Süratli yemek yemek şişmanlık, mide rahatsızlıkları, hazımsızlık, kabızlık, şişkinlik, gaz meseleleri ve yorgunluk üzere bir çok sıhhat meselesine yol açtığını biliyor muydunuz?
Sindirim; besin hususlarının vücudumuz tarafından kullanılabilir hale gelinceye kadar küçük kesimlere bölünmesidir. Ağızda yemeği çiğnerken yemeğin kimyasal yapısı hakkında araştırma yapılır ve alınan malumat beyefendisine gönderilir. Dimağ bu bilgiyi tahlil eder ve hazımı programlar. Yemek ne kadar yeterli çiğnenirse dimağ o yemeğin tahlilini daha güzel yapar ve midenin sindirim için gerekli salgıları daha güzel hazırlar. Böylelikle gaz, şişkinlik, kabızlık, hazım ve yorgunluk üzere meseleler yaşanmaz.
Yemeklerin lezzeti lisan ve damaktan alınır, besin ağzınızda ne kadar uzun vade kalırsa lezzeti daha ziyade almış olursunuz. Çiğneme sayısı her besine nazaran değişebilir değerli olan ağızda püre yahut boza kıvamına gelene kadar çiğnemektir.
Yemekleri âlâ çiğnemezseniz (en az 25 kere), çiğneme sayısı az olursa yemekten alacağınız tadı alamazsınız, daha çok tat için daha çok yemeye başlarsınız. Tokluk hissi 20 dakikada oluşur, az çiğnemek ve süratli yemek yemek daha ziyade yemenize neden olur. Mideye gereğinden ziyade ölçüde gönderilen besinler geç hazmedilir. Süratli yeme sonucunda azıklar tam olarak çiğnenmediğinden bu besinlerin mide ve barsakta hazmedilme müddetleri uzar, bu da organları yorarak mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olur.
Çokça yemek yenildiğinde mide gerginliği tansiyon yükselmesine neden olabilir. Şiddetli yemek sonrası kalbe daha ziyade yük biner ve buhran riskinin artmasına yol açar. Çokça yemek yendiğinde mide hazım için daha çokça enzime muhtaçlık duyar. Sağlıklı bir insan gereksinimi kadar yediğinde 3-4 saat içerisinde kolaylıkla hazmeder. Yemekten sonra kan mideye toplanır. Kalp sıradan bir yemekte çok zorlanmaz lakin gereğinden ziyade yemek yenilirse hazım vadesi artacak ve kalp daha çok çalışacaktır.
Yeterli çiğneme ile yemekten sonra ağırlaşma, rehavet, uyku hali, sindirim sıkıntıları, kabızlık, gaz şikâyetlerinin görülme sıklığını azaltabilir, yemekten hiçbir şey anlamama, doymadan yemeğin bitmesi üzere meseleleri çözersiniz. Daha enerjik, zinde, güçlü bir vücudumuz olur. Sindirim meselelerinden kaynaklanan toksinler aza iner.
Çiğneme ile birlikte kolesistokinin hormonu salınımı artar, midenin boşalması yavaşlar, tokluk hissi oluşur. Sonucunda besin alımı ve obezite riski azalır.
Yeterli çiğnemenin yararları.
• Ne kadar çok çiğnersek yiyeceğimiz o nispette tatlanır.
• Çiğneme süreci, sindirim gerilimini azaltır ve hazmı kolaylaştırır, bu da besinlerin en uygun formda emilmesine müsaade verir.
• Daha ziyade çiğnemek, kendini uygun hissetmeyi sağlayan bir dimağ kimyasalı olan endorfin hormonunun da daha çokça salgılanmasına neden olur.
• Kilo kaybetmenize büyük orantıda ek sağlar, zira yeterli çiğnerseniz doyduğunuzu daha kolay anlarız.
