CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sol partilerin ittifak kurma teşebbüslerini olumlu karşıladığını, bunun Millet İttifakı'na faydalı olacağını düşündüğünü söyledi. Kılıçdaroğlu, böyle bir ittifakın ‘HDP’nin suçlanmasını ortadan kaldıracağını’ da belirtti.
Ortalarında HDP'nin de olduğu sol partiler bir müddet evvel ittifak gündemiyle bir ortaya gelmişti.
HDP Eş Genel Lideri Mithat Sancar, Türkiye Personel Partisi, Emek Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Halkevleri temsilcilerinin katıldığı buluşmaya ait 'Parlamento seçimlerine demokrasi ittifakı ile girmeyi hedefliyoruz' demişti.
"Son derece olumlu buluyorum"
Cumhuriyet'ten Sertaç Eş'in sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, 'Üçüncü ittifak görüşmeleri sürüyor. Onlar da içinde biraz modüllü üzere görünüyor lakin siz üçüncü ittifak konusuna nasıl yaklaşıyorsunuz?' sorusuna şu karşılığı verdi:
'Üçüncü ittifak, gazetelerden okuyunca, doğrusunu isterseniz Cumhur ve Millet İttifakı dışında kalan partilerin bir ortaya gelip üçüncü bir ittifak oluşturmaları demokratik yerin gelişmesi açısından son derece olumlu bulduğumu tabir edeyim. Birden fazla nedeni var. Birinci nedeni şu: Az evvel söz ettim, üçüncü ittifak, öteki iki ittifak içinde yer bulamayan partiler, üçüncü bir ittifak oluşturarak parlamentoya daha güçlü gelmenin yollarını arıyorlar. O da bunların demokratik hakkı ve bu haklarını kullanıyorlar. İkincisi; ittifaka dahil olmadığı halde bir parti, ittifaka dahilmiş üzere gösterilerek bir manada, bir partinin suçlanmasını yahut birden fazla partinin, yani HDP’nin, suçlanmasını ortadan kaldıracaktır. Kimin nerede, hangi ittifak içinde olduğu daha net görülecektir. Münasebetiyle gereksiz suçlamalar ve tartışmalar da bitmiş olacaktır. İkinci büyük faydası da bu. Bu açıdan ben, üçüncü bir ittifakın kurulmasını çok hoş ve yanlışsız buluyorum. '
'Bu noktada, Millet İttifakı’nın da faydasına olacak herhalde...'
'Evet. Bize ve GÜZEL Parti’ye, başka partilere de oluyor. Münasebetiyle vatandaşa vaat edeceği bir şeyi kalmayan, daima taban kaybeden, siyasal taban kaybeden, vatandaşla ortasındaki güvensizliği her geçen gün büyüyen bir parti ve onun küçük ortağı, Millet İttifakı’nı suçlayarak ve Millet İttifakı’nın, içinde olmadığı bir partiyi ittifakın içindeymiş üzere göstererek suçlamasının önüne geçilecek. Yani bu açıdan bence âlâ bir şey.'
Millet İttifak'ının adayı kim olacak?
Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının kim olacağı noktasında bir sorun yaşanacağını düşünmediğini, bu mevzuyu vakti gelince başka parti önderleriyle görüşeceklerini de lisana getirdi.