iltasyazilim
FD Üye
Kilosu 10 bin dolara yapay et
Ünlü İngiliz devlet adamı ve yazarı Winston Churcill’in 1936 yılında Sadece göğüs ve butunu yiyeceksek, bütün tavuk yetiştirmeyelimöngörüsü sonunda gerçek oldu 2001 yılında Nasa'nın başladığı çalışmaları bugün Alman Hükümeti de hücreden domuz eti yetiştirilebilmesi için ayırdığı 2 milyon dolarlık bütçeyle destekliyor Tüm bu çalışmalar sonucunda laboratuvarda et üretimini başaran bilimadamları 1 kilo eti 10 bin dolara mal ediyor
KAS HÜCRESİYLE:
Bilimadamları eti ’myoblast’ adı verilen bir kas hücresiyle yoktan var edebiliyor Canlı, yaşayan bir hayvandan alınan bu hücre glucose, amino asit, ve minerallerle birleştiriliyor Geçici bir yapı iskelesinde bioreaktöre yerleştirilen hücrelere kas lifi haline dönüşünceye kadar elektrik veriliyor Üretilen bu etn canlı hayvan etine oranla daha sağlıklı olduğu da vurgulanmıyor Bilimadamları şimdi, kötü hayvansal yağları iyi yağlar ve omega 3’le değiştirmenin formülünü arıyor Dünyada her yıl ortalama 240 milyar kilo et tüketiliyor Bir hayvan kendisine verilen besinlerin yüzde 75’ini metobilazmasının dışına atıyor Buna karşın, kültür etinde hiçbir kayıp olmuyor
AĞIZLARI SULANDIRMIYOR:
Dünyada en önemli hastalıklar arasında yer alan BSE ve Kuş gribinin hayvanlardan bulaştığına dikkat çeken bilimadamları, Başta ağızları sulandırmasa da daha temiz ve sağlıklı olması bu etlere olan ilgiyi artıracak İşlenmiş ürülere nasıl alışıldıysa, buna da aynı şekilde alışılacak Bu tamamen tüketicinin eğitimiyle ilgilidiyor
KURU OLUYOR:
Laboratuvarlarda üretilen et konusu sadece etik açıdan tartışılmıyor Yapay olarak doku yaratılamaması bu etlerin tadını da etkiliyor Etler canlı hayvandan elde edilene oranla kuru oluyor Ayrıca, insanların da hiç nefes almamış bir eti yemek konusuna olumlu yaklaşılacağına da şüpheyle bakılıyor
ENGELLERE ÇÖZÜM ARANIYOR:
Kültür etini öneren bilim adamları ve destekleyen dernekler şimdi bu etin tüketimi konusundaki engellere de çözüm arayışını sürdürüyor Bu yeni modele alışmak için çevresel etkilerin, insan sağlığının ve hayvan haklarının birer araç olarak kullanılması planlanıyor Labrotuvarda et üretimini destekleyen bir derneğin yöneticilerinden Jason Matheny et üretimiyle ilgili sorunlar düşünüldüğünde kültür etine olan güvenin hızla artacağını savunuyor
ÜRETİM YAYGINLAŞACAK:
Amerika’da bile desteklenen bu çalışmaların sonuç vereceğine dikkat çeken Matheny, Aynı anda bin tavuğun kafasının kesilmesiyle gerçekleştirilen üretim sağlıklı değil Ayrıca üretim prosesini düşünmek bile insanın iştahını kesebiliyor Tüm bu etkenlerin sonucunda laboratuvar üretiminin yaygınlaşmasının beklenen de hızlı gerçekleşmesini umuyorumdiyor
Ünlü İngiliz devlet adamı ve yazarı Winston Churcill’in 1936 yılında Sadece göğüs ve butunu yiyeceksek, bütün tavuk yetiştirmeyelimöngörüsü sonunda gerçek oldu 2001 yılında Nasa'nın başladığı çalışmaları bugün Alman Hükümeti de hücreden domuz eti yetiştirilebilmesi için ayırdığı 2 milyon dolarlık bütçeyle destekliyor Tüm bu çalışmalar sonucunda laboratuvarda et üretimini başaran bilimadamları 1 kilo eti 10 bin dolara mal ediyor
KAS HÜCRESİYLE:
Bilimadamları eti ’myoblast’ adı verilen bir kas hücresiyle yoktan var edebiliyor Canlı, yaşayan bir hayvandan alınan bu hücre glucose, amino asit, ve minerallerle birleştiriliyor Geçici bir yapı iskelesinde bioreaktöre yerleştirilen hücrelere kas lifi haline dönüşünceye kadar elektrik veriliyor Üretilen bu etn canlı hayvan etine oranla daha sağlıklı olduğu da vurgulanmıyor Bilimadamları şimdi, kötü hayvansal yağları iyi yağlar ve omega 3’le değiştirmenin formülünü arıyor Dünyada her yıl ortalama 240 milyar kilo et tüketiliyor Bir hayvan kendisine verilen besinlerin yüzde 75’ini metobilazmasının dışına atıyor Buna karşın, kültür etinde hiçbir kayıp olmuyor
AĞIZLARI SULANDIRMIYOR:
Dünyada en önemli hastalıklar arasında yer alan BSE ve Kuş gribinin hayvanlardan bulaştığına dikkat çeken bilimadamları, Başta ağızları sulandırmasa da daha temiz ve sağlıklı olması bu etlere olan ilgiyi artıracak İşlenmiş ürülere nasıl alışıldıysa, buna da aynı şekilde alışılacak Bu tamamen tüketicinin eğitimiyle ilgilidiyor
KURU OLUYOR:
Laboratuvarlarda üretilen et konusu sadece etik açıdan tartışılmıyor Yapay olarak doku yaratılamaması bu etlerin tadını da etkiliyor Etler canlı hayvandan elde edilene oranla kuru oluyor Ayrıca, insanların da hiç nefes almamış bir eti yemek konusuna olumlu yaklaşılacağına da şüpheyle bakılıyor
ENGELLERE ÇÖZÜM ARANIYOR:
Kültür etini öneren bilim adamları ve destekleyen dernekler şimdi bu etin tüketimi konusundaki engellere de çözüm arayışını sürdürüyor Bu yeni modele alışmak için çevresel etkilerin, insan sağlığının ve hayvan haklarının birer araç olarak kullanılması planlanıyor Labrotuvarda et üretimini destekleyen bir derneğin yöneticilerinden Jason Matheny et üretimiyle ilgili sorunlar düşünüldüğünde kültür etine olan güvenin hızla artacağını savunuyor
ÜRETİM YAYGINLAŞACAK:
Amerika’da bile desteklenen bu çalışmaların sonuç vereceğine dikkat çeken Matheny, Aynı anda bin tavuğun kafasının kesilmesiyle gerçekleştirilen üretim sağlıklı değil Ayrıca üretim prosesini düşünmek bile insanın iştahını kesebiliyor Tüm bu etkenlerin sonucunda laboratuvar üretiminin yaygınlaşmasının beklenen de hızlı gerçekleşmesini umuyorumdiyor