Hareketi' kapsamında besin bölümü paydaşlarıyla bir ortaya geleceğini duyurmuştu.
Toplantının akabinde açıklama yapan Kılıçdaroğlu, ''Çok açık ki Saray iktidarı tümden aklını yitirmiş durumda ve ülkeyi süratle uçuruma sürüklemektedir. Merkez Bankası Müdürü 'şahsım Erdoğan' son ataklarıyla Türk Liramızın kıymetini hiç etmeye devam ediyor. Dolar 11 liranın üzerine çıktı, daha da nereye çıkacağını kimse bilmiyor lakin bu duruma alışmayacağız. Biz saraydan artık durmasını istiyoruz. Yalnızca durmasını. Bu saray ve şahsım iktidarı aşikâr ki ülkeyi de, halkımızı da gözden çıkarmış. İşte bu yüzden bizlere büyük bir sorumluluk düşüyor bunun farkındayız'' ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu, ''Enerji konusunda verdiğimiz gayretin yanına yeni bir cephe açacağımız tabir etmiştim. Besin gayreti... Türkiye'de 14 milyon taban fiyatlı açlık sonunun altında yaşıyor. 7 milyon 587 bin 123 kişinin aylık geliri minimum fiyatın 3'te 1'i. Her geçen gün çocuklarımız daha büyük bir açlığa, daha derin bir sefalete sürükleniyor. İşte bu yüzden kara kış kurallarında en hayati hususlardan biri insanımızın besine erişimi'' diye konuştu.
"6 hususun uygulanmasını talep ediyorum"
''Gereğini yaparsa, buradan siyasi puan alacağını o da biliyor ben de biliyorum. Kara kış fonunu çabucak kur. Vatandaşlarımıza kış aylarında takviye ver. Mutfaktaki yangını hafifletmek için sayacaklarım 6 hususun uygulanmasını talep ediyorum'' diyen Kılıçdaoğlu, unsurları şöyle sıraladı:
1- Ziraat Bankası hedefine uygun hareket ederek çiftçiye 3 ay geri ödemezsiz, faizsiz kredi vermeli.
2- Çiftçimizin su ve elektrik borçlarının faizi silinmeli, geliri oranında yine yapılandırılmalı. Elektrikte ek kalemler kaldırılmalı.
3- Takibe düşmüş borçlara gelen faizler derhal silinmeli. Kredi geri ödemeleri 6 ay ertelenmeli.
4- Ziraî üretimde kullanılan mazotta KDV önümüzdeki 6 ay kaldırılmalı.
5- Tüketiciye nefes için besin eserlerinde uygulanan yüzde 8'lik KDV 6 ay sıfırlanmalı.
6- Tüm belediyelerle kooperatifler ortasında işbirliği
Kılıçdaroğlu, ''Marketlerden de bir talebim var. 10 temel besin eserine, enflasyon artırımlarını yansıtmayın. Mecbur kalırsanız da enflasyon altında yansıtın. İktidara geldiğimizde bu zararlarınızı tazmin edeceğiz. Un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay 1 çeşit zerzevat. Bu eserlere artırım yapmayın. İktidara gelir gelmez tüm zararlarınızı süratlice telafi edeceğiz. Bununla ilgili tüm üst seviye zincir market yöneticilerine mektup göndereceğim'' dedi.