• Hakikaten, çiğneme süreci, dolaşımın, kuvvetin ve dayanıklılığın artmasını, bağışıklık sisteminin güçlenmesini desteklerken, cilde sıhhat kazandırır ve kiloyu da stabilize eder.
Sindirim; besin hususlarının vücudumuz tarafından kullanılabilir hale gelinceye kadar küçük kesimlere bölünmesidir. Ağızda yemeği çiğnerken yemeğin kimyasal yapısı hakkında araştırma yapılır ve alınan malumat beyefendisine gönderilir. Dimağ bu bilgiyi tahlil eder ve hazımı programlar. Yemek ne kadar yeterli çiğnenirse dimağ o yemeğin tahlilini daha güzel yapar ve midenin sindirim için gerekli salgıları daha güzel hazırlar. Böylelikle gaz, şişkinlik, kabızlık, hazım ve yorgunluk üzere meseleler yaşanmaz.
Yemeklerin lezzeti lisan ve damaktan alınır, besin ağzınızda ne kadar uzun vade kalırsa lezzeti daha ziyade almış olursunuz. Çiğneme sayısı her besine nazaran değişebilir değerli olan ağızda püre yahut boza kıvamına gelene kadar çiğnemektir.
Yemekleri âlâ çiğnemezseniz (en az 25 kere), çiğneme sayısı az olursa yemekten alacağınız tadı alamazsınız, daha çok tat için daha çok yemeye başlarsınız. Tokluk hissi 20 dakikada oluşur, az çiğnemek ve süratli yemek yemek daha ziyade yemenize neden olur. Mideye gereğinden ziyade ölçüde gönderilen besinler geç hazmedilir. Süratli yeme sonucunda azıklar tam olarak çiğnenmediğinden bu besinlerin mide ve barsakta hazmedilme müddetleri uzar, bu da organları yorarak mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olur.
Çokça yemek yenildiğinde mide gerginliği tansiyon yükselmesine neden olabilir. Şiddetli yemek sonrası kalbe daha ziyade yük biner ve buhran riskinin artmasına yol açar. Çokça yemek yendiğinde mide hazım için daha çokça enzime muhtaçlık duyar. Sağlıklı bir insan gereksinimi kadar yediğinde 3-4 saat içerisinde kolaylıkla hazmeder. Yemekten sonra kan mideye toplanır. Kalp sıradan bir yemekte çok zorlanmaz lakin gereğinden ziyade yemek yenilirse hazım vadesi artacak ve kalp daha çok çalışacaktır.
Yeterli çiğneme ile yemekten sonra ağırlaşma, rehavet, uyku hali, sindirim sıkıntıları, kabızlık, gaz şikâyetlerinin görülme sıklığını azaltabilir, yemekten hiçbir şey anlamama, doymadan yemeğin bitmesi üzere meseleleri çözersiniz. Daha enerjik, zinde, güçlü bir vücudumuz olur. Sindirim meselelerinden kaynaklanan toksinler aza iner.
Çiğneme ile birlikte kolesistokinin hormonu salınımı artar, midenin boşalması yavaşlar, tokluk hissi oluşur. Sonucunda besin alımı ve obezite riski azalır.
Yeterli çiğnemenin yararları.
• Ne kadar çok çiğnersek yiyeceğimiz o nispette tatlanır.
• Çiğneme süreci, sindirim gerilimini azaltır ve hazmı kolaylaştırır, bu da besinlerin en uygun formda emilmesine müsaade verir.
• Daha ziyade çiğnemek, kendini uygun hissetmeyi sağlayan bir dimağ kimyasalı olan endorfin hormonunun da daha çokça salgılanmasına neden olur.
• Kilo kaybetmenize büyük orantıda ek sağlar, zira yeterli çiğnerseniz doyduğunuzu daha kolay anlarız.
• Hakikaten, çiğneme süreci, dolaşımın, kuvvetin ve dayanıklılığın artmasını, bağışıklık sisteminin güçlenmesini desteklerken, cilde sıhhat kazandırır ve kiloyu da stabilize eder.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.